Turizmde Sigorta Primine Devlet Desteği Verilmesi

ATSO Başkanı Çetin: 'İstihdam desteği turizme verilecek en büyük desteklerden biri. Antalya'da turizm ve tarım sektörünün her türlü desteğe ihtiyacı var, bu tür destekler piyasayı rahatlatır' 'Esnek çalışmaya ilişkin düzenlemelerin de bir an önce çıkmasını bekliyoruz' Muğla Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Ayyıldız: 'Elbette çok olumlu bir karar. İşverenin üzerinde çok yük var, bu yük hafifler. İşvereni bir nebzede olsa hafifletir. Çalışanlara da güvence sağlar, emekliliklerine katkı sağlar'

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu tarafından açıklanan 'Turizm Sektörü İstihdam Destek Paketi', Antalya ve Muğla'daki işverenler ve meslek örgütleri tarafından olumlu karşılandı.Söz konusu paketle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Antalya ve Muğla'da turizm sektöründe geçen yıl 9 ay çalışan, 3 ay işi askıya alınan 44 bin 753 kişinin, bu yıl 9 ay çalışma şartıyla 3 aylık sigorta prim ve ücretinin İŞKUR tarafından karşılanmasının kararlaştırıldığını anımsattı.Açıklanan paketle ilgili şu anda detayların bulunmadığını belirten Çetin, 'Bu işçiler henüz işe başlamadılar ise 9 ay nasıl çalışıp da destek alacaklar. Karar olumlu, fakat yönetmelikle desteklenmesi gerekiyor. İstihdam desteği turizme verilecek en büyük desteklerden biri. Antalya'da turizm ve tarım sektörünün her türlü desteğe ihtiyacı var, bu tür destekler piyasayı rahatlatır. İş adamı örgütüyüz ama kimsenin işsiz kalmasını istemeyiz.' diye konuştu.Özellikle Antalya'da turizm sektörünün sıkıntı içinde bulunduğunu ifade eden Çetin, 'Sıkıntı devam ederse 70-80 bin kişinin işsiz kalma ihtimali var. Bu tür destekler bu sayıyı biraz indirir.' dedi.Çetin, esnek çalışmayla ilgili de beklentileri bulunduğunu, turizm sektörü için bu konudaki düzenlemenin de bir an önce çıkmasını beklediklerini kaydetti.Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da istihdama yönelik bir destek paketinin açıklandığını, fakat detaylarının belli olmadığını belirterek, 'Kime uygulanacak, yılları mı kapsayacak belli değil. Bu yıl olacaksa zaten dört ayı geride bıraktık, 9 ayımız kalmadı. Fakat istihdama yönelik adımın atılmasını olumlu buluyoruz.' diye konuştu.

- 'Turizmcilere bir nebze de olsa nefes aldıracak'

Muğla Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız da kararın sektör açısında çok önemli olduğunu söyledi.Bölge turizmcilerine bir nebze de olsa nefes aldıracak bir karar alındığına değinen Ayyıldız, 'Elbette çok olumlu bir karar. İşverenin üzerinde çok yük var, bu yük hafifler. İşvereni bir nebze de olsa hafifletir. Çalışanlara da güvence sağlar, emekliliklerine katkı sağlar. Her bakımdan her iki taraf için de çok faydalı bir durum. Bakanlığımız bu konuda çok olumlu bir iş yapmıştır. Hem işveren hemde çalışanlar bu konuda rahata erer. Çok faydalı buluyorum.' açıklamasında bulundu.Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, karardan büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti.Çalışanları ve otelcileri rahatlatan bir karar çıktığı için mutlu olduklarını dile getiren Bülbüloğlu, şöyle konuştu: 'Maddi imkansızlıklar yüzünden kışın elimizdeki personeli tutamıyorduk. Personeli tutmak istediğimizde bize ağır geliyordu. Sektörde uzmanlaşmış, eğitimli personel iş bırakmak zorunda kalıyordu. Bu önleyici bir tedbir, zor dönemde böyle bir şey çıkması çok sevindirici. Sektör ve sektörün çalışanları açısından çok güzel ve rahatlatıcı bir uygulama. Bakanlığımıza bu konuda teşekkürlerimi sunuyorum.'Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Otelciler Birliği (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, kriz ortamında turizmcinin desteklenmesinin kendilerine moral verdiğini söyledi. Turizmin Türkiye'nin en önemli sektörlerinden birisi olduğunu ifade eden Okutur, turizmin hiçbir ithalatı ve ham maddesi olmayan tek sektör olduğunu kaydetti. Deniz, güneş, kum ve doğal dokunun gelen turistlere hizmet olarak sunulması gerektiğini kaydeden Okutur, Türkiye'nin bu bakımdan Avrupa'nın ve dünyanın en mükemmel ülkesi olduğuna dikkati çekti.Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeğmez, turizm bölgelerine yönelik yapılan açıklamanın sevindirici olduğunu belirterek, 'Genelde bizim bölgelerimizde işçi ve iş verenler turizm sezonunda bu şekilde çalışıyorlardı. Hatta bu süre daha da azdı. 3 aylık primin ve ücretlerin İŞKUR tarafından ödenmesi esnafa biraz nefes aldırır diye düşünüyorum. Oldukça olumlu bir gelişme. Bu çalışmanın turizm bölgeleri için uygulanması bana göre gayet güzel ve yerinde bir çalışma.' değerlendirmesinde bulundu.Bodrum'daki bir otel sahibi Sinan Özen ise turizm sektörünün ayakta tutmak için yapılan bütün çalışmaları olumlu kabul ettiklerini dile getirdi.

- 'Kapımızı açmak için bundan daha güzel bir anahtar olamaz'

Bodrum Turistik İşletmeciler Derneği Başkanı ve Otel Sahibi Celal Vural da açıklamanın kendilerini umutlandırdığını ifade ederek, şöyle konuştu:'Bundan daha güzel bir şey olamaz. Büyük bir külfetti. Şu anda işçi ve personel almaya korkuyoruz. İşlerin ne olacağını bilemediğimiz için personel alamıyoruz ama bu bize bir güvence verecektir. Önümüzü görme açısından çok güzel bir olay. Ben mantıklı görüyorum ve destekliyorum. Bizim kapımızı açmak için bundan daha güzel bir anahtar olamaz. Bu formülden başka turizmin kapısını açan anahtar olamazdı. Personel almak için en güzel formül.'Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi turizmci Günay Özütok, bölgedeki turizmcilerin en büyük sorununun yetişmiş personeli ellerinde tutamamak olduğunu söyledi. Yetişmiş personelin 12 ay iş istediğini belirten Özütok, 'Bakanlığımızın 3 ay prim desteği veriyor olması sorunlarımızı çözmese de bir nevi moral sağlar ve olumlu bir adım. Biz turizmciler olarak bu yıl devletimizi, bakanlığımızı daha çok yanımızda görmek istiyoruz. Çünkü bu yıl buna çok ihtiyacımız var.' dedi.
Kaynak: AA