Savaş Fotoğrafının Efsane İsmi Capa'dan Sergi

Savaş fotoğrafçılığının efsane ismi Robert Capa’nın, Türkiye’deki ilk retrospektif sergisi Kanın Beyaz Sesi, İzmir’de açıldı.

Savaş Fotoğrafının Efsane İsmi Capa'dan Sergi
Adını 1938’de İspanya İç Savaşında çektiği fotoğrafla duyuran, savaşı sevmediği halde dünyanın en büyük savaş fotoğrafçısı olarak kabul edilen, dünyanın en büyük fotoğraf ajanslarından Magnum’un kurucularından Robert Capa’nın, 97 fotoğraftan oluşan Kanın Beyaz Sesi adlı retrospektif sergisi İzmirli sanatseverle buluştu. Sergi, 15 Mayıs tarihine kadar Folkart Galery’de ziyaretçilerle buluşacak.

MAYINA BASTI

Günümüzde dahi bir savaş fotoğrafı ikonu olarak kabul edilen Düşen Asker isimli fotoğrafı ile adını duyuran Robert Capa, ününü, hayatını, hayatının aşkını savaşta kazandı ve ünü hariç hepsini kazandığı gibi savaşta kaybetti. “Hayatımın sonuna kadar bir savaş fotoğrafçısı olarak işsiz kalmak istiyorum” diyecek kadar savaşı sevmeyen Capa, hayatının aşkı olan Gerda Pohorylle’yi, İspanya İç Savaşında kaybetti.

Japon saldırılarına karşı direnen Çinlileri, 2. Dünya Savaşının Avrupa’daki bölümünü, 1. Arap-İsrail Savaşı’nı ve Fransız Hindiçini Savaşlarını izleyen Capa, hayatını Life dergisi için gittiği Fransız Hindiçini’nde mayına basarak kaybetti. Capa savaş fotoğraflarının yanı sıra başta Gerda’dan sonra aşk yaşadığı Ingrid Bergman olmak üzere Hitchcok, Gary Grant, Gary Cooper gibi dönemin Hollywood ünlülerinin ve Picasso, Matisse gibi sanatçıların özel anlarını ölümsüzleştirdi.
Kaynak: İHA