Başkentte Kültür Sanat

Çellonun takdirle karşılanan isimlerinden Steven İsserlis ve Kanadalı piyanist Connie Shih, ikili olarak ilk kez birlikte Başkentli müzikseverlerle buluşacak.

Çellonun takdirle karşılanan isimlerinden Steven İsserlis ve Kanada'nın 'müthiş' piyanisti olarak nitelendirilen Connie Shih, ikili olarak ilk kez birlikte Başkentte sahne alacak.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Tadeusz Strugala şefliğinde, solist Pavel Sporcl, yarın ve cuma günü saat 20.00'de CSO Konser Salonunda keman konçertosu icra edecek.

Ankara Devlet Opera ve Balesi, Osmanlının 700. yılı nedeniyle hazırlanan ve 1998'den günümüze sahnelenen tek Türk bale eseri niteliği taşıyan 'Harem'i bugün Opera Sahnesinde izleyicinin beğenisine sunacak.

Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun hayatından kesitler sunan 'Frida' Özgür Adam İnanç koreografisiyle 16 Nisan'da Opera Sahnesi'nde dünya prömiyeriyle seyirciyle buluşacak.

Başkentte bu haftaki kültür sanat etkinliklerinden bazıları şöyle:

- Tiyatro

Akün Sahnesi:

Özcan Özer'in yazdığı Hakan Çimenser'in yönettiği 'Son Tango' hafta boyunca izleyiciyle buluşacak. Oyunda, Arjantin'de yaşanan cunta ve baskı döneminde birbirine aşık Pedro ve Maria'nın hayata tutunma hikayesi, dans eşliğinde anlatılıyor.

Chri̇s Alexander-Hi̇lle Darjes'ın yazdığı, Yücel Erten'in çevirdiği ve İlham Yazar'ın yönettiği 1600'lü yılların İngiliteresinde geçen 'Shakespeare Zorda' oyunu 19-20 Nisan'da beğeniye sunulacak.

Altındağ Tiyatrosu:

Kötülük, hırs, ihtiras dolu üç kişinin cinayet ve soygun planlarının öyküsünün anlatıldığı 'Kuaförde Bir Gün' hafta boyunca, Necati Cumalı'nın yazdığı Volkan Benli'nin yönettiği 'Nalınlar' ise 19-20 Nisan'da sahnelenecek.

Büyük Tiyatro:

Anton Çehov'un yazdığı, çevirisini Ataol Behramoğlu, rejisini Erhan Gökgücü'nün yaptığı 'Vanya Dayı', 15, 17 ve 19 Nisan'da seyircinin karşısında olacak.

Cüneyt Gökçer Sahnesi:

Birinci Dünya Savaşı'nı konu alan 'Çamaşırhane' de hafta boyunca görülebilecek. Tufan Gündüz'ün yazdığı, Adnan Erbaş'ın yönettiği 'Bir İnce Sızı Nisan 1915', 19 ve 20 Nisan'da görülebilecek.

Küçük Tiyatro:

Şirin Aktemur Toprak'ın yazdığı ve Umut Toprak'ın sahneye taşıdığı Neşet Ertaş'ın hayatından ve türkülerinden yola çıkarak hazırlanan 'Neşe, Dert, Aşk', bugün ve 15-17 Nisan'da izleyiciyle buluşacak.

Birbirlerini çok seven kentli iki çocuğun, nereden geleceği belli olmayan tehlikelere karşı yarattığı dünyayı anlatan 'Ben ve Sen', minik tiyatroseverler için bugün ve 19 Nisan'da sahnelenecek. 'Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım' 19-20 Nisan'da izlenebilecek.

Oda Tiyatrosu:

'Kuğunun Şarkısı Bir Evlenme Teklifi' bugün, yarın ve 16 Nisan'da izleyiciye sunulacak.

Aynı çatı altında yaşamalarına rağmen birbirlerini tanıyamayan insanların bencillikleri, zaafları ve anlayışsızlıklarının evlilikleri iflasa sürüklemesini konu alan 'Euridice'nin Elleri' 19-20 Nisan'da sahnelenecek.

Stüdyo Sahne:

Kadın erkek ilişkilerinin ele alındığı 'Kocasını Pişiren Kadın', 15 ve 17 Nisan'da sahne alacak.

Melih Cevdet Anday'ın yazdığı, Servet Aybar'ın yönettiği kara komedi türündeki 'Müfettişler' adlı eser ise 19 Nisan'da izleyicinin karşısına çıkacak. Hayata oyun oynayarak ve hayal kurarak tutunabilenlerin öyküsünü anlatan oyunda, rolleri Serpi̇l Gül, Levent Şenbay, Turgay Kılıç, Umut Karadağ paylaşıyor.

Tatbikat Sahnesi:

'Koku' romanının yazarı Patrick Süskind'in pek çok dilde oynanan oyunu 'Kontrabas', Hale Kuntay'ın çevirisi, Metin Belgin'in rejisiyle 19-20 Nisan'da izleyici karşısına çıkacak.

Ziraat Sahnesi:

Kadın sorunlarının konu edildiği 'İyiyim' adlı oyun, bugün, yarın ve 16 Nisan'da izleyiciyle buluşacak. Hüseyin Alp Tahmaz'ın yazdığı, Volkan Özgömeç'in yönettiği oyunun dekor ve giysi tasarımı Seyhan Kırca, ışık düzeni Osman Uzgören, müzikleri ise Can Atilla imzası taşıyor.

İrfan Şahinbaş Sahnesi:

Sait Faik Abasıyanık'ın 'Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye' adlı eseri bugün ve 16 Nisan'da, Peter Turrini'nin yazdığı, Sibel Arslan'ın çevirdiği, Murat Çidam'ın yönettiği 'Nihayet Bitti' ise 20 Nisan'da sahnelenecek.

Şinasi Sahnesi:

Jordi Galceran'ın kaleminden Sinan Pekinton'un rejisiyle hazırlanan 'Grönholm Metodu', bugün, yarın ve 16 Nisan'da izleyiciyle buluşacak. Acımasız iş dünyasının yeniden tanımladığı 'profesyonellik' ve 'fedakarlık' kavramlarını sorgulayan oyun, insanların zaaflarının bu mücadeledeki yerini kara komediyle sunuyor.

Sophi̇e Smi̇ley'in yazdığı, Egemen Demi̇rci̇oğlu'nun çevirdiği, Hali̇l Doğan'ın oyunlaştırdığı 'Canım Ailem', Batuhan Yalçın'ın rejisiyle minik izleyicilerin karşısında olacak. Down sendromlu Metin'in hikayesinin anlatıldığı oyun, yarın ve 17 Nisan'da çocuklarla buluşacak.

'Evlilik' ve yaşamın sorgulandığı kara mizah örneği 'Yaşamak Denen Bu Zahmetli İş' 19 ve 20 Nisan'da izleyicinin karşısına çıkacak.

- Opera

Ankara Devlet Opera ve Balesi bugün, Osmanlı'nın 700. yılı dolayısıyla klasik Türk müziği üzerine tasarlanan iki perdelik 'Harem' balesini Opera Sahnesinde izleyicinin beğenisine sunacak.

Meksikalı ressam Frida Kahlo'nun hayatından kesitler sunan 'Frida' Özgür Adam İnanç koreografisiyle 16 Nisan'da Opera Sahnesi'nde dünya prömiyeriyle seyirciyle buluşacak. Frida 20 Nisan'da da sahnelenecek.

Müzikli çocuk oyunu Kalp Korusu da 17 Nisan'da Leyla Gencer Sahnesinde minik sanatseverlerin karşısına çıkacak. Carmen operası da 18 Nisan'da Opera Sahnesinde başkentlilerle buluşacak.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuarı 18-19 Nisan'da Leyla Gencer Sahnesinde temsil verecek.

- Bilkent Senfoni Orkestrası:

Duo Alterno 20 Nisan'da Bilkent Konser Salonunda, soprano Tiziana Scandaletti ve besteci ve piyanist Riccardo Piacentini ile müzikseverlerle bir araya gelecek.

- Festival:

33. Ankara Müzik Festivali kapsamında, 16 Nisan'da MEB Şura salonunda solo kariyeri ve yorumlarıyla pek çok genç sanatçıya ilham veren çellonun takdirle karşılanan isimlerinden Steven İsserlis ve Kanada'nın 'müthiş' piyanisti Connie Shih ikili olarak ilk kez birlikte sahne alacak.

Bulgar kökenli tanınmış kemancı ve şef Mario Hossen önderliğinde kurulan ve kendisinin Avusturya ve Tuna Nehri kıyısı olan ülkelerden seçtiği başarılı müzisyenlerden oluşan Camerata Orphica, 19 Nisan'da solistliğini ünü yurt sınırlarını aşan günümüzün önemli piyanistlerinden Hande Dalkılıç'ın yapacağı bir konser verecek.

- Cer Modern

İran sinemasının popülerliğini en çok borçlu olduğu yönetmen Abbas Kiarostami’nin 'Tickets' filmi 14 Nisan'da gösterilecek.

Kaynak: AA