Ermenistan'da Kuzey-Güney Enerji Koridoru Toplantısı

Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan enerji bakanları, Erivan'da bir araya geldi.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bir araya gelen Ermenistan, Rusya, İran ve Gürcistan enerji bakanları, 'Kuzey-Güney Enerji Koridoru” projesinin yol haritasını imzaladı.

Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakan Yardımcısı Areg Galstyan, 'Kuzey-Güney Enerji Koridoru'nun oluşturulması amacıyla hazırlanan yol haritasında sorumlu taraflar ile atılacak adımlar için takvimin de belirlendiğini bildirdi.

Enerji alanında bölgesel iş birliği sağlayacak proje kapsamında, 2019 yılına kadar elektrik iletim hatları inşa edileceğini anımsatan Galstyan, iletim hatlarının bazılarının inşaatının başladığını belirtti.

Galstyan, 'Ermenistan ile İran arasında 400 kilovatlık enerji iletim hattının (çift hat) çalışmaları başladı. Finansman konusunda hiçbir sıkıntı yok. 2018 yılı sonuna kadar hattı hizmete açacağız. Güney yönünde elektrik enerjinin paylaşımını 1200 kilovata ulaştırmayı öngörüyoruz. Kuzey yönünde, yani Gürcistan'da ise şu an rekabet paketini hazırlıyoruz. İki aşama için finansman var, hattı ve alt santralleri inşa edilecek.' dedi.

“Kuzey-Güney Enerji Koridoru” projesi kapsamında 2018 yılı sonu 2019 yılı başlarına kadar Ermenistan ile Gürcistan arasında 400/500 kilovatlık elektrik enerji iletim hattının inşasının tamamlanması planlanıyor.

Enerji paylaşımının gücü birinci aşamada 350 megavat olurken, 2021 yılına kadar 700 kilovata ulaşacak. Söz konusu döneme kadar, İran-Ermenistan 400 kilovatlık elektrik enerji iletim hattının (çift hat) hizmete açılması da öngörülüyor.

Halihazırda İran ve Ermenistan arasında elektrik enerjisi nakli için 220 kilovatlık 2 gerilim hattı işliyor. Gürcistan ile de biri 220 kilovat, diğeri de 110 kilovatlık iki elektrik enerji iletim hattı bulunuyor.
Kaynak: AA