MASFED Başkanı Erkoç Açıklaması

'Mevsime uygun olmayan lastikler kazalara davetiye çıkarır. Bu yüzden mevsime göre lastik kullanımı hayati önemde'

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Aydın Erkoç, mevsimine uygun olmayan lastik kullanımının trafik kazalarına yol açabildiğini kaydetti.

Erkoç, yazılı açıklamasında, 1 Aralık-1 Nisan arasında kullanılan kış lastiği zorunluluğunun kalktığını, nisan ayıyla birlikte sıcaklıkların artması üzerine de kış lastiğinden yaz lastiğine geçildiğini hatırlattı.

Mevsime uygun lastik kullanımının hayati önemde olduğunu ve mevsim dönümlerinde lastik değişiminin ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Erkoç, yazın kış lastiği kullanmanın fren mesafesini uzattığını, kuru zeminde hızlı alınan virajlarda savrulmaya, hatta takla atmaya yol açtığını ifade etti.

Mevsimine uygun olmayan lastiklerin sürüş emniyetini tehdit ettiğine dikkat çeken Erkoç, şunları kaydetti:

'Mevsime uygun olmayan lastikler kazalara davetiye çıkarır. Bu yüzden mevsime göre lastik kullanımı hayati önemde. Ayrıca yaz mevsiminde kış lastiği hızlı aşınır, çabuk yıpranır. Mevsime uygun olmayan lastik kullanımı lastiğin ömrünü de kısaltan bir faktördür. Özellikle binek otomobillerde lastik türü, yakıt tüketimini de büyük oranda etkiler. Yaz lastiklerinin dönme direnci kış lastiklerine oranla daha düşüktür. Bu da daha az yakıt ve daha az aşınma, güç ve yakıt tüketiminde artış demektir. Kış lastikleri yapısal özelliklerinden dolayı yaz lastiklerine göre daha fazla ses çıkartır. Bu nedenlerle araç sahiplerinin mutlaka yazlık ve kışlık olmak üzere iki takım lastiği olması, hava sıcaklıkları takip edilerek mevsime göre lastik değişimlerinin zamanında yapılması gerekiyor. Güvenli, konforlu ve ekonomik sürüş için yazın yazlık, kışın kışlık lastik kullanmak şart.'
Kaynak: AA