Beyaz Saray Sözcüsü Earnest Açıklaması

'İsrail tarafı, Obama görüşmesinin planlamasında sorun yaşıyorsa bunu gazetecilerden önce bize söylemeliydi' 'Bu ziyaretin iptali, ikili ilişkilerimize zarar vermez'.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ABD ziyaretini iptal etmesine ilişkin, 'İsrail tarafı, Obama görüşmesinin planlamasında sorun yaşıyorsa bunu gazetecilerden önce bize söylemeliydi' dedi.

Earnest, günlük basın birifinginde İsrail Başbakanı Netanyahu'nun ABD ziyaretinin iptaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Konuyu, 'İsrail tarafı mart ayının 17 veya 18'inde bir görüşme tarihi ayarlamak istedi. Biz de ayın 18'inin Başkan Obama için uygun olacağını kendilerine ilettik ve gelecek cevabı beklemeye başladık. Ancak dün medya yoluyla bu tarihin kendilerine uymadığını öğrendik' sözleriyle özetleyen Earnest, bu durumun iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vermeyeceğini söyledi.

'İsrail tarafı, Obama görüşmesinin planlamasında sorun yaşıyorsa bunu gazetecilerden önce bize söylemeliydi' ifadesini kullanan Earnest, yine de bu konuda iki ülke arasında bir tartışmanın olmadığını kaydetti.

ABD tarafında konunun medya üzerinden konuşuluyor olmasının rahatsızlık yarattığına değinen Earnest, 'Bu işin gizli bir şekilde halledilmesini tercih ederdik' diye konuştu.

Earnest, İsrail Büyükelçisi Ron Dermer'ın, 'Netanyahu'nun ABD ziyaretinin iptal olabileceğini Beyaz Saray'a söylediği' şeklindeki bazı İsrailli yetkililerin açıklamalarının da gerçeği yansıtmadığını dile getirdi.

Josh Earnest, ABD'nin her zaman İsrail'in güvenlik endişelerini paylaştığını ve gerek askeri yardımlar noktasında ve gerekse savunma ihtiyaçlarını karşılama noktasında işbirliği halinde olduğunu da bildirdi.

'İsrail'e yapacağımız askeri yardımların 10 yıl daha uzatılmasıyla ilgili müzakereler birkaç aydır devam ediyor' diyen Earnest, bu sürecin sonunda ABD'nin İsrail'e yardımlarının devam ettiğinin görüleceğini ifade etti.

İsrailli yetkililerin, Netanyahu'nun Washington ziyaretinde bazı aday adaylarıyla da görüşmek durumunda kalabileceği ve ABD seçimlerine herhangi bir şekilde karışmamak adına ziyaretin iptal edildiği şeklindeki açıklamalarının sorulması üzerine Earnest, 'iptal sebebini bilmediğini' dile getirdi.

Obama'nın görev süresi dolmadan Netanyahu'nun Beyaz Saray'ı ziyaret etme ihtimaline ilişkin soruya Earnest, 'Bu ihtimali göz ardı etmezdim' yanıtını verdi.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, ABD'deki en önemli İsrail destekçisi lobi kurumlarından olan Amerikan-İsrail Halkla İlişkiler Komitesi'nin (AIPAC) toplantısına katılmak üzere Washington'ı ziyaret etmesi bekleniyordu. Ancak dün medyaya yansıyan haberlerde Netanyahu'nun ABD ziyaretinin iptal edildiği açıklanmıştı.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ise Orta Doğu turu kapsamında bugün ve yarın İsrail'de resmi görüşmeler gerçekleştiriyor. Biden'ın yarın Netanyahu ile de bir araya gelmesi bekleniyor.
Kaynak: AA