AA GÜNÜN BAŞLIKLARI

4 Mart 2016.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şırnak'ın Silopi ilçesini ziyaret etti. Davutoğlu'nun, esnafı ziyareti ve Kaymakamlıkta aldığı brifingin ardından yaptığı açıklamanın satır başları şunlar:

- 'Sınırlarımızın ötesinde yaşanan kardeş kavgası, Suriye'de, Irak'ta, kesinlikle ülkemize getirilmeyecek. Evet, bir ateş çemberinin ortasındayız. Evet, yüreğimize her şehit haberiyle, bugün de aldığımız şehit haberleriyle ateş düşüyor ama yüreğimizde yanan bu ateşten daha büyüğü bir muhabbet ışığı. Bu ateşi söndürecek olan yegane şey, bu ateşe su dökecek olan yegane unsur muhabbet ve sevgi unsurudur'

- 'Tabii acı günler yaşandı Silopi'de de. Biz bu acıları sarmak için devletimizin şefkat elini milletimizle birlikte burada hissettirmek için çok kapsamlı bir çalışma içindeyiz'

- 'Bugün saf safa durduğumuz kardeşlerimizle bizim birliğimizin arasına duyduğumuz ezan sesinin oluşturduğu vahdetin yok olmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz'

(14.10) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Anadolu Ajansı Editör Masası'nda soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Şimşek'in açıklamalarının satır başları şöyle:

- 'Bütün dünyada mülteci konusu, Suriye savaşı konuşuluyor. Suriye gösterilince Türkiye haritası da ortaya çıkıyor. Bu risk primimizi artırıyor, turizm sektörünü ciddi biçimde olumsuz etkiliyor'

- 'Kürtlerin geleceği Türkiye'dedir, müreffeh, daha demokratik, daha özgürlükçü Türkiye'dedir. Kürtlerin gerçek dostu Türklerdir'

- 'Sayın Cumhurbaşkanımız haklı faizler yüksek ama niye yüksek. Burada bizim oturup bakmamız gerekiyor. Türkiye ayağını yorganına göre uzatmayan bir ülkedir, tasarruf oranı en düşük ülkelerden biridir. Tasarruf düşük olunca ne yapıyorsunuz, dış kaynağa ihtiyacınız var'

- 'Enflasyon yükselişe geçince onu geri indirmenin maliyeti çok ağır. Enflasyonun çift haneye çıkmasına asla izin vermemeliyiz'

(12.05-13.15-13.27) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, son zamanlarda özellikle Mescid-i Aksa ve çevresinde İsrailli yerleşimcilerin ve onlara destek veren, onların önünü açan İsrailli politikacıların uygulamalarının uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu belirterek, 'Bütün bunlarla ilgili burada (Endonezya) iki günlük bir toplantı olacak, bu toplantıda devlet ve hükümet başkanları burada bu konuyu en üst düzeyde gündeme getirecekler' dedi.

(15.16) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Mardin'in Nusaybin ilçesinde PKK'lı teröristlerin bomba yüklü araçla düzenlediği saldırıda 2 polis şehit oldu, aralarında sivillerin de bulunduğu 35 kişi yaralandı. Şırnak'ın İdil ilçesinde de terör örgütü PKK mensuplarına yönelik operasyonda 2 asker şehit oldu.

(09.42-13.58) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Adalet Bakanlığı, HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile milletvekilleri Selma Irmak, Sırrı Süreyya Önder ve Ertuğrul Kürkcü hakkında 'dokunulmazlıkların kaldırılması' istemiyle hazırlanan fezlekeyi, TBMM'ye gönderilmek üzere Başbakanlık'a sundu.

(10.40)

6- Şırnak'ın Silopi ilçesinin DBP'li Belediye Başkanı Emine Esmer, terör örgütü PKK/KCK'ya yardım ve yataklık ettiği iddiasıyla tutuklandı.

(14.16)

7- Diyarbakır'ın Sur ve Şırnak'ın İdil ilçelerinde etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısı 313'e ulaştı

(14.35)

8- Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, Boydak Holding'in yönetim kurulu başkanı Hacı Boydak ile yönetim kurulu üyesi ve üst yöneticisi (CEO) Memduh Boydak, 'FETÖ üyesi olmak ve örgüte finans desteği sağlamak'; holding yöneticilerinden Murat Bozdağ ve Erol Boydak ise 'sosyal medyada örgütün propagandasını yapmak' iddiasıyla gözaltına alındı.

(12.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Zaman gazetesine kayyum atanmasına karar verdi

(15.08)

10- Muğla'nın Bodrum ilçesinde sahile vuran minik cesediyle gündeme gelen Aylan Kurdi ve teknedeki 4 kişinin ölümüne ilişkin davada, Suriye uyruklu 2 sanığa 'Göçmen kaçakçılığı yapmak' suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası verildi. Mahkeme, 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan ise sanıkların beraatine hükmetti. Olayı organizatör düzeyinde planlayan ve geçişi sağlayan asıl sorumlularla ilgili Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

(13.30) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- İstanbul’da nöbetçi eczaneler, can güvenliği gerekçesiyle saat 24.00'ten sonra kepenk arkasından hizmet verecek.

(11.57)

12- Anadolu Ajansı’nın Gazze’de görev yapan foto muhabiri Mustafa Hassona, dünyanın en önemli basın fotoğrafı yarışmalarından Pictures of the Year International'da (POYI) 'Genel Haber Dalı Mükemmeliyet Ödülü' aldı.

(11.50)

13- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından (TCMB), şubat ayında enflasyondaki düşüşün işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklandığı belirtilerek, 'Bu dönemde, döviz kurunun gecikmeli etkileri azalmaya devam etmiştir' bilgisi verildi.

(10.44)

14- Koza Altın İşletmeleri, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliğinin kararı ile şirketin yönetim kuruluna 26 Ekim 2015 tarihinde atanan kayyum heyetinde değişikliğe gidildiğini bildirdi.

(11.40)

15- Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye ile AB arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin ikinci raporunu yayımladı. 2015 yılında Türkiye'nin vize serbestisi yol haritasına ilişkin limitli bir ilerleme kaydettiği ancak 29 Kasım'daki AB-Türkiye Zirvesi'nin ardından Türk yetkililerin çabalarını yoğunlaştırdığı belirtilen raporda, Ekim 2016'da vizelerin kaldırılması için reform sürecinin daha da hızlandırılması, Türkiye'nin raporda yer verilen tüm sorunlara acilen eğilmesi istendi.

(15.24)

16- Avrupalı liderlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir telekonferans görüşmesi yaparak, Suriye'de sivillere ve ılımlı muhalefete yönelik saldırılara son vermesi çağrısında bulunması bekleniyor.

(12.57)

17- Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Suriye'de önemli gelişmeler sağlanmasına rağmen Cenevre barış görüşmelerinin başlatılması için koşulların hala yeterli olmadığını söyledi.

(14.28)

18- Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, orduya nükleer silahları kullanıma hazır tutmaları talimatı verdi.

(12.13)

19- A Milli Futbol Takımı, 2016 Avrupa Şampiyonası hazırlıkları kapsamında 22 Mayıs Pazar günü deplasmanda İngiltere ile özel maç yapacak.

(14.42)

20- Barcelona Kulübü tarihinde 43 farklı ulustan futbolcu gol atma başarısı gösterdi. Arda Turan, Barcelona'da gol atan 43. farklı ülkeden futbolcu oldu

(14.53)

Kaynak: AA