'Faizi Merkeze Almaktan Kurtulalım, Reel Ekonomiyi Düşünelim'

ASKON Genel Başkanı Koca:'Faizi merkeze almaktan kurtulalım, reel ekonomiyi düşünelim. Faizi sıfıra doğru yönlendirelim. Paranın piyasalarda olmasına özen gösterelim ve toplumdaki tüm bireylerin harcamalar konusunda daha etkili hale gelmesini sağlayalım' 'Umarız ki yeni başkan yeni bir anlayış ve yeni bir bakış açısı getirmek ve görevini yeni bir perspektifle yapmayı düşünebilir. Bu açıdan bizim beklentilerimizin de göz önünde bulundurmasını bekleriz'

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, faizi merkeze almaktan kurtulup, reel ekonominin düşünülmesi gerektiğini belirterek, 'Faizi sıfıra doğru yönlendirelim. Paranın piyasalarda olmasına özen gösterelim ve toplumdaki tüm bireylerin harcamalar konusunda daha etkili hale gelmesini sağlayalım' ifadelerini kullandı.

Koca, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanlığına Murat Çetinkaya'nın gelmesini değerlendirdi.

TCMB'nin doğal seyrinde yeni başkanına kavuştuğunu aktaran Koca, eski Başkan Erdem Başçı'ya teşekkürlerini sunarken, Çetinkaya'ya da yeni görevinin hayırlı olmasını dilediklerini kaydetti.

Koca, Türkiye'nin hiç şüphesiz en yüksek kurumsallaşmaya ulaşmış nadir kurumlarından birisinin TCMB olduğunu belirterek, 'Kanunda görevi açık bir şekilde belirlenmiş, teamülleri oluşmuş ve kurumsal yapı içerisinde karar mekanizmalarının nasıl çalıştığı spekülatif olmanın dışında sistematik bir işleyişe kavuşmuş bir kurumdur TCMB' ifadelerini kullandı.

Başkanın değişmesiyle çok önemli değişiklikler beklemenin gerçekçi olmadığını vurgulayan Koca, sistemin işleyeceğini ve kararların yine aynı şekilde kurumsal süreçlerde oluşacağını düşündüklerini dile getirdi.

Koca, bu değişim dolayısıyla TCMB'den beklentilerini gündeme getirmek zorunda olduklarına işaret ederek, 'Umarız ki yeni başkan yeni bir anlayış ve yeni bir bakış açısı getirmek ve görevini yeni bir perspektifle yapmayı düşünebilir. Bu açıdan bizim beklentilerimizin de göz önünde bulundurmasını bekleriz' değerlendirmesinde bulundu.

Arzularının ülkenin 2023 hedeflerine en yakın yere yükselmesi olduğuna dikkati çeken Koca'nın açıklamada şu görüşlerine de yer verildi:

'Bunun için kalıcı bir büyüme düzeni, reel sektörün varlığını sağlıklı ve sürdürülebilir noktaya taşıması, sanal piyasalar ve finansal oyunlarla birikimlerimizin ellerimizden uçup gitmesine engel olunmasıdır. Özellikle enflasyon hedeflemesinde sapmaların önüne geçebilmek için çok dinamik bir yönetim ortaya konması beklentimizdir. Bu çerçevede özenle altını çizmek istediğimiz asıl meselenin faiz meselesi olduğu aşikardır. Mevcut ekonomik yapı ve anlayış içerisinde faiz konusu mütemadiyen stratejik bir konuma yerleştirilmektedir. Bu açıdan konunun tartışılması dahi zait addedilmektedir. Oysa son 10 yıl bize gösterdi ki evrensel ekonomide meydana gelen gelişmeler birçok ekonomik paradigmayı yerle bir etmiştir.

Eski yargılar doğal gelişmeler yıkılmıştır. Hatta faizin piyasaları hareketlendirici etkisi tekrar test edilmiş ve geçersiz kılınmıştır. Negatif faiz uygulaması dahi hareket oluşturmaya yetmemiştir. Yani faizi merkeze almaktan kurtulalım, reel ekonomiyi düşünelim. Faizi sıfıra doğru yönlendirelim. Paranın piyasalarda olmasına özen gösterelim ve toplumdaki tüm bireylerin harcamalar konusunda daha etkili hale gelmesini sağlayalım. Yeni Başkandan beklentilerimizi bu şekilde özetle ifade etmeye çalışıyoruz. Enflasyon da haksızlıktır, faiz de haksızlıktır. Her dönem en yüksek kazancın finansal kurumlara ait olması bu haksızlıkların ispatı gibidir. Finansal bir ekonomiyle kalıcı sonuçlar alamayız. Reel sektöre odaklanmalıyız.'

Kaynak: AA