'Anneler, Bilgisayarın Beyni Gibi Sürekli Çalışıyor'

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Domenach: 'Annelik ve diplomatlığı bir arada yürütmek yorucu ama denge sağlamaya çalışıyorum. Hayatta hepimizin hedefleri var. Çocuklarım ve eşim, benim için en önemli ve en vazgeçilmez şeyler. Çocuklarım hem anneleriyle hem de Osmanlı tarihçisi olan babalarıyla gurur duyuyor' 'Türk kadın diplomatlar işlerinde çok iyi. Çok bilgililer, metinleri, detayları çok iyi biliyorlar ve her zaman referans veriyorlar. Fransa'da 'Dipte sert, üstte yumuşak olmak' diye bir deyim var. Türk kadın diplomatlar bunu çok güzel uyguluyor. Bazen 'Hayır' diyor, ama bunu çok yumuşak, çok nazik bir şekilde söylüyor' 'Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu olarak mart ayını kadınlara ayırdık ve ay boyunca kadınlar için etkinliklerimiz olacak'

ANDAÇ HONGUR - Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Muriel Domenach, annelik ve diplomatlığı bir arada yürütmenin yorucu olduğunu ama denge sağlamaya çalıştığını belirterek, 'Hayatta hepimizin hedefleri var. Çocuklarım ve eşim benim için en önemli ve en vazgeçilmez şeyler. Çocuklarım hem anneleriyle gurur duyuyor' dedi.

AA muhabirinin sorularını Türkçe yanıtlayan Muriel Domenach, Fransa'nın, AB'nin en yüksek kadın istihdam ve doğurganlık oranına sahip ülkesi olduğunu dile getirerek, bunun özellikle okul öncesi çocukluk döneminin devlet tarafından desteklenmesiyle mümkün olduğunu söyledi.

Domenach, 3 çocuğu olduğunu ancak çalışmayı hep sürdürdüğünü ifade ederek, 'Annelik ve diplomatlığı bir arada yürütmek yorucu, ama denge sağlamaya çalışıyorum. Hayatta hepimizin hedefleri var. Çocuklarım ve eşim benim için en önemli ve en vazgeçilmez şeyler. Çocuklarım hem anneleriyle hem de Osmanlı tarihçisi olan babalarıyla gurur duyuyor' diye konuştu.

Bir kadın ve anne olarak her şeyi yapmayı isteğini anlatan Domenach, 'Çocuklarımdan birinin okulda özel bir etkinliği olduğu zaman sabah pasta hazırlıyorum. Bir taraftan röportaja hazırlanıyorum. Küçük kızım akşam arkadaşını görmeyi istiyorsa, onu arkadaşına götürmeye çalışıyorum. Kardeşi özel bir kitap okumamı istiyorsa onu yapıyorum. Her zaman bir şey mutlaka oluyor ama hiç sıkılmıyorum' dedi.

Muriel Domenach, diplomat olarak çalışarak, Fransa ile ilgili güzel bir imaj vermeye çalıştığını ancak 'bazen' de evinde kalıp pasta yapmak istediğini söyledi.

Eşinin modern, çalışkan bir erkek olmasından dolayı şanslı olduğunu ancak her halükarda çocukların spor aktivitesi, dersi, kitabı gibi ayrıntıları kendisinin takip ettiğini dile getiren Domenach, 'Anneler, bilgisayarın beyni gibi, sürekli çalışıyor' ifadesini kullandı.

Domenach, önceki şeflerinden birinin kendisine, 'Hayat o kadar kısa ki farklı hayatlar yaşamak gerekiyor' dediğini aktararak, kadınlara doğru bildikleri yolu izlemeleri ve her hayatı yaşamaları tavsiyesinde bulundu.

Fransa'da kadın diplomat sayısının giderek artığını belirten Domenach, şunları söyledi:

'Türkiye'de, çok iyi diplomatlar tanıyorum kadın diplomat geleneği olduğunu da biliyorum. Dışişleri Bakanlığında özellikle çok yakın arkadaşım var. NATO'da beraber çalıştık. Türk kadın diplomatlar işlerinde çok iyi. NATO'da gördüğüm kadın diplomatlar içerisinde en iyileri, en çalışkanları onlardı. Çok bilgililer, metinleri, detayları çok iyi biliyorlar ve her zaman referans veriyorlar. Fransa'da 'Dipte sert, üstte yumuşak olmak' diye bir deyim var. Türk kadın diplomatlar bunu çok güzel uyguluyor. Bazen 'Hayır' diyor, ama bunu çok yumuşak, çok nazik bir şekilde söylüyor. NATO'dan ayrılırken yaptığım konuşmada 'Türk delegasyonu en iyisiydi' demiştim. Başka ülkelerin diplomatları da bu konuda aynı fikirde. Erkek diplomatlar da iyi ama bence kadın diplomatlar daha da iyiler.'

- Mart ayını kadınlara ayrıldı

Muriel Domenach, Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu olarak mart ayını kadınlara ayırdıklarını ve ay boyunca kadınlar için etkinlikler yapılacağını belirterek, ilk olarak 8 Mart'ta Fransız Sarayı'nda düzenleyecekleri 'kutuplaşmasız' gecede, kültür, siyaset, ekonomi, basın gibi pek çok alandan 400 kadını ağırlayacaklarını kaydetti.

Gecede Yves Rocher Vakfı'nın 'Toprağın Kadınları Ödülleri'nin de sahiplerini bulacağını dile getiren Domenach, yarışmanın uluslararası ödül töreninin de 5 Nisan'da Paris'te gerçekleştirileceğine değindi.

Domenach, etkinlikler kapsamında 9 Mart'ta Fransız Kültür Merkezinde Kate Barry'nin eserlerinin yer alacağı 'Oyuncular' fotoğraf sergisinin açılacağını, deneysel ve feminist sinemanın öncülerinden Belçikalı yönetmen Chantal Akerman'ın retrospektifinin 10-20 Mart'ta İstanbul Modern'de gerçekleştirileceğini, 19 Mart'ta Notre Dame de Sion Lisesinde Vanessa Wagner'in konser vereceğini, 'Oyuncular' sergisiyle paralel Kate Barry tarafından ölümsüzleştirilen oyuncuların filmlerinden bir seçkinin Fransız Kültür Merkezinde sunulacağını anlattı.

Kadın istihdamı ve çocuk yetiştirmek üzerine Fransa Kalkınma Ajansı desteğiyle Türkiye ve Fransa'dan milletvekilleri, dernek temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla 15-16 Mart'ta Fransız Sarayında iki günlük özel bir program yapılacağını belirten Domenach, 'Fransa'da hem doğurganlık oranı hem de kadınların istihdam oranı çok yüksek. Kadınların istihdam oranı en yükseklerden biri, zira doğurganlık oranının en yüksek olduğu ülke Fransa. Ama Fransa model değil. Fransa'da kadınların durumu ile ilgili yapılacak çok şey var. Aslında Türkiye ile Fransa aynı doğurganlık oranına sahip, ortalama 2 çocuk. Sosyal devlet anlayışı olduğu için çocuk bakımı hizmeti veriliyor. Türkiye ile bu konuda beraber çalışmayı çok istiyoruz' diye konuştu.

Kaynak: AA