Anavatan Partisi Genel Başkanı Çelebi Açıklaması

'Sadece Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığından dolayı anayasaya ve başkanlık sistemine karşıyım deyip de statükocu bir şekilde bunun önüne geçmeyi doğru bulmuyorum' 'Türkiye’de hiçbir şey ortaya çıkmadan maalesef insanlar sadece karşıtlıktan, ötekileştirmeden dolayı bazı şeylere karşı çıkıyorlar'.

Anavatan Partisi Genel Başkanı İbrahim Çelebi, 'Sadece Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığından dolayı anayasaya ve başkanlık sistemine karşıyım deyip de statükocu bir şekilde bunun önüne geçmeyi doğru bulmuyorum' dedi.

Çelebi, bir otelde düzenlediği basın toplantısında, ülkenin ciddi bir sınavın içerisinden ve acı tecrübelerin had safhaya ulaştığı bir süreçten geçtiğini söyledi.

İslam alemini kan ve gözyaşına boğan, birbirine düşüren, insanları fütursuzca öldüren ve bombalayan, can havliyle ülkesini, vatanını terk eden insanlarla karşı karşıya olduklarını belirten Çelebi, 'Ya Ege Denizi'nde boğulmasına göz yumarak ya da denizleri aşıp da Avrupa sınırlarına dayandığı zaman çok rahatsız olan bir medeniyetle karşı karşıyayız. Adına medeniyet diyebilirsek. Keşke o coğrafyaya silah satarak, fitne ateşini sokarak o coğrafyayı karıştırmadan önce bu belanın bir gün onları da bulabileceğini öngörebilselerdi. Bu bela onları şimdi buldu. Daha hala uslanmıyorlar. Suriye’deki, Irak’taki ateşin bir benzerini İran ve Türkiye’de de devam ettirmek istiyorlar' diye konuştu.

- Demirtaş'ın 'tehlikeli' çağrısı

Çelebi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonların sürdüğü Sur ilçesine yürüyüş çağrısına ilişkin de PKK’nın silahlarının gölgesinde siyaset yapmaya alışmış, 'PKK’nın uzantısı bir siyasi partinin cici çocuğu Selahattin Demirtaş'ın' insanları isyana teşvik ettiğini vurguladı.

Bunun bir başkaldırı ve isyan olduğuna işaret eden Çelebi, 'Dersim’de yapılmak istenen ve başarılamayan sonrasında da Kürt vatandaşlarımızı kullanarak Cumhuriyete, devlete isyan etme girişiminin bir benzeridir. 6-7 Ekim olaylarında da bunlar bir nebze denendi. Sağduyulu vatandaşlarımız bu oyunu bozdular. Bugün cuma namazının ardından yine Sur’da böyle bir çağrıları vardı ama vatandaşlarımız sağduyulu duruşlarını gösterdiler. Bizim birliğimizi ve beraberliğimizi hiç kimse bozamaz' ifadesini kullandı.

- Yeni anayasa ve başkanlık sistemi

Çelebi, yeni anayasa ve başkanlık sistemi çalışmalarıyla ilgili olarak ana muhalefet partisinin de çeşitli bahanelerle masadan kaçtığını gördüklerini anımsattı.

Bunların doğru bir tavır olmadığını aktaran Çelebi, şunları kaydetti:

'O masa da sonuna kadar durup 12 Eylül Anayasası'nın sivil ve özgürlükçü bir anayasaya geçirilmesi lazım. Muhalefet partilerinin bu acizliği de insanları mecburiyet karşısında AK Parti iktidarına mecbur ve mahkum bırakıyor. Sadece Recep Tayyip Erdoğan karşıtlığından dolayı anayasaya ve başkanlık sistemine karşıyım deyip de statükocu bir şekilde bunun önüne geçmeyi doğru bulmuyorum. Doğrusu şudur ki ortak bir metinde buluşalım. Eğer memleketimizi bir adım daha ileri götürecekse bu siteme de varız. Ama önce bir görelim sonra tartışalım. Türkiye’de hiçbir şey ortaya çıkmadan maalesef insanlar sadece karşıtlıktan, ötekileştirmeden dolayı bazı şeylere karşı çıkıyorlar.'

- HDP'liler hakkındaki fezlekenin Başbakanlığa sunulması

Çelebi, HDP'liler hakkındaki fezlekenin Başbakanlığa sunulması konusunun sorulması üzerine, 'Doğru buluyorum. Bunların gittikleri yol yanlış bir yol. Doğru bir yol değil, çıkmaz bir yol. Bu dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin kararda geç bile kalmıştı, doğru buluyorum. Çok caydırıcı tedbirler almamız lazım. Hükümetin bu konuda alacağı her türlü tedbiri de önemsiyorum ve destekliyorum' şeklinde konuştu.
Kaynak: AA