Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı Havza'da Yapıldı

Samsun Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Havza Ziraat Odası Başkanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Her ay düzenli olarak bir ilçede gerçekleştirilen koordinasyon kurulu toplantısının nisan ayı toplantısı Havza'da gerçekleştirildi.

Samsun Ziraat Odaları Birliği Başkanı Hasan Tütüncü başkanlığında Havza Ziraat Odası Başkanlığı toplantı odasında gerçekleştirilen kurul toplantısında açılış konuşmasını Havza Ziraat Odası Başkanı Coşkun Genç yaptı.

Her ay bir ilçede gerçekleştirdikleri toplantıların amacının çiftçi sorunlarını masaya yatırarak çözümler noktasında istişare ederek çareler aramak olduğunu söyleyen Genç, 'Samsun Ziraat Odası başta olmak üzere tüm ilçelerimizin katılımı ile Havza ilçemizde gerçekleştirilen Samsun Ziraat Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu toplantısına gerçekleştirdik. Ev sahipliği yapmaktan mutluluk duymaktayım. Bu toplantılar ile bölge çiftçilerimizin sorunları masaya yatırılmakta.' dedi.

Genç’in konuşmasının ardından fındık fiyatları, süte destek kampanyası çalışmaları, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin hububat alımı ve buğday fiyatlarının erken açıklaması gibi gündem maddeleri görüşüldü.

Toplantının son bölümünde ise ilçelerin sorunları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantı sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Samsun Ziraat Odaları Birliği Başkanı Hasan Tütüncü, son günlerde fındıkta fiyat düşüşünden bahsederek şunları dile getirdi:

'Fındıktaki düşüşün üreticideki etkileri adeta isyana dönüştü. Dün 14 liraya kadar çıkan fındık 7 liraya neden düştü ? Bu oyunları oynayanların kimler olduğunu biliyoruz. Yazdıkları senaryoda oyuncular aynı urbaları değişik. Fındığın çiftçi adına trafo görevi gören tarımsal kuruluşların bir bir yok olması, piyasanın serbest ekonomiye terk edilmesi, fındık fiyatlarının en önemli çöküş faktörlerindendir. Türk fındığını Avrupa’ya ihraç eden Türk firmasının bir İtalyan firmasına satılmasıyla ortalık toz duman oldu. Yani dünya fındığının yüzde 48'ini satan firma fındık patronları ile yaptıkları anlaşma sonucu fabrikaların ellerindeki fındığı 18 liradan topladı ve onlara piyasadan kesinlikle fındık almamalarını ve o fabrika patronlarına yüzde 11 iskonto vereceğini vaat etti. Bugün piyasadaki tek sebep budur.' dedi.

Tütüncü, sözlerine şöyle devam etti:

'Bugün üreticinin elinde 450 bin ton rekoltenin üçte biri dahi yok, fındık manavların elinde. Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik'i makamında Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Şemsi Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin ziyaretlerinde fındığın sorunlarını arz ettiklerinde Tarım Bakanlığının çözüm olarak TMO'yu devreye sokarak 50 bin ton müdahil alım yaparak piyasayı regüle edeceklerini söylemesi çiftçiler arasında bayram havası estirmişti. Fakat her nedense birileri kovana çomak sokmasıyla geri dönüş yapıldı. Bu da çiftçiye şok etkisi yaptı. Üretici geçen yıl hasattan önce yaptığı masrafların 7 lira olduğu bugün maliyetinin altında fındığını çürütüp yine de satmayacağını beyan ediyor.'

Kaynak: AA