Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

'2003'ten bugüne kadar ülkemizde yapılan yabancı yatırım miktarı 165 milyar doları geçti. Sadece 2015 yılında iki seçim geçirmiş olmamıza ve bölgesel riskler çok artmış olmasına rağmen aldığımız yabancı yatırım 16,5 milyar dolar. Bu rakam, Türkiye'ye duyulan güveni açıkça ortaya koymaktadır' 'Dün Bakanlığımızın ve bağlı kuruluşlarımızın toplam 8,7 milyar lira olan bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Biz bu bütçeyi, iş ve yatırım ortamını geliştirmek ve özellikle de ArGe kapasitemizi artırmak için kullanacağız'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, 2003’ten bugüne kadar Türkiye'ye yapılan yabancı yatırım miktarının 165 milyar doları geçtiğini belirterek, 'Sadece 2015'te iki seçim geçirmiş olmamıza ve bölgesel riskler çok artmış olmasına rağmen aldığımız yabancı yatırım 16,5 milyar dolar. Bu rakam, Türkiye'ye duyulan güveni açıkça ortaya koymaktadır' dedi.

Çayırova ilçesindeki Adel Kalemcilik Fabrikası'nın açılış töreninde konuşan Işık, 77 milyon liralık yatırımın çalışanlara ve ilçeye hayırlı olmasını diledi.

Açılışını gerçekleştirdikleri tesiste ağaç ve plastik gövdeli kalemler, boyalar ve oyun hamuru gibi bine yakın farklı ürünün üretildiğini belirten Işık, öğretmen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak, ülkede böyle büyük ve kaliteli bir tesisin faaliyet göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Eğitimde materyalin önemine işaret eden, iyi eğitim için iyi ve doğru materyal gerektiğini bildiren Işık, 'İyi eğitimden ezberleri, tekrarı, kalıpları değil yeniliği, yaratıcılığı, sorgulamayı, araştırmayı anlamalıyız. Dolayısıyla eğitimde kullanılan materyalin kırtasiye ürünlerinin ve oyuncakların da bu anlayışla hazırlanması önem taşıyor' ifadesini kullandı.

Türkiye’de bu açıdan çok ciddi bir seferberlik başlattıklarını vurgulayan Işık, 'Eğitimde FATİH Projesi kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde 399 bin etkileşimli tahta kurduk. 1 milyon 437 bin adet tablet bilgisayarı öğretmenlerimize ve öğrencilerimize dağıttık. İçeriklerin, e-derslerin ve eğlenerek öğrenme temelinde hazırlanmış çeşitli videoları öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin hizmetine sunduk' diye konuştu.

Işık, çocuklara ve gençlere hizmet eden sektörleri çok önemsediklerini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Bizim ilköğretimdeki öğrenci sayımız, birçok Avrupa ülkesinin nüfusundan daha fazla. Bu büyük iç pazar, çocuklara ve gençlere yönelik sektörleri güçlendirmemiz için ülkemize çok büyük bir fırsat oluşturuyor. Ancak geçtiğimiz yıl, oyun ve oyuncak sektöründe 34 milyon dolar ihracatımıza karşılık, 359 milyon dolar ithalat yapmışız. Kırtasiye ürünlerine baktığımızda ise yaklaşık 13 milyon dolar ihracatımıza karşılık 106 milyon dolar civarında ithalat yapmışız. Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, oyun ve oyuncak sektöründe 2006 yılında 90 milyon lira olan net satışlar, 2014 yılında 460 milyon liraya yükselmiş. Milli gelirimizin artması, alım gücümüzün yükselmesi, orta sınıfın güçlenmesi neticesinde, bu artış trendi devam edecektir. Yine GBS verilerine göre, oyun ve oyuncak sektörünün 2014 yılında faaliyet karı yüzde 7,7’dir. Bu oran, imalat sanayi ortalaması olan yüzde 6,1'in üstündedir.'

- 'Oyuncak OSB için yer tespit çalışmaları devam ediyor'

Bakanlık olarak diğer her alanda olduğu gibi bu alanda da yerli üretimi arttırmaya çok büyük bir önem verdiklerini belirten Işık, 'Önümüzdeki dönemde, ihtisas OSB projelerine yoğunlaşacağız ve bu projelerden birisi de Oyuncak İhtisas OSB olacak. Şu anda Oyuncak OSB'nin yer tespitiyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Henüz yeri açıklayamıyorum ancak sektörün çok memnun olacağı, lojistik ve ulaşım imkanları çok iyi olan bir ilimizde bu OSB’yi kuracağımızı ifade edebilirim' şeklinde konuştu

'Türkiye ekonomisini büyütmemiz çok önemli. Ancak bu büyümenin reel sektör kaynaklı olması daha da önemli. Zira reel sektör kaynaklı olmayan bir büyüme, orta ve uzun vadede sürdürülebilir bir büyüme olmaz, olamaz' diyen Işık, küresel krizde sanayi üretimi güçlü olan ülkelerin krizden daha az etkilenirken, ekonomisi üretime dayanmayan ülkelerin ise ağır hasar aldıklarını net bir şekilde gördüklerini belirtti.

Işık, Hükümet olarak ülkede yatırımın ve üretimin önündeki her türlü engeli kaldırmaya devam ettiklerini, bugüne kadar kamu maliyesi, bankacılık sistemi, vergi, istihdam ve sosyal güvenlik alanlarında çok önemli reformları hayata geçirdiklerini anlatarak, 'Bu sayede ülkemizde yeni yatırımların birer birer hayata geçtiğine tanık olduk, oluyoruz. 2003’ten bugüne kadar ülkemizde yapılan yabancı yatırım miktarı 165 milyar doları geçti. Sadece 2015 yılında iki seçim geçirmiş olmamıza ve bölgesel riskler çok artmış olmasına rağmen aldığımız yabancı yatırım 16,5 milyar dolar. Bu rakam, Türkiye’ye duyulan güveni açıkça ortaya koymaktadır. Önümüzdeki dönemde, hayata geçireceğimiz reformlarla bu güveni daha da pekiştireceğiz, iş ve yatırım ortamını daha da güçlendireceğiz' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Bütçe büyüklüğü 2002'ye göre 5 kat arttı'

TBMM Genel Kurulu’nda 2016 bütçe görüşmelerinin devam ettiğini anımsatan Işık, şunları kaydetti:

'2002 yılındaki toplam bütçe büyüklüğümüz 119 milyar lira iken 2016 bütçemizin büyüklüğü 570,5 milyar lira oldu. 119 milyar lira 2002'de Türkiye'nin bütçesi. 2016 sadece Milli Eğitim Bakanlığı yani eğitime ayırdığımız bütçe 109 milyar lira. Türkiye'nin hangi noktadan hangi noktaya geldiğini gösteren çok önemli bir rakam. Dün Bakanlığımızın ve bağlı kuruluşlarımızın toplam 8,7 milyar lira olan bütçesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Biz bu bütçeyi, iş ve yatırım ortamını geliştirmek ve özellikle de Ar-Ge kapasitemizi artırmak için kullanacağız. Bu yıl özellikle KOSGEB destek bütçesinin geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 3 katına çıkmış olmasını çok önemsiyoruz. Daha önceki yıllarda olduğu gibi, milletimizin bize emanet ettiği bütçeyi yine milletimizin hizmetine sunacağız.'

Işık, altyapı çalışmalarını tamamladıkları Bilişim Vadisi'nin 1. etabında üst yapı çalışmalarını da bu yılın ortasında tamamlayacaklarını bildirerek, 'Yüksek teknoloji şirketlerinin buluşacağı Bilişim Vadisi, sadece ülkemizin değil dünyanın da önemli teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olmaya adaydır. Bilişim Vadisi, Çip Fabrikası ve Gebze Teknik Üniversitesi gibi çalışmalarımız, şehrimizi dünyanın önemli teknoloji merkezlerinden biri haline getirmemizde kilit rol oynayacaktır' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Avrupa'da ağaç cidarlı kalem üretiminin yüzde 13'ünü gerçekleştiriyoruz'

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan ise 1969'da Kartal'da, dönemin en modern tesislerinden birinin açılışını gerçekleştirdiklerinde sektöre dair çok büyük hayalleri olduğunu vurgulayarak, 'Bugün Avrupa'nın ağaç cidarlı kalem ürünlerinin yüzde 13'ünü gerçekleştirerek o gün kurduğumuz hayallere ulaşmaktan ötürü son derece mutluyuz' dedi.

Şirketin dünyanın en eski yazım gereçleri firması Faber-Castell ile uzun yıllardır sürdürdüğü iş birliğini 1995'ten bu yana ortaklık gücü ile yürüttüğünü anlatan Özilhan, 'Aynı zamanda 2011 yılından bu yana Rusya'da yine Faber-Castell ortaklığıyla faaliyette bulunuyoruz. Sektöründe lider olan şirketimiz, bu yeni tesisinde ülkemiz için değer yaratmaya ve yeni hikayeler yazmaya devam edecek' ifadelerini kullandı.

Faber Castell Vertrieb Genel Müdürü Rolf Schifferens da sadece Türkiye'de değil yurt dışı pazarlarda da performanslarını arttırabilecek, iş alanlarını genişleterek, kendilerine yepyeni fırsatlar sunabilecek bu tesisin mükemmel bir zamanlamayla açıldığını belirtti.

Büyüyen kapasite ve ileri teknoloji üretimleriyle hem çocuklara hem de yetişkinlere hitap eden yazım, çizim ve boyama gereçlerini, daha yenilikçi ve yüksek kalitede tedarik etmelerinin mümkün olacağını dile getiren Schifferens, 'Bu tesis, Faber Castell markasının yaratıcılık, inovasyon, sosyal sorumluluk ve çevreye duyarlılık gibi en temel değerlerini her zaman yansıtacaktır' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, protokol üyeleriyle açılış kurdelesini kesti. Işık, daha sonra fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Kaynak: AA