Londra'da 'Peygamber Aşkı' Sergisi

Kültürsanat etkinliklerine ev sahipliği yapan Southbank'teki serginin teması 'Hilyei Şerif'.

Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri çerçevesinde İngiltere'nin başkenti Londra'da, 'Peygamber Aşkı' sergisi açıldı.

Başkentin ünlü Thames Nehri kıyısında bulunan kültür ve sanat etkinliklerinin düzenlendiği Southbank semtindeki Oxo Kulesi'nin galeri salonunda Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşavirliği ev sahipliğinde düzenlenen 'Hilye-i Şerif' temalı serginin açılışına, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, İslam Kültür Sanat Platformu (İKSP) Genel Sekreteri ve Başbakan Başmüşaviri Abdülkadir Özkan, KKTC Londra Temsilcisi Büyükelçi Oya Tuncalı, Londra Din Hizmetleri Müşaviri Mahmut Özdemir, Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) İngiltere Başkanı Turhan Özen, sergide yer alan eserlerin sahibi ve Koleksiyoner Mehmet Çebi, Birleşik Krallık'ta yerleşik Türk ve yabancı sanatseverlerin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

Serginin açılışında koleksiyoner Mehmet Çebi, 'Peygamber Aşkı' başlıklı sergide yer alan eserlerle ilgili Büyükelçi Bilgiç'i bilgilendirirken, Büyükelçi Bilgiç burada yaptığı konuşmada, böylesine ilham verici bir sergiye Londra'da ev sahipliği yapmanın, başkentin kültürel ve sanatsal çeşitliliğini zenginleştiren bir tecrübe olduğunu kaydetti.

Koleksiyonuyla ilgili AA muhabirine konuşan Mehmet Çebi, Hilye-i Şerif koleksiyonuna ait bir seçkinin Londra'da sergilendiğini aktardı.

Sergide yer alan parçalardan, en beğendiği eserin hangisi olduğunun sorulması üzerine Çebi, koleksiyonundaki tüm parçaları beğendiğini, en sevdiği parçaya karar vermekte zorlandığını dile getirerek, 'Bir babanın çocukları gibi, birini diğerinden ayırmak mümkün olmuyor. Bu sergidekiler, modern tarzda yorumlanmış çağdaş eserleri içeren bir koleksiyon.' dedi.

Londra'da sergilenen eserlerin son 10 yılda üretildiğini belirten Çebi, eserlerin sadece Türk sanatçılara ait olmadığını, aralarında aynı zamanda İranlı, Mısırlı ve Suriyeli sanatçıların parçaları da bulunduğu bilgisini verdi.

Londra Kültür, Turizm ve Tanıtma Müşaviri Selçuk Can ise böylesine bir serginin Londra'da ilk defa düzenlendiğini belirterek, İslami sanatların Londra'ya tanıtılması anlamında serginin önemini vurguladı. Can, sergiye İngiliz halkının yoğun ilgi göstermesini beklediklerini aktardı.

Sergi, Oxo Kulesi'nde 17 Nisan'a kadar ziyarete açık olacak.

- Hilye-i Şerif

Hazreti Peygamber'in fiziksel özellikleri, güzel ahlakı, tavır ve hareketlerinin anlatıldığı eserlere Hilye-i Şerif deniyor.

Müslüman sanatkarlar, Hazreti Peygamber'in resmini yapmak yerine, onun kişisel özelliklerini yazı ile anlatmayı tercih etti. Hilyeler mecmua formunda hazırlanıp hürmet nişanesi olarak göğüs cebinde taşınırken, 17. yüzyılda yaşayan Hafız Osman’ın levha tasarımından sonra bu tarz klasik hale geldi.
Kaynak: AA