Solotürk'ün Kokpiti Konyalılara Emanet

Dünyada F16 jet uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden Hava Kuvvetleri Komutanlığının Solotürk gösteri ekibi, 2011'den bu yana yurt içinde 63, yurt dışında 29 gösteri gerçekleştirdi Gösteri uçuşları 10 milyondan fazla kişi tarafından heyecanla izlenen Solotürk'ün 2014'te İngiltere'deki alçak inişinin videosu milyonlarca beğeni aldı Kuruluşundan bu yana 6 farklı gösteri pilotunun görev yaptığı Solotürk'ün kokpitine bu yılın başından itibaren Konya doğumlu Yüzbaşı Günar geçti. İkinci gösteri pilotu ise yine Konya doğumlu Üsteğmen Doğan oldu

SARP ÖZER - Dünyada F-16 jet uçağıyla gösteri yapabilen sayılı akrobasi timlerinden Hava Kuvvetleri Komutalığının Solotürk gösteri ekibi, kurulduğu 2011'den bu yana 10 milyondan fazla izleyiciye gösteri yaptı.

Solotürk, 15 Nisan 2011'de Ankara'daki 4'üncü Ana Jet Üs Komutanlığında düzenlenen törenle ilk gösterisini icra etmiş, törene 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katılmıştı.

Solotürk, gökyüzüyle buluşmasının üzerinden geçen 5 sene içinde yurt içinde 63, yurt dışında ise 29 gösteri uçuşu gerçekleştirdi. Söz konusu gösteriler, 10 milyonun üzerinde izleyici tarafından heyecanla takip edildi.

- Kokpit, Konyalılara emanet

Solotürk ile ilgili ilk çalışmalar 2009'da başladı. 'Tek F-16 uçağıyla gösteri uçuşu yapılması' fikri üzerine harekete geçildikten sonra 2010'da kurucu ekip oluşturuldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığında görevli 300 isim arasından seçilenler, 'Solotürk' adıyla gösteri uçuşlarına başlandı.

5 yıldır aralıksız hava gösterisi icra ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığının modern ve yüksek performanslı F-16 uçağının kabiliyetleri ile bunların kullanımı için gereken yüksek seviyedeki bilgi ve beceriyi izleyiciye sunan akrobasi ekibinde bugüne kadar 6 farklı gösteri pilotu görev yaptı.

Solotürk'ün kokpitine bu yılın başından itibaren Konya doğumlu Yüzbaşı Erhan Günar geçerken ikinci gösteri pilotu yine Konya doğumlu Üsteğmen Serdar Doğan oldu.

Konya'da 1983'te doğan Yüzbaşı Erhan Günar, 2005'te Hava Harp Okulundan mezun oldu. 162'nci Filo Komutanlığında hava savunma pilotu olarak görev yaptıktan sonra, 2013'te Solotürk 3. Gösteri Pilotu seçilen Günar, 2014-2015'te Solotürk 2. Gösteri Pilotu ve Gösteri Uçuş Emniyet Subayı olarak görev yaptı. 2016 başından itibaren Solotürk 1.Gösteri Pilotu olarak görevine devam eden Günar'ın bin 500 saatin üzerinde F-16 uçuşu bulunuyor.

Solotürk'ün 2'nci gösteri pilotu olan Üsteğmen Serdar Doğan ise 1984 Konya doğumlu. 2007'de Hava Harp Okulundan mezun olan Doğan ise 182'nci Filo Komutanlığında hava savunma pilotu olarak görev yaptıktan sonra 2015'te Solotürk 3. Gösteri Pilotu olarak seçildi. Doğan da 2016 yılının başında Solotürk 2. Gösteri Pilotu ve Gösteri Uçuş Emniyet Subayı seçildi. Doğan'ın F-16 ile uçuş süresi ise bin 100 saatin üzerinde.

- Özel tasarım

Solotürk, Türk Hava Kuvvetlerinin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde 'Türk milletine armağan' edilen bir değer olma özelliğini taşıyor. Grafik tasarımında devletin, milletin ve Komutanlığın en değerli ve anlamlı sembolleri yer alıyor. Uçarken altında görülen altın renkli ay yıldız, Hava Kuvvetleri Komutanlığının Türk milletinin onur timsali olan bayrağa ve temsil ettiği değerlere verdiği değeri gösteriyor.

Uçağın üzerindeki gümüş renkli yıldız, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Komutanlığın '21'inci yüzyılın yıldızı olma ideali'ni simgeliyor. Kanadındaki mat siyah üzerine parlak siyah renkteki kartal, havacıların ruhundaki özgürlüğü ve kararlılığı temsil ediyor.

Uçağın burun kısmına doğru uzanan siyah ve gri çapraz çizgiler ise havacıların hızlı düşünme ve karar verme, sürekli ilerleme ve sınır tanımama niteliklerini betimliyor.

-Yeni internet sitesi

Solotürk gösteri ekibi, katıldığı hava gösterileri kapsamında, 2011'de Royal International Air Tattoo'da 'En İyi Gösteri Uçuşu Ödülü', 2012'de Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu tarafından 'En İyi Açık Hava Grafik Tasarım Ödülü', 2013'te İngiltere'de 'En iyi Solo F-16 Gösteri Ekibi Ödülü' ve 2014'te ILA Berlin'de 'En İyi Performans Ödülü' kazandı.

Solotürk'ün 5 Temmuz 2014 tarihinde İngiltere'de katıldığı Waddington Airshow'da kuralları hiçbir şekilde ihlal etmeden yaptığı alçak inişin videosu, sosyal paylaşım sitelerinde 10 milyondan fazla kez izlendi.

Solotürk'ün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk Kültür Merkezi üzerindeki hava gösterisinde müzik eşliğinde zeybek figürlerini ortaya koyması da hafızalara kazınan bir diğer gösteri oldu.

Kkuruluşunun 5'inci yıl dönümü kapsamında Solotürk'ün internet sitesinde de değişiklik yapıldı. Yenilenen 'soloturk.tsk.tr' adresinde gösteri ekibine yönelik bilgiler de yer aldı.

Öte yandan Solotürk'ün, 23-24 Nisan'da Çanakkale'de, 8 Mayıs'ta Gaziantep'te ve 19 Mayıs'ta Samsun'da gösteri uçuşu yapması planlanıyor.
Kaynak: AA