İnsan Hakları İzleme Örgütünden Hollanda'ya Çağrı

HRW, Hollanda'dan okulların ve üniversitelerin savaştan korunmasında öncülük yapmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Hollanda'ya okul ve üniversitelerin savaştan korunması için önayak olması çağrısında bulundu.

Örgütün internet sitesinden yapılan açıklamada, Hollanda hükümetinin, Eğitimi Saldırılardan Koruma Küresel Koalisyonunun duyurduğu Güvenli Okullar Deklarasyonunun hayata geçirilmesinde Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki somut önlemler alan ilk devlet olması gerektiği vurgulandı.

'Okullarımıza Göz Kulak Olalım' adlı kampanyasını duyuran kuruluş, deklarasyonu kabul eden ilk ülkeler arasında bulunan Hollanda'nın Avrupalı ve NATO üyesi ortaklarını da deklarasyonu desteklemeleri konusunda cesaretlendirmesi gerektiğini belirtti.

HRW'nin Hollanda Direktörü Anna Timmerman, 'Afganistan'dan Ukrayna'ya birçok ülkede okullar saldırılara maruz kalıyor veya savaşta yer alan taraflar okulları savaşmak için kullanıyor' ifadesini kullandı ve Hollanda'nın, diğer ülkelere öğrenci, öğretmen ve okulların hak ettikleri şekilde korunduklarından emin olmaları telkininde bulunarak bu küresel felakete karşılık vermesini talep etti.

'Okullar işgal edilir veya askerler tarafından hedef alınırsa çocukların eğitim hakkı pratikte bir anlam ifade etmez' diyen Timmerman, eğitimin savaşa kurban edilmemesi için Hollanda'nın liderliğine gerek duyulduğuna işaret etti.

HRW, dünya çapında 121 milyon ilk ve orta öğrenim çağındaki çocuğun okula gidemediği ve en az 26 ülkede okulların askeri tesis veya silah deposu olarak kullanıldığını bildirdi.

28 Mayıs'ta Norveç'in başkenti Oslo'da, silahlı çatışmalar sırasında okullara yönelik askeri saldırıların durdurulmasına destek olmak için duyurulan deklarasyonu imzalayan ülkeler, çatışmalar sırasında çocukların eğitim alma hakkını koruyabilmek için çeşitli önlemler alacaklarına dair söz vermiş sayılıyor.
Kaynak: AA