Robotik Yürüme Cihazı Hastalara Umut Oluyor

Niğde Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Fatih Balcı, Bor Fizik ve Rehabilitasyon Hastanesinde bulunan robotik yürüme cihazı 130 tane hastanın tedaviye alındığını söyledi.

Robotik Yürüme Cihazı Hastalara Umut Oluyor
Konya’dan Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon merkezine tedaviye gelen Fatma Dündar, tedaviyle birlikte özgüveninin arttığını ve kendisini yürümeye şartlandırdığını belirtti.

Robotik yürüme cihazının 8 ay önce hastaların hizmetine sunulduğunu ve Türkiye’nin bir çok ilinde tedaviye gelen hastaların olduğunu ifade eden Genel Sekreter Balcı, “Robotik yürüme cihazı yaklaşık 8 aydır, Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanemizde hizmet veriyor. Ocak ayı itibariyle Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesi kendine ait bağımsız bir hastane oldu. Burada önemli olan robota aldığımız hastaların geçtiğimiz 8 ay boyunca robotik yürüme cihazında 130 tane hasta robotla tedaviye alındı. Bu tedaviler bir kere tedavi alıp gidecek tarzda tedaviler değil. Bazıların hastalık durumlarına göre uzun sürdüğü 8-10 seans alabildiği belki 1 ay belki 2 ay tedavilerin sürebildiği durumlar var. Böyle bir robotun Niğde’de fizik tedavi hastanesinde bulunmuş olmasından çok mutluyuz. Niğde’ye çok şey kattığını düşünüyoruz.” dedi.

Fizik Tedavi Uzmanı Esin Ağırnaz Kartal, Robotik Yürüme Cihazının hastalar üzerinde büyük faydası olduğunu ifade etti.

Robotik Yürüme Cihazında tedavi gören bir hasta hakkında bilgi veren Kartal: “Bir omurilik apsesi nedeniyle omurilik yaralanması hastası diyebileceğimiz statü kazanmış durumda. Bundan önce gayet normal bir hastaydı. Yaklaşık 10 yıldır kendisi tekerlik sandalyeye bağlı bir hastamız. 3 yıldır bizim hastamızda tedavi alıyor, il dışından geliyor. İlk defa robot teknolojisini kullanıyor. Robot tedavisiyle birlikte hastamızda, yatak transferlerinde ciddi bir artış, ayakta durma dengesinde artış. Paralel bağda yürümesinde ciddi bir artış gözlemledik. Bu durumdaki artık tamamen tekerlik sandalyeye bağımlı bacaklarında kas gücü gelişmeyecek hastalarda cihazla faydalanmalar gözlemliyoruz.” diye konuştu.

10 yıldır tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan 37 yaşındaki Fatma Dündar ise, Robot tedavisinden sonra özgüveninin geldiğini ifade ederek şunları dedi: “Her ay geliyorum 3 senedir tedavi görüyorum. Burada robotlu tedavi alıyoruz. Robotun biz gibi hastalara bir çok faydaları var. Başta kemik erimesini engelliyor. Diyalize girmemizi engelliyor, kan akışımızı hızlandırıyor. Vücudumuzun daha dik durmasına sağlıyor. Özelliklede bizi yatağa bağımlı tutmuyor. Geçişlerimiz daha kuvvetli oluyor. Kaslarımız kuvvetlendi. Ben bu robotun çok faydasını gördüm. İlle robot tedavisinden sonra yürüyeceğim diye kendimi şartlandıramam ama en azından başkalarına muhtaç olmadan hayatımızı sürdürebiliyoruz. Bu tedaviyle birlikte kendine daha çok özgüvenin geliyor. Başkasına bağımlı olmadan yaşayabiliyorum diyorum kendime.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA