Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Balcı Açıklaması

'Her zaman yüksek hassasiyetimiz olan ekmeğimizin akla hayale gelmeyen kafa karıştırıcı oyunlarla gündem yapılması hem bizleri, hem esnafımızı üzmektedir'.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğin akla hayale gelmeyen kafa karıştırıcı oyunlarla gündem yapılmasının hem kendilerini, hem esnafı üzdüğünü belirtti.

Balcı, yazılı açıklamasında, Çukurova Üniversitesinde öğrenim gören bir yüksek lisans öğrencisinin yaptığı tez araştırmasında ekmekte küf toksini (OTA) maddesine rastlanıldığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Ekmek konusunda hassas olduklarına dikkati çeken Balcı, 'Ekmeğimizin böyle akla hayale gelmeyen kafa karıştırıcı oyunlarla gündem yapılması hem bizleri, hem esnafımızı üzmektedir' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Esnafımız zan altında bırakıldı'

Anılan tez araştırması kapsamında, 'Adana'daki 50 ekmek numunesinin sadece 4'ünde OTA olarak tanımlanan (Okratoksin A) yani küf toksini maddesine rastlanıldığının belirtildiğine ancak miktarı konusunda kesin ifade kullanılmadığına' işaret eden Balcı, açıklamasında, 'Böylelikle hem esnafımız zan altında bırakılmış hem de tüketicimizin zihni bulandırılmaya çalışılmıştır' görüşüne yer verdi.

Söz konusu maddenin mısır, arpa, buğday ve yulaf gibi diğer gıdalarda da bulunduğunun 'Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliğinde' belirlendiğinin altını çizen Balcı, şunları kaydetti:

'Tahıldan elde edilen tüm gıdalarda bunun seviyesi kilogramda 3 mikrogram olarak belirlenmiştir. Yüksek lisans öğrencisinin bilinçsizce yaptığı bu araştırma ödevinde bu maddenin miktarının ne olduğu belirtilmemiştir. Sözde bu ödevin doğruluğu da ayrı bir tartışma konusudur.'

- 'Herkes duyarlı olmalı'

Tez çalışmasına ilişkin 'ekmek örneklerinin hangi koşullarda alınarak saklandığı, analizleri yapan kişilerin uzmanlık derecelerinin ne olduğu, kullanılan aletlerin kalibrasyonlarının yapılıp yapılmadığı' gibi sorular yönelten Balcı, ekmek konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ettiklerini bildirdi.

Kaliteli ve hijyenik ekmek üretimini vazgeçilmez ilke olarak benimsediklerinin altını çizen Balcı, gerek kendi bünyelerinde gerekse Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının koordinasyonunda periyodik denetimlerin yapıldığını bildirdi.
Kaynak: AA