'Yeni Anayasa Ve Başkanlık Sistemi' Konferansı

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Malkoç: 'Koalisyonlardan kurtulmanın yolu başkanlık sistemidir' 'İnsanlığın tecrübesinden, bilimden faydalanacağız ama Türkiye modeli başkanlık sistemi yapacağız'.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, koalisyonlardan kurtulmanın yolunun başkanlık sistemi olduğunu ifade etti.

Malkoç, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kültür Salonunda düzenlenen 'Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi' konulu konferansta, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'de yeni bir anayasa tartışmaları yerine, muhalefetin 'Başkanlık sistemimi olsun? Parlamenter sistem mi olsun?' diyerek konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a dayandırma gayreti içerisine girdiğini belirtti.

Türkiye'de anayasaların hep darbeler sonrası yazıldığını vurgulayan Malkoç, milletin kendisinin anayasayı yazma zamanının geldiğini, buna herkesin sahip çıkması gerektiğini ifade etti.

Yeni Anayasa hazırlanırken sistemin tartışılmasının normal olduğunun altını çizen Malkoç, 'Öncelikle biz yeni bir anayasa yapma fikrini kuvvetli ve diri tutmalıyız. Bizim içinde bulunduğumuz arkadaşlar başkanlık sistemini arzu ediyor. Türkiye'de 93 yılda 64 tane hükumet kuruldu. Biz eğer 2023'e gideceksek, üniversitelerimiz daha iyi olsun istiyorsak, biz 'Savunma sanayi kuralım' diyorsak, biz 2071'de dünyadaki en müreffeh ülkelerden biri olmayı arzu ediyorsak, 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisine sahip ülkelerden birisi arasına girelim diyorsak koalisyonlardan kurtulmamız lazım. Koalisyonlardan kurtulmanın yolu başkanlık sistemidir' diye konuştu.

Malkoç, peş peşe iki seçimin yapıldığı 7 Haziran-1 Kasım 2015 döneminin, sistemin eksikliğine en büyük örnek olduğunu beliterek, 'Terör bu süreçten yararlandı. Rusya ve İran bu dönemden yararlanarak Suriye üzerinde hak iddia etti. Dolarda ve ekonomide yaşananlar ortada. Bu insanların yaşadığı üzüntüyü bir kez daha yaşatmayalım' ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemi modelinin ABD, Meksika gibi ülkelerdeki modele benzemeyeceği ve çok farklı bir model oluşturacaklarını kaydeden Malkoç, şöyle devam etti:

'Bu ülkelerin devlet olma süresine bakıldığında 200-300 yıl. Bizim ecdadımız Osmanlı'nın çözülmesi sadece 300 yıl sürdü. İnsanlığın tecrübesinden, bilimden faydalanacağız ama Türkiye modeli başkanlık sistemi yapacağız. Meksika, ABD daha kurulmamışken bütün anayasalarının temelini teşkil eden bir sözü Osmanlı'nın manevi kurucusu Şeyh Edebali söylemiş. Bu sözü Amerika'da, Avrupa'da bulamazsınız. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın'. İşte böyle bir anayasa yapacağız.'

Başkanlık sisteminin federalizm anlamı taşımadığını belirten Malkoç, 'En çok sorulan sorulardan bir tanesi; 'Türkiye bölünür mü?' 'Hayır'. Neden bu böyle söyleniyor? Devlet biçimi ayrıdır, hükumet yönetim biçimi ayrıdır. Başkanlık sistemine karşı olanlar devlet biçimleri ile bilerek hükumet sistemlerini birbirlerine karıştırıyorlar. Bir devlet ya federal ya da üniter olur. Türkiye üniter bir devlettir. Bizim arzu ettiğimiz devlet biçimi de üniter devlet biçimidir ama hükumet sistemi olarak başkanlık hükumeti sistemi istemekteyiz. Üniter devlet derken meşhur bir dörtleme var ya; tek devlet, tek millet, tek vatan, tek bayrak. Başkanlık ama üniter sistem' şeklinde konuştu.

Malkoç, konuşmasının ardından öğrencilerin sorularını cevaplandırdı.

Programın ardından Malkoç'a, Rektör Prof. Dr. Hüseyin Karaman plaket verdi.

Kaynak: AA