Tayland'da Cunta Yönetimine Çağrı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, insan hakları davalarına bakan avukatların taciz edilmemesini istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Tayland'daki cunta yönetimine, insan hakları davalarına bakan avukatların taciz edilmemesi çağrısında bulundu.

Örgütün Asya yöneticisi Brad Adams, 'Tayland'daki cunta yönetiminin polis devleti gibi hareket etmenin yanı sıra insan hakları davalarında sanıkların savunmasını yapan avukatlara misilleme yaptığını' söyledi.

Adams, bu tür eylemlerin uluslararası hukukun çiğnenmesi anlamına geldiğine işaret ederek, 'Taylandlı yetkililer, yönetimin suistimallerine meydan okuyan avukatlara gözdağı vermek için düzmece kovuşturmalara son vermeli' ifadesini kullandı.

Tayland'da yılbaşından bu yana insan hakları davalarında sanıkları savunan avukatlar hakkında çeşitli suçlamalarla adli soruşturmalar başlatıldı.

Polis, cunta karşıtı eylemleri nedeniyle yargılanan 14 öğrencinin savunmasını yapan avukat Sirikan Charoensiri'yi, aracın yasa dışı olarak el koyulduğu gerekçesiyle açtığı davanın ardından şubat ayında 'emniyet güçlerini taciz ve suç tasnii' ile itham etmişti.

Yine ocak ayında bir diğer Taylandlı avukat Benjarat Meethien, polis tarafından yalan ifade ve karalamayla suçlanmıştı. Meethien, yetkililerin, 2015 yılında Kral Bhumibol Adulyadej'in doğum günü için düzenlenen bir etkinlikte bombalı saldırı planlamaktan yargılanan müvekkili Thanakrit Thongngernperm'ı suçlamak için sahte delil sunduğunu savunmuştu.

Son olarak 19 Şubat'ta Tayland Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı General Sriwara Rangsipramanakul, Bangkok'ta 17 Ağustos'ta düzenlenen ve 20 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırının şüphelilerinden birini savunan avukat Chuchart Kanpai hakkında suç tasnii ve karalama suçlarından dava açma tehdidinde bulunmuştu.
Kaynak: AA