Pera Müzesi'nin Ziyaretçileri Tablolara Dönüşüyor

Pera Müzesi, interaktif dijital platform Blippar işbirliğiyle 'Artırılmış Gerçeklik ve Görsel Arama' uygulamasını hayata geçirdi.

Pera Müzesi Dijital ve Sosyal Medya sorumlusu Irmak Wöber, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzenin oryantalist resim koleksiyonunda bulunan dört farklı tablonun uygulamada kullanıldığını söyledi.

Wöber, Blippar uygulamasıyla ortak bir proje başlattıklarını dile getirerek, şunları aktardı:

'Dünya Şaka Günü'ne özel, bu 4 eseri uygulama ile tanıyabilir hale getirdik. Ziyaretçiler, cep telefonundan bu uygulamayla tabloları taradıkları zaman, eserler hakkında detaylı bilgi alabiliyorlar veya selfie yapabiliyor ve eserleri kendi suratlarıyla çekebiliyorlar. Tabloların içinde kendilerini görmüş oluyorlar.' dedi.

Müzelerin eğlenceli bir yer olduğuna da dikkat çekmek istediklerini vurgulayan Wöber, 'Onun için ziyaretçilerimizin tablolarla birebir iletişime geçebileceği eğlenceli bir proje gerçekleştirmek istedik.' diye konuştu.

Pera Müzesi İletişim ve Etkinlik Sorumlusu Firdevs Ev ise 'Oryantalist resim koleksiyonu 300 eserden oluşuyor. 3-4 yılda bir değişen koleksiyon sergilerimiz var burada. 'Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar' sergisi dönemi, fotoğrafın yaygın olmadığı bir dönem ve resimleme, betimleme olayına çok fazla eğilen bir dönem. Biz de bu yüzden bu temaya odaklandık sergide. Sergi içerisinde somut olarak 4 eseri kullandık bu proje için. Birisi Yusuf Agah Efendi'nin tablosu, diğeri Mehmet Sait Efendi ve Mahiyeti, diğeri de kont ve kontes tablosu. Bu 4 eserle ziyaretçilerimize bir şaka yapmak ve gülmek istedik.' ifadesini kullandı.

iOS, Android ya da Windows mobil cihazlar üzerinden indirilebilen Blippar, artırılmış gerçeklik, yapay zeka, görsel ama derin makine öğrenimi ve programlama teknolojileriyle çalışıyor. Fiziksel dünyada yer alan her türlü materyali ve objeyi tarayarak, çarpıcı interaktif dijital içerik deneyimleri yaratan uygulama, gerçek dünyayla dijital dünyayı bir araya getiriyor.

Kaynak: AA