Vali Toprak, Tire'de Süren Restorasyon Çalışmalarını İnceledi

İzmir Valisi Mustafa Toprak, Tire'de belediye tarafından restore edilen tescilli tarihi yapıları inceledi.

Çalışmaları yerinde görmek için kente gelen Toprak, Kaymakam Mehmet Demirezer, Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ve Müze Müdürü Enis Üçbaylar ile Yalınayak Hamamı’nı, Bedesten Hanı’nı ve Kutu Han’ı ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı.

Vali Toprak, AA muhabirine yaptığı açıklamada Tire'de, Bizans ile öncesindeki Hristiyan kültüre ait yapıların yanında Osmanlı ve beylikler dönemi eserlerinin bir arada olduğuna dikkati çekti.

İlçedeki tarihi yapıları canlandırmak için bugüne kadar önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Toprak, 'Tarih derinliğinden gelen bu somut eserlerin yapısıyla ayakta durduğunu ben de Tire'yi gezip görene dek bilmiyordum. Tire'yi gördükten sonra etkilenmemek mümkün değil' dedi.

Toprak, İzmir’in deniz, kum ve güneş turizmi ile Meryem Ana - Efes'den dolayı inanç turizmi ile öne çıktığını belirterek, 'Bergama bile kendisini öne çıkaramıyor. Turizmin çeşitlendirilmesinden bahsediliyorsa en önemli ilin İzmir, bu çeşitliliğe katkı sağlayacak noktalardan da en önemli ilçelerden birinin Tire olduğunu gördük.' diye konuştu.

Vali Toprak, Yalınayak Hamamı restorasyonunun yaz döneminde biteceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

'Çevresindeki Yalınayak Cami ve diğer tarafta onları bütünleyen tescilli yapılar var. Bu yapıları gölgeleyen, zaman içinde yapılmış kimliksiz ve kişiliksiz yapılar hakkında başkan ve kaymakam beyle görüştük, bu yapılar temizlenecek. Bedesteni gördük, vakıflar ve belediye ile restorasyonu gerçekleştiriliyor. Bittiğinde, başkanımız organik ürünler pazarı yapılacağını söyledi. Kutu Han bir diğer önemli eser. Kutu Han’ın da etrafında kamulaştırılması gereken, eseri gölgeleyen alanlar var. Kutu Han’ın arkasındaki Arasta Çarşısı’nı da görmüş olduk. Orayı da Kutu Han ile birlikte ele alıyoruz.'

Tire'nin kendisini heyecanlandırdığını ifade eden Toprak, 'Eserler ortaya çıktıkça daha fazla arayışın içine giriyoruz, 'neler yapabiliriz' diye. 3-5 yıl sonra buraya günü birlik gelenler emin olun burada 2-3 gün kalmak isteyecektir ve Tire'de konaklama ihtiyacı doğacaktır.' ifadelerini kullandı.

Vali Toprak, restorasyonu yapılan eserleri ziyaretinin yanı sıra esnafla da görüşerek, restorasyonlar hakkında esnafın fikrini aldı.

Esnaf da yapılan çalışmalardan memnun olduğunu, tamamlandığında kente ekonomik anlamda katkı sağlanacağını dile getirdi.

Kaynak: AA