'İstanbul HUB Semineri'

Havacılık sektörünün geleceğini mercek altına alan seminerin ikincisi Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu'nda gerçekleşti.

Özyeğin Üniversitesi Sivil Havacılık Yüksekokulu, havacılık sektörünün geleceğini mercek altına alan 'İstanbul Hub Semineri'nin ikincisine ev sahipliği yaptı.

Üniversitenin Çekmeköy'deki yerleşkesinde düzenlenen seminerin açılışında konuşan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, havacılıkla ilgili olarak Özyeğin Üniversitesi'nin iddialı bir durumda olduğunu ifade ederek, 'Burada dünya havacılığı nasıl gidecek? Onları anlatarak insanlara biraz daha ümit vereceğiz, daha çok okuyun, daha çok öğrenin diye... Çünkü ileride de bugün dahi bile Türkiye havacılıkta ana oyuncu, inşallah lider oyuncu olacak.' dedi.

Kotil, 'İstanbul'da yapımı devam 3. Havalimanı dünya tarihini etkiliyor. Bir matematik model kurduk. Ona göre 2035 yılında bu havalimanındaki yolcu sayısı yıllık 260 milyon. Bu dünyadaki en büyük rakam. Atatürk Havalimanı'nda 5 milyon. Atlanta Havalimanı'nda 95 milyon. Buna göre 260 milyon iyi bir rakam. 2035 yılında bu kadar yolcu gelecek inşallah. Bunun 30 milyonu da Türkiye'ye turist olarak geliyor. Bu havalimanı dünya tarihini etkileyecek.' ifadelerini kullandı.

Dünyada havacılık alanında yılda 3.3 milyar yolcu olduğunu belirten Kotil, 'Bu iyi bir rakam. Yirmi yıl içinde bu 7 milyarı geçiyor. Bu daha iyi bir rakam. Hiçbir sektör bu kadar hızlı büyümüyor. Türkiye havacılık sektöründe şimdiye kadar bir tarih yazdı. İkinci versiyonunu yazmaya başladı. İşte yolcu sayısı iç hatlarda 10 kat arttı. Bu iç hat sayısı Almanya'nın iç hat sayısını neredeyse yakaladı. Türkiye'yi, Almanya ile ekonomik olarak karşılaştırmak için seyahatte bir ölçü olabilir. Türkiye'ye gelip giden yolcu sayısı 146 milyon, Almanya'ya ise 200 milyon. Rakamlar Almanya'ya çok yakın gitmeye başladı. Havacılık olarak Almanya ile karşılaştırabiliyoruz. Tabi THY de Lufthansa ile karşılaştırılıyor. Bu yıl 10 milyon yolcudan 72 milyon yolcuya gidiyoruz. Bu da iyi bir rakam. Dolayısıyla THY 10 yılda tarih yazdı.' diye konuştu.

Yapımı devam eden 3. Havalimanı'nın önemli olduğunu vurgulayan Kotil, 'Atatürk ve Sabiha Gökçen dolmuş, taşmış durumda. Yer yok. Yer olmadığı için ne biz THY olarak yolcu getirebiliyoruz, ne de yurt dışından gelmek isteyenler gelebiliyorlar. Bu tıkanıklığı aşmanın yolu yeni havalimanıdır. O da şu anda yapılıyor. 2 yıl içinde açılacak. Tabi havalimanı yolcu getirmez. Gelmesi için bir cazibe gerekiyor. İstanbul önemli bir cazibe merkezi. Bütün bu bombalara sıkıntılara rağmen turist sayısı artıyor. Burada gelip gidenler mutlu. Tabi ki krizlerimiz var. Özellikle bu terörle ilgili olarak ama Allah'ın izniyle İstanbul bu yıl da geçen yılda olduğu gibi, geçen yılda buna dönük olarak krizlerimiz vardı ama turizme yönelik olarak söylüyorum yüzde 50 büyümüştür. Bu sene gene inşallah aynı büyümeyi yakalar.' değerlendirmesinde bulundu.

Özyeğin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Esra Gençtürk de, “Resmi olarak bu semineri organize eden Sivil Havacılık Yüksek Okulu'muzun artık fakülte olduğu onayını aldık. Bugün itibariyle yüksek okulumuz, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi olarak eğitim hayatına başlıyor. İstanbul büyük bir havacılık merkezi haline dönüşüyor. İstanbul’da bulunan havaalanı dünyada en büyük havaalanı olma özelliği taşıyacak. Bu kadar önemli bir konuyu sektörlerle iç içe eğitim vermeyi benimsemiş üniversitemizde ele almamak olmazdı. Geçen sene aynı konuyu tamamıyla bir havacılık merkezi üzerinden ele aldık. Bu seneki seminerimizde ise konuyu hava yolları perspektifiyle değerlendireceğiz. Bu seminerde sektörlerle iç içe felsefemizle beraber mümkün olduğu kadar, bu tip Türkiye'ye ve dünyayı ilgilendiren konuları biz üniversitemiz içerisinde tartışmaya açmaya çalışıyoruz. Eğitimin sırf derslerde değil akademik ve teknik eğitimin ötesinde bu tip seminerlerle de öğrencilerimizin eğitimine katkı sağlıyoruz. Öğrencilerimiz günü yakalasın, sektörün önde gelenleriyle tartışma yapabilsinler ve görüşlerini alabilsinler istiyoruz. Bu açıdan çok önem verdiğimiz bu seminerin oldukça önemli olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA