19. Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş: 'Türkiye olarak hedefimiz sadece Bosna Hersek ile ilişkilerimizin ileriye gitmesi değil, aynı şekilde diğer bütün Balkan halklarıyla, milletleriyle çok ileri düzeyde ekonomik, siyasi, ticari, kültürel ilişkilerimizi artırmak niyetindeyiz.' 'Çünkü Balkan halkları artık bu kadar acılardan sonra biliyor ki Balkan halklarının kaderleri birbirlerine benzemektedir. Birbirlerine bağlıdır ve karşılıklı olarak ilişkilerini iyileştirerek çok daha güzel, çok daha aydınlık bir geleceğe yürüyeceklerdir”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, 'Türkiye olarak hedefimiz sadece Bosna Hersek ile ilişkilerimizin ileriye gitmesi değil, aynı şekilde diğer bütün Balkan halklarıyla, milletleriyle çok ileri düzeyde ekonomik, siyasi, ticari, kültürel ilişkilerimizi artırmak niyetindeyiz.' dedi.

Kurtulmuş, Mostar Serbest Ticaret Bölgesi'nde düzenlenen Türkiye’nin 'ortak ülke' olarak katıldığı, 19. Uluslararası Mostar Ekonomi Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Mostar'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Mostar’a akşam geç saatte geldiğini ve Mostar Köprüsü’nü gece gezme imkanı bulduğunu ifade eden Kurtulmuş, sabah da fuar alanına köprüden geçerek geldiğini aktardı.

Kurtulmuş, dünyada yapıların ya birleştirmek ya da ayrıştırmak için yapıldığını, soğuk savaş döneminde inşa edilen Berlin Duvarı'nın halkları birbirinden ayrıştırmak için yapıldığını ancak Mostar Köprüsü’nün farklı etnik, dini yapılardan halkları birleştirmek için inşa edildiğini belirtti.

Köprünün savaş sırasında yıkıldığını ve yeniden inşa edildiğini anlatan Kurtulmuş, 'Köprünün yeniden inşa edilmesi burada Boşnak, Hırvat ve Sırpların birleştirilmesinin sembolik bir ifadesidir. Bu güzel köprüden bir kere daha geçmiş olmaktan da memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum.' diye konuştu.

- 'Bosna Hersek ile ilişkilerimiz her yıl daha ileriye gidiyor'

Türkiye'nin, Bosna Hersek Cumhuriyeti ile çok yakın siyasi, ekonomik ve kültürel ticari ilişkiler içerisinde olduğunun altını çizen Numan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Bu ilişkilerimiz her yıl biraz daha ileriye gidiyor. İlişkilerimizi karşılıklı olarak daha ileriye götürmekte kararlıyız. Ayrıca Türkiye olarak hedefimiz sadece Bosna Hersek ile ilişkilerimizin ileriye gitmesi değil, aynı şekilde diğer bütün Balkan halklarıyla, milletleriyle çok ileri düzeyde ekonomik, siyasi, ticari, kültürel ilişkilerimizi artırmak niyetindeyiz. Çünkü Balkan halkları artık bu kadar acılardan sonra biliyor ki Balkan halklarının kaderleri birbirlerine benzemektedir. Birbirlerine bağlıdır ve karşılıklı olarak ilişkilerini iyileştirerek çok daha güzel, çok daha aydınlık bir geleceğe yürüyeceklerdir.'

Kurtulmuş, fuarın açılışının hayırlı olmasını dileyerek, 'Bu seneki fuarın 'ortak ülkesi' olarak, Türkiye olarak bu fuara çok önem verdiğimizi ifade etmek istiyorum. Müsaadelerinizle bu fuarın hem Hersek bölgesine hem de bütün Bosna Hersek Cumhuriyetine hayırlı olmasını, Balkan halklarının birleştirilmesinde önemli katkılar sunmasını temenni ederek fuarı açıyorum. Bu fuar inşallah uzun yıllar çok güzel sonuçlar getirsin.' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA