Irak'ta Meclis Başkanı Cuburi'nin Görevden Alınması

Cuburi'nin görevden alındığı oylamaya katılan Fetlavi: 'Eylemimiz üç başkanın (cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı) değiştirilmesi ve reformların gerçekleşmesine kadar sürecek'.

Irak'ta Selim el-Cuburi'nin ardından Başbakan Haydar el-İbadi ve Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un da görevden alınmak istendiği belirtiliyor.

Cuburi'nin Meclis Başkanlığı görevinden alınması için oylamaya katılan 171 milletvekilinden biri olan bağımsız milletvekili Hanan el-Fetlavi, düzenlediği basın toplantısında, 'Eylemimiz üç başkanın (cumhurbaşkanı, başbakan ve meclis başkanı) değiştirilmesi ve reformların gerçekleşmesine kadar sürecek.' dedi.

Fetlavi, 'Cuburi'nin görevden alınması için yapılan oturumda sayı yeterliydi. Bundan kuşku duyanlar yargıya başvurabilir.' şeklinde konuştu.

Oylamanın ardından Meclis Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, söz konusu oturumun anayasal olmadığı ve toplantı yeter sayısının bulunmadığı belirtilmişti.

Irak Meclisi geçici Başkanı Adnan el-Cenabi, meclisin cumartesi günü düzenlenecek oturumunda görevden alınan Cuburi ve iki yardımcısının yerine yenilerinin seçileceğini bildirmişti.

Cenabi, 'Anayasanın 11.maddesine göre, meclis çalışmalarına devam edebilir. Meclis beni geçici başkan olarak seçti. Kanun meclise, cumartesi günü düzenlenecek olağan oturumda başkan ve yardımcılarını seçme hakkı tanıyor.' ifadelerini kullanmıştı.

Meclisteki en büyük Sünni grubu Irak Güçler Birliği Başkanı Ahmet el-Mesari de grup olarak Cuburi'nin arkasında durduklarını belirtmişti.

Irak Meclisi, en yaşlı üye sıfatıyla eski Başbakan İyad Allavi'ye bağlı Vataniyye Koalisyonu'ndan milletvekili Adnan el-Cenabi başkanlığında toplanmıştı. 328 sandalyeli mecliste söz konusu oturuma 171 milletvekili katılmış ve tümünün oyuyla Cuburi ile iki yardımcısı Humam Hammudi ve Aram Şeyh Muhammed görevden alınmıştı.
Kaynak: AA