Sığınmacıların Türkiye'ye Entegrasyonu İçin Harekete Geçildi

Türkiye’de sayısı giderek artan sığınmacıların sorunlarına, temel hak ve özgürlüklerine katkıda bulunmak için harekete geçen Marmara Bölge Çalıştayı, Türkiye’de düzensiz göç ve göçmenler için düğmeye bastı.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Eğitim Dairesi Başkanlığı Göç Araştırmaları Merkezi ve İstanbul Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün düzenlediği Türkiye’de Düzensiz Göç Marmara Bölge Çalıştayı, İstanbul Üniversitesi Kongre Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Çalıştay’ın proje ortaklarından Zeytinburnu Belediyesi Yerel Kalkınma ve AB İlişkileri Koordinasyonu Merkezi (ZEYKOM), Göçmenlerin Entegrasyonu İçin Yerel Kurumların Eğitilmesi ile ilgili projesini Çalıştay’a tanıttı.

Katılımcılara düzensiz sığınmacıların Türkiye’ye entegrasyonu konusunda yerel kurumların eğitilmesi ile ilgili hazırladıkları projeden bahseden Proje Yöneticisi Tuba Duman Yıldızbakan, göçmenlerin Türkiye ve Avrupa ülkelerine entegrasyonu için eğitim kitapçığı hazırlanması ve bunların Avrupa düzeyinde ortak paylaşımlı yükseltilmiş araç ve uygulamalarla desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Sığınmacıların Türkiye’ye entegrasyonu için oluşturulacak eğitim materyallerinin geliştirilerek, Avrupa’da ve özellikle Türkiye’de uygulanacak biçimde uyarlanacağını ifade eden Yıldızbakan, pilot eğitiminin Türkiye’de test edileceğini belirtti.

GÖÇMENLERE “AÇIKÖĞRETİM” MÜJDESİ

Sığınmacılar için uluslararası açıköğretim programının uygulanacağını belirten Yıldızbakan, farklı dillerde tasarlanacak olan açıköğretim programının eşit öğrenme fırsatı sağlarken şeffaf bir eğitim ortamı oluşturacağını söyledi.

Buna göre, yenilikçi eğitim müfredatının hazırlanacağı sınır ötesi açıköğretim programında seminerler vasıtasıyla yerel yönetimler, STK’lar ve göç kurumlarında kaliteli ve yetkin bir eğitim anlayışı geliştirilecek. Ayrıca hazırlanacak olan açıköğretim programının sürdürülebilirliğini sağlamak için programa, tüm ülkelerden serbest erişim imkanı sağlanacak. Bunun yanı sıra ihtiyaç analiz testleri, eğitim kaynakları, eğitim ve öğretim materyalleri gibi desteklerle açıköğretim yetişkin eğitim programı, nitelikli hale getirilecek. Daha kapsayıcı bir göç yönetimi için geliştirilecek Yerel Yönetim Rehberi sayesinde yerel kurumları, STK’ları ve göç kurumlarını yol gösterici bir şekilde destekleyeceklerini söyleyen Yıldızbakan, yetişkin eğitimini desteklemek için bilgi teknolojilerine dayalı yenilikçi araçlar ve ulus ötesi bilgilerden yararlanma gereğini vurguladı.

İTALYA, İSPANYA VE AVUSTURYA’DAN PROJEYE DESTEK

Yıldızbakan, "Projenin uygulanacağı süre boyunca İtalya, İspanya, Avusturya gibi göç konusunda tecrübeye sahip ülkelerin de çeşitli alanlardaki farklılıkları çözmek adına daha fazla çalışma yapması gerektiğini" vurguladı. Yıldızbakan, göçmenlere karşı oluşan önyargının toplumun algısına büyük ölçüde etki ettiğini bu nedenle Avrupa ülkelerinde göçmenlerle ilgili yapılmış iyi uygulamaların örnek alınacağını ifade etti.

Göçmen hizmetleri alanında yerel aktörleri desteklemek adına “Göçmenlerin Daha İyi Entegrasyonu İçin Eğitim” başlıklı yetişkin eğitim müfredatının geliştirilerek İtalya’da uygulanacağını belirten Yıldızbakan, ayrıca projenin yaygınlaşmasını sağlamak için web sitesi, broşür, e-bülten hazırlanarak, öğrenim platformuna giriş rehberi oluşturulacağını söyledi.



Projeden uzun vadede olumlu beklenti içinde olduklarını belirten Yıldızbakan, zamanla; ekonomik ve sosyal anlamda göçmenlerin girişimciliğini destekleyici bir ulus ötesi anlayış olacağını, insan hakları ve eşitliğin sağlanması gibi yaklaşımlara daha olumlu bakılacağını, göçmenlerin toplum ve iş hayatına entegrasyon süreçlerine etki edeceğini ve aynı zamanda projenin Türkiye’deki mesleki eğim sektörüne de katkı sağlayacağını belirtti.

BİN 857 SIĞINMACI KENTE UYUM HİZMETİNDEN YARARLANDI

Zeytinburnu ilçesinde projenin pilot uygulamalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Yıldızbakan, Zeytinburnu Belediyesi Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi (AKDEM)’de, bugüne kadar; 213 yetişkin göçmene 128 saat, 201 sığınmacı çocuğa 120 saat Türkçe okuma-yazma kursu verildiğini, eğitim ve sağlık gibi danışmanlık hizmetlerinin sağlandığını, kente uyum hizmeti kapsamında 157 çocuğa trafik kuralları, çevre, sağlık ve görgü kuralları gibi eğitimlerin verildiğini, 15 sığınmacı çocuğa enstrüman çalmanın öğretildiğini, Afganistanlı, Suriyeli, Pakistanlı, Suudi Arabistanlı, Doğu Türkistanlı,  Çinli, İranlı, Iraklı, diğer farklı ülkelerden bin 857 sığınmacının AKDEM Kente Uyum Hizmeti programına başvuruda bulunduğunu ifade etti.

Kaynak: İHA