'Özgecan'lara Şiddet Beyaz Perdede

Kadına yönelik şiddetle mücadelenin sembol ismi haline gelen 19 yaşındaki Özgecan Aslan'ın hayatı, sonbaharda gösterime girmesi planlanan 'Ben Bir Meleğim' filmine esin kaynağı oldu Şiddete uğrayan kadınlara ithaf edilecek filmin gelirinin bir kısmı kadın derneğine bağışlanacak Filmin yönetmeni ve senaristi Aslan: 'Toplum olarak artık kadına şiddete 'dur demek' için, STK'lar, akademisyenler, işçi, kadın, sanatçı, oyuncu, yapımcı, siyasetçi, öğrenci, yazılı ve görsel medya el ele vermeli'.

SULTAN ÇOĞALAN- İçel'de geçen yıl evine gitmek için bindiği minibüste katledilen 19 yaşındaki Özgecan Aslan'ın hayatından esinlenerek hazırlanan 'Ben Bir Meleğim' filmi, kadına yönelik şiddete dikkati çekecek.

Türkiye'de kadına yönelik şiddetle mücadelenin simgesi haline gelen ve geçen yıl 11 Şubat'ta öldürülen Özgecan'ın hayatı bir filmin de ilham kaynağı oldu.

Hazırlıkları devam eden ve Özgecan'ın hayatı ile kadına yönelik şiddetin harmanlanarak kurgulandığı film hakkında AA muhabirine açıklama yapan yönetmen ve senarist Bengli Aslan, teknolojik gelişmeler ve toplumsal yapıdaki değişimlerin özellikle genç nesiller arasında ciddi tehlikeleri beraberinde getirdiğini belirtti.

Aile yapısındaki değişim, bireysel yaşamın getirdiği yalnızlık, ahlaki ve etik değerlerdeki yozlaşmalar, aile bağlarındaki kopukluk ve parçalanmış ailelerde büyümenin genç nüfusu daha çok etkilediğini dile getiren Aslan, kadına yönelik şiddet, erken yaşta evlilik ve tecavüzün bugün çok sayıda kadının karşı karşıya kaldığı tehlikeler olduğunu söyledi.

Aslan, 'Toplum olarak artık kadına şiddete 'dur demek' için, STK'lar, akademisyenler, işçi, kadın, sanatçı, oyuncu, yapımcı, siyasetçi, öğrenci, yazılı ve görsel medya el ele vermeli' çağrısı yaptı.

- Çekimler İçel'de yapılacak

Bir yönetmen olarak toplumun kanayan yarası kadına yönelik şiddete vurgu yapmak için, Özgecan'ın hayatından esinlenerek bir film çekmeye karar verdiğini dile getiren Aslan, filmin uyuşturucu bağımlılığına bağlı ortaya çıkan şiddet üzerine yoğunlaşacağını anlattı.

Çekimlerin Özgecan'ın hayatını kaybettiği İçel'de yapılacağını bildiren Aslan, filmin konusunu ise şöyle özetledi:

'Ana karakterimiz üniversitesi öğrencisi genç kız Melek, 6 yaşındayken anne ve babası ayrılmış. Daha sonra annesi yeniden evleniyor. Melek'in üvey babası, genç kıza gerçek babasından daha yakın ve samimidir. Melek kızımız üniversiteyi kazanıyor ve genç bir kız olarak ayaklarının üzerinden durmak için hayata atılıyor. Yıllar sonra, 4 yaşından beri göremediği öz babasından olan üvey ağabeyiyle karşılaşıyor. Bir dolmuş şoförü olan ağabeyin, tanımadığı üvey kız kardeşine yönelik duyguları şiddet ve genel ahlaki kurallara uymayan bir biçimde şekilleniyor. Uyuşturucu bağımlısı sokak çocuklarını himaye eden Fuat ise çocukların topluma kazandırılması için mücadele eder. Her bir sokak çocuğunun içler acısı bir hikayesi vardır. Tüm ailesini savaşta ve denizde kaçarken kaybeden Suriyeli yetim Ali'nin de dramı yürek sızlatacak türdendir. Olaylar bu ana hikayeler arasında şekilleniyor.'

- Filmin gelirinin bir kısmı kadın derneğine bağışlanacak

Filmin oyuncu kadrosunda yaklaşık 40 kişi olacağını söyleyen Aslan, şu anda ana karakterleri kimlerin oynayacağı üzerinde çalıştıklarını, ancak özellikle Melek karakterinin üvey babasını usta oyuncu Haluk Bilginer'in oynaması konusunda görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Aslan, ana karakterlerden birini sürpriz bir ismin canlandıracağı filmi, şiddete uğrayan tüm kadınlara ithaf edeceğini söyledi.

Filmden elde edilecek gelirin bir kısmını şiddet uğrayan kadınlara yönelik çalışmalar yapan bir kadın koruma derneğine bağışlayacağını açıklayan Aslan, filmin bu yıl ekim ayında gösterime girmesini planladıklarını kaydetti.

Aslan filme, Kültür ve Turizm ile Aile ve Sosyal Politikalar bakanlıklarının yanı sıra birçok STK'nın da destek verdiğini belirtti.

- Türkiye'yi yasa boğan cinayet

İçel'de evine gitmek için bindiği minibüste öldürülen 19 yaşındaki Özgecan Aslan'ın yüreklerdeki acısı, aradan geçen bir yıla rağmen dinmezken, genç kız, kadına yönelik şiddetle mücadelenin simgesi olarak Türkiye'nin hafızasında derin izler bıraktı.

Zanlılar, aracın sürücüsü Ahmet Suphi ve babası Necmettin Altındöken ile Fatih Gökçe kısa zamanda yakalanarak tutuklandı.​

Özgecan için yurt genelinde çok sayıda eylem ve anma töreni yapılırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu da aileyle yakından ilgilendi.

Kaynak: AA