BİST Olağan Genel Kurulu

Yönetim kurulu başkanlığına Karadağ, genel müdürlüğe Saraç getirildi.

Borsa İstanbul AŞ (BİST) Olağan Genel Kurulunda, yönetim kurulu başkanlığına Himmet Karadağ, genel müdürlüğe ise Osman Saraç seçildi.

BİST'in İstinye'deki yerleşmesinde yapılan 3. Olağan Genel Kurul Toplantısında Hazine Müsteşarlığının önerdiği yeni yönetim kurulu üyelerinin oylaması yapıldı. Oylama sonucunda Borsa İstanbul’un yeni yönetim kuruluna Himmet Karadağ, Osman Saraç, Seyit Ahmet Işkın, Melikşah Utku, Bilal Topçu, Erişah Arıcan, Nicola Beattie, İlhami Koç, Işınsu Kestelli ve Murat Tacir seçildi.

Genel kurul ardından toplanan yeni yönetim kurulu, genel müdürlüğe eski İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanı Osman Saraç'ı getirdi. BİST Yönetim Kurulu Başkanlığına ise halen Sermaye Piyasası Kurulu Yönetim Kurulu Üyesi olan Himmet Karadağ getirildi.

Eski BİST Yönetim Kurulu Başkanı Talat Ulussever, genel kurulda, Borsa İstanbul'un geliştirdiği yeni ürünler ve sağladığı küresel ortaklıklarla verimli bir yılı geride bıraktığını, toplam faaliyet gelirinin 2015'te yüzde 24 artışla 783 milyon liraya, konsolide ana ortaklık karının yüzde 63 artışla 227 milyon liraya ulaştığını anlattı.

Ulussever, '2015'te ayrıca piyasamızın daha etkin bir işleyişe sahip olması amacıyla borsamız yeni atılımlara ve yeni adımlara imza atmıştır. Bunlardan en önemlileri BISTECH geçişi ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile imzalanan stratejik ortaklık olmuştur.' dedi.

Eski BİST Genel Müdürü Tuncay Dinç de geçen yıl borsanın işlem hacmi ve karlılık açısından başarılı bir yılı geride bıraktığını, Pay Piyasasında TL bazında rekorlar kırdıklarını, TL bazında da daha önce görülmeyen noktalara yaklaştıklarını belirterek, 'Borçlanma araçlarında yüzde 34, pay piyasasında yüzde 17,5 ile TL bazında bir önceki yıla göre daha yüksek bir hacme ulaştık.' dedi.

Geçen yıl halka arz sayılarının gerilediğini, bunun sadece Türkiye'nin sorunu olmadığını kaydeden Dinç, 'Bu halka arz mevzusunu hep beraber daha iyi bir noktaya getireceğimizi düşünüyorum. Bu halledilmeden sağlıklı bir sermaye piyasasına ulaşamayız. Borçlanma ile büyüme tek bacaklı bir büyüme olur, sağlıklı olmaz, kırılgan olur. Sermaye piyasasının olmadığı bir büyüme, borçlanmayla büyüme, tek ayaklı bir büyümedir ve ülkemizi ileride risk altına sokacaktır.' diye konuştu.

BİST'in eğitime yaptığı katkıların dünya borsalarında benzeri olmayan yüksek bir seviyede olduğunu, borsanın kendi yönetiminde teknolojik dönüşüme yöneldiğini aktaran Dinç, sağlanan iş birlikleri ve ortak projelere ilişkin bilgi verdi.

Tuncay Dinç, sözlerini, 'Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) ve Takasbank'ın ana kampüse taşınması için gerekli çalışmalar, inşaat devam ediyor. Mayısta bitmiş olacak sonra da içinin tefrişatı ve diğer işlemler hazır olursa haziran-temmuz gibi Takasbank ve MKK'nın Borsa İstanbul ana kampüsüne taşınması gerçekleşecek. Ondan sonra sinerji ve maliyet azaltma çalışmaları arkasından geliyor olacak.' diye tamamladı.
Kaynak: AA