Kurucaşile Müftülüğünden Sigara, Alkol Ve Uyuşturucu Semineri

Kurucaşile Müftülüğü tarafından Yeşilay Haftası dolayısıyla ilçedeki okullarda seminerler düzenlendi.

Kurucaşile Müftülüğünden Sigara, Alkol Ve Uyuşturucu Semineri
Alkol ve zararları, sigara ve zararları ile uyuşturucu ve zararları konularının işlendiği seminerler İlçe Müftüsü Recep Şahan tarafından slayt sunum eşliğinde verildi.

İlyasgeçidi Köyü Ortaokulu, Sarıderesi Ortaokulu öğrencilerine, Kurucaşile ortaokulu öğrencilerine, Hisar Köyü Pirireis Ortaokulu öğrencilerine yönelik verilen seminerlerin sonuncusu da Kurucaşile Çok Programlı Anadolu Lisesinde yapıldı.

"SİGARADAN HER YIL 5 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR"

Seminerlerde konuşan ilçe müftüsü Recep Şahan "Sigaranın sinsi bir düşman olduğunu, ülkemizde her yıl 100 bin insanı sigaraya kurban verildiğini" belirterek şunları söyledi: "Dünyada her yıl 5 milyon insan sigaradan ölüyor. Ülkemizde de 100 bin insan ölüyor. Bu ne demek? Ülkemizde her gün bir uçak düşüyor ve kurtulan olmuyor. Ya da her gün 6 otobüs uçuruma yuvarlanıyor ve kurtulan olmuyor demektir. Aslında her gün bütün bunlar oluyor. Ama farkında değiliz bile. O yüzden sigara sinsi bir düşmandır diyoruz. Kanser başta olmak üzere birçok hastalığın ana sebebi sigaradır. İçilen her sigara ömrümüzden 5 dakika çalıyor. Günde bir paket sigara içen bir kişinin vücudunda 20 yılda 7 kg is ve katran birikiyor. Özetle sigara insanoğlunun hayatını tehdit eden sinsi bir düşmandır. Sağlıklı bir hayat ve sağlıklı bir gelecek için bu illetten uzak durulmalıdır"

“İÇKİ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİN ANASIDIR”

Slayt sunum eşliğinde alkolün zararlarını anlatan Müftü Şahan "İçki bütün kötülüklerin anasıdır" sözünü hatırlatarak şunları söyledi: "Evet dünyadaki hemen tüm kötülüklerde alkolün payı vardır. İstatistiki veriler de bunu doğruluyor. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre Dünya genelinde; Cinayetlerin yüzde 85’i,tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet olaylarının yüzde 50’si, ölümcül trafik kazalarının yüzde 65’i, aile içi şiddetin yüzde 70’inin sebebi alkoldür. Bu veriler ağaüı-yukarı ülkemiz için de aynıdır..Mesela ülkemizde de trafik kazalarının yüzde 55’inin sebebi yine alkoldür. Bu şu demektir. Mesela 2007 yılında ortalama 5000 kişi trafik kazasında hayatını kaybetmiş. Bunun yüzde 55’i 2750 eder. Yani 2750 kişinin ölüm sebebi alkoldür" dedi.

“SAVAŞTA BİLE BU ZAİYAT YOK”

Şahan, "Bakınız yılda 100 bin kişi sigaraya ve 3250 kişi de alkole kurban vermiş oluyoruz. Bu sayı korkunç. Savaşta bile bu kadar zayiat vermiyoruz. Diğer taraftan alkol ile çalışma gücü azalır, böylece kazanç az olur. Devam eden israf ve sefahat memleketin fakirleşmesine sebebiyet verir. Sakat ve başkasının sırtından geçinen dilencilerin türemesine, ahlâkın ve manevi değerlerin yok olmasına sebep olur. Memlekette sefahat ve sefalet çoğalır, ahlâksızlık yayılır, kazalar, facialar ve çeşitli hastalıklar ortalığı kaplar. Ve bütün bunlar bir milletin ortadan kalkmasına, medeniyetlerin yok olmasına sebep olabilir" diye konuştu.

“MERAKLA BAŞLAR ÖLÜMLE BİTER”

Gençleri uyuşturucu kullanımına iten sebeplere de değinen Şahan uyuşturucunun fiziki, sosyal ve maddi etkileri olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Merakla başlar ölümle biter cümlesi uyuşturucunun zararlarını özetler. Gençleri ilk kullanıma iten sebeplerin başında yüzde 80 ile arkadaş Grubu etkisi gelir. Gençleri bu tuzağa iten nedenler, bilgisizlik, özenti, merak, moda, bozuk çevre, manevi boşluk, eğitim yetersizliği ve kötü arkadaş gibi etkenlerdir. Bu sebeple hayat karartan bu zararlı maddelerden uzak durmalıyız. Gençler, önündeki bu tuzaklara düşmemelidir. Bu konuda uyanık olmalıyız. Uyuşturucuya bulaşan kişi her şeyini kaybeder ve kolay-kolay da telafi edemez." Sağlığını, ailesini, saygınlığını, başarısını ve mutluluğunu kaybeder."Kurucaşile İlçe Müftüsü Recep Şahan seminer boyunca öğrencilere seminerlerin içeriği ile ilgili çeşitli sorular sorarak soruları bilen öğrencilere kitaplar hediye etti.
Kaynak: İHA