Bursa'daki Afet Eğitim Merkezi'ne Ziyaret

KOSGEB'de çalışan Japon uzmanlar ile çeşitli bakanlıkların personeli ve bazı basın mensuplarından oluşan grup, Türkiye'nin ilk ve tek 'Afet Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığında (KOSGEB) çalışan Japon uzmanlar ile çeşitli bakanlıkların personeli ve bazı basın mensuplarından oluşan grup, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı'nın (JICA) teknik desteğiyle inşa edilen Türkiye'nin ilk ve tek 'Afet Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti.

Bursa İl Afet ve Eğitim Merkez Müdürü Abdullah Yiğit, ziyaret öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün JICA'dan aralarında Türklerin de bulunduğu 25 kişilik grubu ağırladıklarını söyledi.

Merkezde, toplumdaki afet bilincini ve kültürünü farkındalık yaratarak insanlara benimsetmek için çalışmalar yapıldığını anlatan Yiğit, şöyle konuştu:

'Burası, Türkiye'de ilk ve tek afet eğitim merkezi. 2009 yılında inşasına başlandı. Devlet Planlama Teşkilatı, İl Özel İdaresi ve Afet ve Acil Durum Başkanlığının katkılarıyla 2013'te Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açıldı. 2015 yılını 18 bin 900 kişinin ziyaretiyle kapattık. Hedefimiz biraz daha bu rakamın üzerine çıkmaktır. Personelimiz, Bursa Afet Eğitim Merkezi'nin kapasitesini geliştirme projesi kapsamında JICA ile Japonya'daki buna benzer merkezleri ziyaret ederek, eğitimler aldı. Bugün ziyaretçilerimiz merkezimizde afet önlemeyle ilgili 12 simülasyon noktasını gezecek. Yaklaşık 3 saatlik bir eğitim içeriğine sahip zaman zaman simülasyonla, zaman zaman da personelimiz tarafından bilgilendirilerek, videolar eşliğinde afet önlemeyle ilgili eğitimler alacaklar.'

JICA Türkiye Ofisi Kıdemli Program Sorumlusu Emin Özdamar ise ofisin Türk hükümetinin talebi üzerine çeşitli alanlarda karşılıksız olarak iş birliği desteği sağladığını dile getirdi.

Afet alanında da iş birliği yaptıklarına değinen Özdamar, şunları kaydetti:

'Biz Bursa'da afet alanında pek çok projeye destek verdik. Bunlardan bir tanesi, Okul Tabanlı Afet Eğitim Programı'ydı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Japonya'da afet dışında eğitimlere katılmış olan Türk teknik personeli ve bir Japon grupla, Bursa'da hangi alanlarda çalışma yaptık onları tanıtmaya geldik. Bu merkez, Türkiye'de ve bölgesinde tek bir merkez. Simülatörler kullanılarak afet konusunda çocukların ve yetişkinlerin bilinçlendirilmesine çalışılıyor. Bu merkez de bu kapsamda oluşturulmuş, Japonya'daki̇ örnekleri̇ göz önünde bulundurularak yi̇ne JICA'nın desteğiyle yapılmıştır. Biz bu merkezin 30 personelinin Japonya'da benzer merkezlerde eğitim almalarını sağladık.'

Daha sonra grup, deprem deneyim odası, enkaz koridoru, fırtına simülasyonu, yangın söndürme simülasyonu, 5 boyutlu sinema simülasyonu gibi pek çok bölümü gezerek bilgi aldı.
Kaynak: AA