Korkunç Rakamın Altını Çizdi Açıklaması Tam 700 Milyon Çocuk

İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi kapsamında düzenlenen Kanserle Mücadele Özel Oturumu’na ev sahipliği yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, dünyada 700 milyon çocuğun sigara dumanına maruz kaldığını belirtti.

Korkunç Rakamın Altını Çizdi Açıklaması Tam 700 Milyon Çocuk
İslam İşbirliği Teşkilatı 13’üncü İslam Zirvesi kapsamında Kanserle Mücadele Özel Oturumu düzenlendi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri İyad Madani, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali el-Madani ve bazı yabancı devlet başkanları eşlerinin de katıldığı özel oturuma ev sahipliği yapan Emine Erdoğan, kanserin, tüm dünyada gittikçe yaygınlaşan önemli bir toplum sağlığı problemi olduğunu ifade etti.

Erdoğan, "Ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer almakta, en çok gelişmekte olan ülkelerde görülmektedir. Bilimsel araştırmalar, kanserin en az üçte birinin önlenebilir, diğer üçte birinin ise erken teşhisle tedavi edilebilir olduğunu gösteriyor. Kanser oluşumunun yüzde 90’ının çevresel, yüzde 10’unun insanlığın geleceği adına hayati önem taşıyor" dedi.



KANSERLE MÜCADELE VURGUSU

Birleşmiş Milletler’in 2011 yılında, üye ülkelere ’ulusal kanser programı’ hazırlama çağrısında bulunduğunu hatırlatan Emine Erdoğan, Türkiye’nin bu çağrıdan önce, 2008 yılında harekete geçerek, dünyada kanser programı hazırlayan ilk 25 ülkeden biri olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin kanser ile ilgili yaptığı çalışmalar hakkında da bilgiler aktaran Erdoğan, Türkiye’de kanserin, dünya ortalamasının biraz üzerinde seyrettiğini kaydederek, "Erkeklerde akciğer, kadınlarda meme kanseri en sık görülen kanser grubudur. Alınan tedbirlerle kanser artış hızında durağanlaşma olmuş, özellikle tütüne bağlı kanserde ciddi oranda azalma görülmüştür" şeklinde konuştu.

Kanser kontrolünün ilk adımının, doğru ve güvenilir bir veri bankasının oluşturulması olduğuna dikkat çeken Erdoğan, ancak bu sayede kanser kontrol politikalarının geliştirilebileceğine işaret etti. Emine Erdoğan, 2015 itibariyle, Türkiye’deki kanser kayıt oranının yüzde 100’e ulaştığını da hatırlattı.

Kanserle mücadelede ikinci aşamanın, erken teşhis imkanı veren tarama konusu olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri vasıtası ile halkımıza ücretsiz tarama hizmetleri verilmektedir. ’Erken teşhis hayat kurtarır’ kampanyası, yurt genelinde yaygınlaşarak kanser konusunda halkımızın bilinç düzeyini yükseltmiştir. Bir diğer önemli konu; Türkiye’de kanser tedavisi, uluslararası standartlara uygun şekilde, tüm vatandaşlarımıza ücretsiz olarak yapılmaktadır. Dünyada, ruhsatlandırılmış tüm kanser ilaçları, bakanlığımızın onayı ile temin edilebilmektedir" şeklinde konuştu.



"HER YIL 600 BİNİN ÜZERİNDEKİ KİŞİ, SADECE DUMANA MARUZ KALDIĞI İÇİN ÖLMEKTEDİR"

Kanserle mücadele hususunda Türkiye’nin en başarılı olduğu alanlardan birinin de tütünle mücadele konusu olduğunu ifade eden Erdoğan, "Burada bulunan hekimlerimizin ve uzmanların çok iyi bildiği üzere; tütün ve obezite ile mücadele, kanser kontrol ünün yapı taşlarını oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü, 2013 yılında Tütün Kontrol Programları’nın tümünü yerine getiren ilk ülkenin Türkiye olduğunu belirtmiştir. Ülkemizi lider ülke olarak ilan edip, tüm dünyaya örnek göstermiştir" diye görüş belirtti.

Dünyada 1 milyar 300 milyon kişinin sigara kullandığını açıklayan Emine Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk, yani dünyadaki çocukların yarısı, sigara dumanına maruz kalmaktadır. Ne yazık ki; her yıl 600 binin üzerindeki kişi, sadece dumana maruz kaldığı için ölmektedir. Bu ürkütücü rakamlar, Türkiye’yi harekete geçirerek kapsamlı bir ulusal eylem planı hazırlanmasını gerektirmiştir. Sigara kullanımı tüm kapalı alanlarda yasaklanmış, halkımız bu uygulamayı büyük oranda içselleştirmiştir."

Türkiye’de pek çok hastanede Sigara Bırakma Polikliniklerinin hizmet verdiğini anımsatan Emine Erdoğan, bu çalışmalar sayesinde 2008’de yüzde 31 olan sigara kullanım oranının, 2012’de yüzde 27’ye gerileyerek, 4 yılda 2 milyon 200 bin kişinin sigarayı bıraktığını kaydetti.

Kaynak: İHA