Almanya Maliye Bakanı, Türkiye'nin Girmesine, İngiltere'nin Çıkmasına Karşı

Almanya Maliye Bakanı Schauble: 'Alman hükümetinin Türkiye'nin AB'ye tam üye olup olmaması gerektiğine ilişkin büyük şüpheleri var' 'İngiltere'nin AB'den çıkması küresel ekonomiyi zehirler'.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble, 'Alman hükümetinin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olup olmaması gerektiğine ilişkin büyük şüpheleri var' dedi.

Schauble, BBC 1'de yayınlanan 'Andrew Marr' programında Türkiye'nin AB üyeliği, İngiltere'de yapılacak AB referandumu gibi konulara ilişkin soruları yanıtladı.

Alman Bakan, Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili bir soruya, 'Türkiye ile AB müzakerelerinin tamamlanması uzun zaman alacaktır. Alman hükümetinin Türkiye'nin AB'ye tam üye olup olmaması gerektiğine ilişkin büyük şüpheleri var. Ama bu şu anda endişe yaratan bir durum değil' yanıtını verdi.

İngiltere'nin AB'den çıkma olasılığına da değinen Schauble, bunun 'küresel ekonomiyi zehirleyeceğini' söyledi.

Schauble, İngiltere'nin AB'den çıkmasının uzun yıllar sürecek zorlu müzakereler anlamına geleceğini kaydederek, 'Yıllarca sürecek güvensizlik ortamı, İngiltere ve Avrupa ekonomisi ile küresel ekonomiyi zehirleyecektir' dedi.

-'Anlaşma yeterli değil'-

Ülkesinin AB'den çıkması gerektiğini savunan Londra Belediye Başkanı Boris Johnson da, hükümetin AB ile ilgili sözlerini yerine getirmediğini söyleyerek, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın AB ile yaptığı müzakerelerden elde ettiklerinin yeterli olmadığını savundu.

Johnson, 'Bize ciddi değişiklikler sağlanacağını söylendi ancak varılan anlaşmaya bakıldığında bunun böyle olmadığı görülüyor' dedi.

İngiltere Başbakanı Cameron geçen ay Brüksel ile yürütülen yeniden müzakereler sonucu ülkesinin AB'de 'özel statü' elde ettiğini söyleyerek, ülkesinin AB'de kalması için kampanya yürüteceğini açıklamıştı.

Birleşik Krallık'ta AB üyeliği referandumu 23 Haziran'da yapılacak ve halka 'Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?' sorusu yöneltilecek.

Kaynak: AA