Domates Üreticisinden 'Düşük Fiyat' Eylemi

Muğla'nın Seydikemer ilçesinde meyve ve sebze hallerindeki komisyoncuların domateslerini düşük fiyata almasına tepki gösteren çiftçiler, kasa kasa domatesi dökerek karayolunu trafiğe kapattılar.

Seydikemer ilçesinde örtü altı domates yetiştiriciliği yapan çiftçiler, kilogramını 50-60 kuruşa kadar düşen domatesleri karayoluna dökerek eylem yaptı.

Meyve ve sebze hallerindeki komisyoncuların domateslerini düşük fiyata almasına tepki gösteren Kumluova, Karadere, Karaköy ile Antalya'nın Kınık ve Ova mahallesindeki üreticiler, Seydikemer-Antalya karayolundaki Çukurincir Mahallesi'nde toplandı.

'Milli ekonominin temeli ziraattir', 'Bu yıl domatesi olmayan yaşadı', 'Ne olacak bu çiftçinin hali' yazan dövizler taşıyan çiftçiler, komisyoncular tarafından 50-60 kuruş arasında alınan domateslerin, market ve manavlarda 3-6 lira arasında satılmasına tepki gösterdi. Kasa kasa domatesi yere döken üreticilere, Köyceğiz ilçesinde narenciye üretimi yapan başka bir grup da destek verdi.

Çiftçiler adına basın açıklamasını okuyan Kürşat Kıvrak, üreticiler olarak çok zor ve acılı günler geçirdiklerini söyledi. Kıvrak, üreticinin üzerinden haksız kazanç elde ettiğini ileri sürdüğü komisyonculara, haklarını helal etmediklerini dile getirdi.

Devletin bu konuda denetim yapmasını isteyen Kıvrak, 'Yıllardan bu yana üst üste borçlarını aktaran üreticiler artık tıkanmış durumda. Hükümet yetkililerinden isteğimiz, mazotun çiftçiye ve taşıyıcı kamyonlara, yatlara verildiği fiyattan verilmesi. Çiftçinin tekrar üretim yapabilmesi için fide ve gübre desteğine ihtiyacı var. Mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz' dedi. Kıvrak, ürünlerini ihraç edecekleri Rusya dışında başka bir pazar yaratılmasını sözlerine ekledi.

- 'Karayolunu trafiğe kapattılar'

Basın açıklamasının okunmasının ardından yaklaşık 2 bin 500 kişilik grup, Seydikemer-Antalya karayolunu trafiğe kapatarak yürüyüş yaptı.

Jandarma ekiplerinin 'karayolunu trafiğe açmaları' konusundaki uyarının ardından, Antalya sınırındaki Kınık Köprüsü'ne kadar yürüyen gruptakiler, dağıldı.
Kaynak: AA