Dünya Kırım Tatarları Kongresi Litvanya'da Yapıldı

Litvanya Dışişleri Bakanı Linkevicius:'Kırım Tatarlarının kaderi dünya için turnusol testi gibi. Şu an için çok iyi sonuçlar göstermiyor ama biz çalışmaya devam edeceğiz' Kırım Tatarları lideri Kırımoğlu:'Demokrasi ve kendi topraklarına geri dönmek için uzun yıllar mücadele eden halkımız yine zor durumda. Şu an Kırım Tatarları, totaliter ve faşist bir rejimin altında'

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius ülkesinin Kırım Tatarlarına desteğini yineleyerek, 'Kırım Tatarlarının kaderi dünya için turnusol testi gibi. Şu an için çok iyi sonuçlar göstermiyor ama biz çalışmaya devam edeceğiz.' dedi.

Dünya Kırım Tatarları Uluslararası Kongresi Litvanya Meclisi’nde gerçekleştirildi. Kongreye Dışişleri Bakanı Linkevicius'un yanı sıra Kırım Tatarları lideri Mustafa Kırımoğlu, Litvanya Meclisi Başkanı Loreta Grauziniene, Litvanya Meclisi Avrupa İşleri Komitesi Başkanı Gediminas Kirkilas, Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ile Litvanya Tatarları Derneği Başkanı Adas Jakubauskas da katıldı.

Kongrede konuşan Linkevicius, Kırım Tatarları ile Litvanya halkı arasındaki ilişkilerinin önemini vurgulayarak, 'Vilnius, Kırım Tatarları için asla bir yabancı kent değil. Başkentimiz sizin de anavatanınızdır.' dedi.

Ukrayna’da yaşanan olayların bu ülkenin halkına yaşattığı zorluklara dikkat çeken Linkevicius, ülkeye yönelik bombalı saldırıların yerini bugün propaganda saldırısının aldığını kaydetti.

'Litvanya, uluslarası arenada Kırım'ı destekleyerek uluslararası değerlere destek verdiğini gösteriyor.' ifadesini kullanan Linkevicius, 'Bu konuyu her zaman yüksek sesle dile getireceğiz. Kırım Tatarlarının kaderi, dünya için turnusol testi gibi. Şu an için çok iyi sonuçlar göstermiyor ama biz çalışmaya devam edeceğiz.' şeklinde konuştu.

- Kırımoğlu: 'Mücadelemize devam edeceğiz'

Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Kırımoğlu da kongreye ev sahipliği yapmasından ötürü Litvanya'ya teşekkür etti.

Rusya'nın Kırım'da insan haklarını sürekli olarak ihlal ettiğini belirten Kırımoğlu, Türkçe başladığı konuşmasında, 'Demokrasi ve kendi topraklarına geri dönmek için uzun yıllar mücadele eden halkımız yine zor durumda. Şu an Kırım tatarları, totaliter ve faşist bir rejimin altında.' ifadelerini kullandı.

Uluslararası kamuoyunun Rusya’nın Gürcistan’daki saldırılarına yeterli tepki göstermediğini ancak Kırım’ın ilhakında farklı davrandığını ifade eden Kırımoğlu, saldırgan tarafa karşı yumuşak davranılması halinde sadece Kırım Tatarlarının değil, tüm dünyanın bedel ödeyebileceğini söyledi.

Kırımoğlu, Litvanya’nın Kırım Tatarlarının tarihi müttefiki olduğunu belirterek, 'Uluslararası topluma hesap vermeyen bir rejimle karşı karşıyayız. Mücadelemize aktif şekilde devam edeceğiz. Dünyanın demokratik güçlerinin de bize destek vereceğini umut ediyoruz.' diye konuştu.

- Senatör McCain'in video mesajı

Kongreye gelemeyen ABD Senatörü John McCain de etkinliğe bir video mesajıyla kaktıldı. ABD’nin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edeceğini vurgulayan McCain, Kırım'ın Tatarların anayurdu olduğunu ve Tatarların tarihi topraklarında yaşama hakkına sahip olduğunu dile getirdi.

McCain, 'Yaptırımlar uygulanmalı. Ukrayna’ya silah yardımında da bulunmalıyız. Sadece kelimelerle bir şey elde edemezsiniz. Özgür Kırım’ı içeren bir Ukrayna için mücadelem bitmeyecek.' dedi.

Kaynak: AA