Kurt Açıklaması 'Boşanma Davalarını Daha Çok Kadınlar Açıyor'

Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, Ordu’da hukuk mahkemelerine açılan davaların yarısından fazlasının boşanma, nafaka ve velayet davası olduğunu belirterek, “Boşanma davalarını daha çok kadınlar açıyor” dedi.

Kurt Açıklaması 'Boşanma Davalarını Daha Çok Kadınlar Açıyor'
Eşler arasındaki sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışın artması, aile içi şiddetin de boşanmalara neden olduğu kaydeden Ordu Baro Başkanı Av. İlhan Kurt, Ordu’da hukuk mahkemelerine açılan boşanma davalarında her geçen yıl artış olduğunu belirtti.

Altınordu ilçesinde hukuk mahkemelerine 2012 yılında 478, 2013 yılında 490, 2014 yılında 541 ve 2015 yılında da 555 dava açıldığını belirten Av. Kurt, “Açılan davaların yarısından fazlasını boşanma ve boşanma sonucu oluşan nafaka ve velayet davası oluşturuyor. Boşanma davalarının yüzde 90’ı boşanma ile sonuçlanıyor. Altınordu ilçesinde 2015 yılında hukuk mahkemelerine açılan 555 davanın 217’si boşanma, 52’si nafaka ve 13’ü velayet davası oldu” diye konuştu.

“BOŞANMA DAVALARINI KADINLAR AÇIYOR”

Boşanma davalarının daha çok kadınlar tarafından açıldığını belirten Av. Kurt, “Maddi durumu yetersiz olup boşanmak isteyen kadınlar Ordu Barosu’ndan ücretsiz avukat talebinde bulunuyor. Maddi durumu yetersiz, aile içi şiddete uğrayan kadınlar boşanmak istediğinde baromuza başvurmaları halinde onlara ücretsiz avukat sağlıyoruz. 2014 yılında 456 kadın Ordu Barosu’ndan avukat talebinde bulundu. 2015 yılında ise 463 talebin 430’una olumlu yanıt verdik” ifadelerini kullandı.

Boşanma davasını daha çok kadınların açmasını değerlendiren Baro Başkanı Kurt, “Toplumsal bilincin artması, kadına yönelik şiddetle ilgili çalışmalar, bakanlığın, meclisin çalışmaları toplumsal bilincin artmasına yol açtı. Bundan dolayı da kadın en ufak bir şiddete maruz kaldığı zaman hemen kolluk kuvvetine başvuruyor. Bu şiddetin arttığından ziyade, bilincin artması ve kadının artık hakkını aramasından da kaynaklanıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA