Mitsubishi Electric'ten Türkiye'ye 176,3 Milyon Liralık Yatırım

Mitsubishi Electric Corporation, Türkiye'de 176,3 milyon liralık yatırımla ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için yeni bir şirket kurduMitsubishi Electric Türkiye Başkanı Fujisawa: 'Mitsubishi Electric Corporation, öncelikli pazar olarak gördüğü Türkiye'de 'şimdi sıra üretimde' diyerek fabrika yatırımı kararı aldı' 'Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim Anonim Şirketi unvanlı yeni şirketin ocak 2018'de üretime başlaması planlanıyor'.

Mitsubishi Electric Corporation (MELCO), Türkiye'de toplamda 176,3 milyon liralık yatırım ile ev tipi klimaların geliştirilmesi ve üretimi için Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim adlı bir anonim şirket kurdu.

Ev tipi klimaların geliştirilmesini ve üretimini gerçekleştirecek yeni şirketin genel merkezi İstanbul'da, üretim tesisi ise Manisa'da olacak.

Üretim kapasitesinin yılda 500 bin ünite olması planlanan fabrikada ocak 2018'de üretime başlanması hedefleniyor.

Yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlaması beklenen bu yeni fabrika, Mitsubishi Electric Corporation'ın Avrupa'ya ev tipi klima üreten ikinci fabrikası olacak.

Şirketin yeni yatırımının tanıtımı için düzenlenen toplantı Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Masahiro Fujisawa, Mitsubishi Electric Türkiye Stratejik Planlama ve Kurumsal İletişim Bölümü Genel Müdürü Ken Urata ve Mitsubishi Electric Türkiye Klima Sistemleri Genel Müdürü Yenal Altaç'ın katılımıyla gerçekleşti.

Masahiro Fujisawa, toplantıda yaptığı konuşmada, Mitsubishi Electric Corporation'ın bugün 130 bine yakın çalışanı ile 43 ülkede faaliyet gösteren, 36 milyar dolarlık ciroya sahip 95 yıllık bir dünya devi olduğunu söyledi.

Şirketin bilgi işlem ve iletişim sistemleri, uzay geliştirme ve uydu iletişimleri, tüketici elektroniği cihazları, sanayi teknolojileri, enerji, nakliye ve inşaat makinelerinde kullanılan elektrikli ve elektronik donanımların üretimi, pazarlaması ve satışında faaliyet gösterdiğini aktaran Fujisawa, bugün Mitsubishi Electric'in gelişme ve büyüme potansiyeline inandığı Türkiye'ye yatırım yaptığını kaydetti.

Fujisawa, Mitsubishi Electric'in Türkiye'deki ana faaliyet alanlarının klima sistemleri, fabrika otomasyon sistemleri, CNC mekatronik sistemler ile ileri robot teknolojilerinin satış ve satış sonrası hizmetlerden oluştuğunu belirterek, 'Ayrıca Türkiye'de uydu, asansör, görsel veri sistemleri, güç kaynakları ve ulaştırma bağlantılı altyapı projelerinde de yer alıyoruz. Türksat 4A ve 4B uydularımız ve Marmaray projesinde kullanılan otomasyon teknolojimiz ile tanınıyoruz' dedi.

Mitsubishi Electric Corporation'ın öncelikli pazar olarak gördüğü Türkiye'de 'şimdi sıra üretimde' diyerek fabrika yatırımı kararı aldığını vurgulayan Fujisawa, sözlerine şöyle devam etti:

'Avrupa'da klima ve soğutma sistemleri faaliyetlerinin genişletilmesini amaçlayan Mitsubishi Electric Corporation, nisan 2016 itibariyle Türkiye'de ev tipi klima alanında yeni bir geliştirme ve üretim şirketi kurdu. Mitsubishi Electric Turkey Klima Sistemleri Üretim Anonim Şirketi unvanlı yeni şirketin ocak 2018'de üretime başlaması planlanıyor. Ev tipi klimaların geliştirilmesini ve üretimini gerçekleştirecek yeni şirketin genel merkezi İstanbul'da, üretim tesisi ise Manisa'da konumlanıyor. Üretim tesisi 60 bin metrekareye yakın tesis alanı üzerinde, 40 bin metrekare toplam yüz ölçümüne sahip bir bina olarak inşa edilecek. Yaklaşık 176 milyon liralık yatırımla hayata geçirilecek fabrikanın üretim kapasitesi yılda 500 bin ünite olacak. Yapılacak yatırımla 2020 mali yılı (1 Nisan 2018- 31 Mart 2019 dönemi) itibariyle yaklaşık 400 kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor. Türkiye'de kurulacak bu yeni fabrika, Mitsubishi Electric Corporation'ın Avrupa'ya ev tipi klima üreten ikinci fabrikası olacak. Bu anlamda Türkiye, Mitsubishi Electric Corporation için ev tipi klima alanında önemli bir üretim üssü haline gelecek.'

- 'Ürünlerin temel tasarımı ve geliştirmesi Japonya'da yapılacak'

Fujisawa, Mitsubishi Electric'in Avrupa pazarında iklimlendirme ve soğutma sistemleri alanında daha fazla büyümeyi amaçladığını söyledi.

Bu noktada yeni şirketin dalgalı bir seyir izleyen talebe yanıt verebilecek esnek bir tedarik zinciri sağlamak için hızlı yerelleştirme ihtiyacının yaşandığı Avrupa pazarında, Mitsubishi Electric'in klima ve soğutma sistemleri segmentiyle ilgili küresel stratejisinin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstleneceğini aktaran Fujisawa, bu strateji çerçevesinde, üretim ve tedarik kabiliyetinin birleştirilmesinin yanı sıra Avrupa'daki yerel ihtiyaçlara, tercihlere ve çevresel gerekliliklere yanıt veren ürün geliştirme faaliyetlerinin de desteklenmesinin öngörüldüğünü kaydetti.

Fujisawa, Türkiye'de ev tipi klimalar için mevcut talebin bir milyon ünite civarında olduğunu, nüfus artışına paralel olarak bu talepte artış yaşanmasının beklendiğini, ayrıca komşu Balkan ülkelerinde de benzer bir talep artışı olacağının öngörüldüğünü dile getirdi.

Avrupa'da ise 2014 mali yılında hem ev tipi, hem de ticari/endüstriyel tip klima talebinin yaklaşık 5,7 milyon ünite olduğunun bilindiğine dikkati çeken Fujisawa, 'Avrupa'daki klima pazarında yıllık yaklaşık yüzde 2 ile 3 oranında büyüme bekleniyor' şeklinde konuştu.

Fujisawa, Mitsubishi Electric Corporation'ın Avrupa'daki satışlarının yüzde 60'ını ticari/endüstriyel tip klimalar, yüzde 40'ını ise ev tipi klimaların oluşturduğunu belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

'2014 mali yılında Avrupa'da ev tipi klimalarda pazar payı yüzde 10-19 ve ticari/endüstriyel tip klimalarda yüzde 20-29 oranında gerçekleşti. Avrupa'da 2020 mali yılında, 2014 mali yılına göre yaklaşık 1,5 kat satış artışı hedefleniyor. Bahsettiğimiz tüm bu rakamlar Avrupa'da klima pazarının yüksek bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu büyük talebin yanı sıra nitelikli iş gücü ve istikrarlı parça tedariki gibi elverişli iş ortamını da dikkate alan Mitsubishi Electric, Türkiye'de bir geliştirme ve üretim üssü kurmaya karar verdi. Ürünlerin temel tasarımı ve geliştirmesi Japonya'da yapılacak, ancak yerel pazarın ihtiyaçları doğrultusunda özel tercihlere uyarlanmış ürün geliştirme Türkiye'de gerçekleştirilecek. Yerel pazar için esnek üretim ve tedarik imkanları Mitsubishi Electric'in iklimlendirme ve soğutma sistemleri alanındaki hedeflerini gerçekleştirmesine büyük bir katkıda bulunacak. Mitsubishi Electric, Türkiye’nin jeopolitik konumu, genç nüfusu ve büyüme potansiyeli ile avantajlı bir ülke olduğuna inanıyor. Büyüyen Türkiye'nin belirlediği yüksek ekonomik hedeflerine ulaşması için gerekli teknoloji ve bilgi kullanımını aktarmayı hedefleyen Mitsubishi Electric, yeni fabrikasının yanı sıra üstün teknolojiye sahip, enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürünleri ve hizmetleri ile Türk halkı için yatırım yapıyor.'

Kaynak: AA