Denizlerde 'Zehir' Evlerde 'Süs'

Hint Okyanusu kökenli zehirli balık türlerinden balon balığının genellikle Uzak Doğu'dan ithal edilen kurutulmuşları, evlerde süs eşyası, araçlarda dikiz aynası aksesuarı olarak kullanılıyor Edremit Körfezi'ndeki tatil merkezlerinde hediyelik eşya dükkan ve tezgahlarında satılan kurutulmuş balon balıkları, 10 ila 250 liradan alıcı buluyor.

HAKAN FİRİK - Hint Okyanusu kökenli, son yıllarda Akdeniz ve Ege Denizi'nde de yayılan zehirli balık türü balon balığının genellikle Uzak Doğu'dan ithal edilen kurutulmuşları, süs eşyası olarak 10 ila 250 liradan satılıyor.

Zehirli bir tür olan ancak Türkiye'de evlerde süs eşyası, araçlarda dikiz aynası aksesuarı olarak kullanılan balon balığının kurutulmuşunu Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Cunda Adası'nda satan Nazen Doğmaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu balık türünün ne kadar tehlikeli olduğunun Türkiye'de yeni bilinmeye başlandığını söyledi.

Bu balığın genellikle kurutulmuş şekliyle süs eşyası olarak alındığını dile getiren Doğmaç, 'Balon balığının alıcısı var. Özellikle koleksiyon müşterilerimiz bile oluyor. Büyüklüğüne göre tanesini 10 ile 250 lira arasında değişen fiyatlardan satıyoruz.' dedi.

Yıllarca balıkçılık yaptıktan sonra Cunda Adası'nda hediyelik ürünler satan bir dükkan açan Cemal Çakmak ise denizlerin zehirli balığını süs eşyası olarak sattıklarını aktardı.

Genellikle evlerde süs eşyası olarak kullanılan bu balıkların bazı sürücülerce araçların dikiz aynasına aksesuar olarak takıldığını belirten Çakmak, 'Buradaki balıkçıların ağlarına da zaman zaman takılıyor. Balıkçılarımız iyi tanır bu balığı. Ağlara takılanları geri denize atarlar. Son yıllarda Ege ve Akdeniz'de giderek yayılıyor. Zehirli bir tür ancak süs eşyası olarak büyük ilgi görüyor.' diye konuştu.

Çakmak, ilk kez görenlerin el yapımı süs eşyası sandığını anlatarak 'Tamamen gerçek olduğunu ve hatta zehriyle bir insanı öldürebileceğini söylediğimizde önce şaşırıyorlar. Kurutulmuş halinin masum olduğunu anladıklarında da alıyorlar. Kurutulmuş olanları oldukça şirin görünüyor.' ifadesini kullandı.

- Balon balığı

Hint Okyanusu kökenli zehirli balık türlerinden olan ve son yıllarda Akdeniz ve Ege Denizi'nde yayılım alanı artan balon balığı, 'tetrodoksin' adı verilen güçlü bir zehiri barındırdığı için avlanması ve yenilmesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yasaklanan türler arasında yer alıyor.

İlk kez 2003'de Muğla'nın Güllük Körfezi açıklarında rastlanan ve 13 yılda tüm Ege Denizi'ne yayıldığının tespit edilen balon balığının tetrodoksin içeren zehrinin 2 miligramının 50 kilogram ağırlığında bir bireyi öldürebilecek güçte olduğu biliniyor.
Kaynak: AA