Sınav Kaygısı Başarıyı Engelliyor

Psikolog Fulya Özbilen, bireylerin geleceği için kritik rol oynayan sınavların, çoğu zaman sadece heyecan ve kaygı nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanabildiğini söyledi.

Sınav Kaygısı Başarıyı Engelliyor
Erkan Koleji, öğrencilerin sınav kaygılarını yenmelerine yardımcı olmak amacıyla, uzman psikologların konuşmacı olarak katıldığı seminerler düzenliyor.

Bu kapsamda, Erkan Temel Lisesi’nde, sınav kaygısıyla baş etme ve sınavda başarılı olmanın yollarının anlatıldığı, ayrıca öğrencilere dikkat taramasının yapıldığı seminerler düzenlendi.

Seminerlere konuşmacı olarak katılan Yaprak Psikiyatrik ve Psikolojik Danışmanlık Merkezi Psikoloğu Fulya Özbilen, yaşamda her insanın bir kaygısı olduğunu, bu kaygıların da insanlarda zaman zaman başarısızlığa neden olabildiğini ifade etti.

“SINAVLAR, MUTLULUK VE BAŞARININ TEK GÖSTERGESİ DEĞİL”

Sınavların önemli olduğunu, ancak hayattaki mutluluğun ve başarının tek göstergesi olmadığını vurgulayan Özbilen, “’Şu okulu kazanmalıyım’, ’Şu puanı almalıyım’ gibi düşünceler ile aileyi hayal kırıklığına uğratma korkusu, sınav kaygısını artırır. Sınav stresi yaşamamak için bunlardan uzaklaşmak gerekir. Zihninizi dinlendirme ve güzel şeyler düşünme zamanı! Unutmayın, asıl başarı, sevdiğiniz bir işi yapıp, kendinizi mutlu ve huzurlu hissedebilmektir” dedi.

Öğrencilerin kaygılanmalarındaki en önemli unsurlardan birinin de anne ve babaların tutumları olduğunu belirten Özbilen, bunun dışında danışılacak kimsenin olmaması, çalışma metotlarının bilinmemesi, hedeflerin belirlenmemesi gibi nedenlerin kaygıyı artırdığına dikkat çekti.

ÖĞRENCİLERE DİKKAT TARAMASI

Seminerler dizisinin ikinci ve üçüncü haftasında, öğrencilere “dikkat taraması” konu başlığı altında kaygı termometresi uygulayan Psikolog Fulya Özbilen, öğrencilere, sınav öncesi ve sınav anında oluşan korkuyu yenmenin yollarını anlattı.

Seminer sonunda Özel Erkan Temel Lisesi öğrencilerinin sorularını cevaplayan Psikolog Fulya Özbilen, öğrencilere, yaşadıkları sorun ve sıkıntıları öncelikle aileleriyle, daha sonra yakın arkadaşları ve eğitimcilerle paylaşmaları tavsiyesinde bulundu.
Kaynak: İHA