GRAFİKLİ - Kapadokya'nın Balonları Yarım Milyon Turist Uçurdu

Erciyes ve Hasandağı'ndan fışkıran lavların oluşturduğu peri bacalarını havadan izlemek isteyen turistler, Kapadokya bölgesindeki balon turlarına yoğun ilgi gösteriyor Göreme Belediye Başkanı Cingil: '2014'te 319 gün gerçekleşen uçuşlarla 434 bin 639 yolcu bölgeyi havadan izledi. 2015 yılında ise 266 gün uçuş gerçekleşmesine karşın 498 bin 812 yolcu balona bindi. Buna göre, sıcak hava balonuna ilgi yüzde 14 arttı'

MURAT KAYA - Dünyanın en önemli sıcak hava balonu merkezlerinden Kapadokya'da uçuş yapılan gün sayısının azalmasına rağmen geçen yıl yaklaşık yarım milyon turist bölgeyi havadan izledi.

Yılda yaklaşık 2,5 milyon yerli ve yabancının ziyaret ettiği Kapadokya'da, ortalama her 3 turistten biri sıcak hava balonuna biniyor.

Hava şartlarının en uygun olduğu sabah saatlerinde Göreme beldesinden kalkan balonlar, Erciyes ve Hasandağı'ndan fışkıran lavların oluşturduğu peri bacaları ve doğal güzellikleri havadan izlemek isteyenlerden yoğun ilgi görüyor.

Göreme Belediye Başkanı Nuri Cingil, AA muhabirine, Kapadokya'da hava şartlarının uygun olması durumunda yılda ortalama 300 gün uçuş yapılabildiğini, turizm sezonunda bazı günler yoğunluk dolayısıyla 150 balonun havalandığını söyledi.

Bölgeye gelen turistlerin balona binip Kapadokya'yı gezme fırsatı bulduğunu anlatan Cingil, '2014'te 319 gün uçuş gerçekleşirken, 26 bin 708 sıcak hava balonunda 434 bin 639 yolcu bölgeyi havadan izledi. 2015 yılında ise 266 gün uçuş gerçekleşmesine karşın, 27 bin 775 sıcak hava balonuna 498 bin 812 yolcu bindi. Bu rakamlara göre, sıcak hava balonuna ilgi bir önceki yıla göre yüzde 14 arttı' diye konuştu.

- 'Göreme'den günde 100 balon yükseliyor'

Cingil, uçuş yapılan gün sayısı bakımından dünyada ilk sırada yer alan Göreme'de, uygun hava şartlarında günde ortalama 100 balonun Kapadokya semalarına yükseldiğini ifade etti.

Gökyüzünde rengarenk görsel şölen oluşturan sıcak hava balonlarının Türkiye'nin tanıtımı açısından önemini vurgulayan Cingil, '180 civarında sıcak hava balonunun bulunduğu bölgede uçuşlar, hava şartlarının uygun olduğu sabah saatlerinde ve rezervasyon sayısına göre öğleden sonra gerçekleştiriliyor' dedi.

Kapadokya'nın romantik tatil sevenlerin de gözdesi olduğuna işaret eden Cingil, şunları kaydetti:

'Dünyanın en büyük seyahat rehberi yayımcısı Lonely Planet'in yazarları, editörleri ve internet üzerinden yapılan değerlendirme sonucuna göre Kapadokya, en iyi balayı güzergahında ilk sırada yer aldı. Ayrıca evlenme teklifi yapılabilecek en iyi destinasyonlardan biri seçildi. Sıcak hava balonlarında evlenme teklifi yapmak isteyenlerden sık sık organizasyon talebi geliyor. Bu sonuç Kapadokya ve Türkiye'nin tanıtımı açısından çok önemli ve gurur verici.'

- Çinli turist artışı

Bölgedeki bir sıcak hava balonu firmasının genel müdürü Mehmet Dinler ise geçen yıl olumsuz hava koşulları nedeniyle 99 gün uçuş iptali yapıldığına, bunların yaklaşık 60'ının ilk 4 ayda gerçekleştiğine işaret etti.

Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı misafirlerin konaklama süresinin ortalama 2 gece olduğuna dikkati çeken Dinler, 'İlk uçuş iptalinin ertesi günü çoğu balon firmasının misafirlerini ertesi sabaha aktarma imkanı olurken, 2 gün veya üst üste gün iptallerde turistler maalesef bölgemizden ayrılmış oluyor' diye konuştu.

Dinler, şunları kaydetti:

'2015'te yolcu sayısının artmasında etken, Türkiye Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti devletlerinin ikili ilişkileri sonucu Çinli vatandaşlar için uygulanan e-vize kolaylığı ve buna yansıyan talep artışıdır. Geçen yıl Kapadokya için lokomotif Çinli turistler oldu. Maalesef 2015'in güzel rakamları ve tablosu, 2016'ya şu anda yansımıyor. Biz yine ülkemizi en iyi şekilde tanıtmaktan geri kalmayacağız ve gelen her turiste en iyi hizmeti vererek maksimum memnuniyeti sağlamaya çalışacağız.'
Kaynak: AA