Uluslararası Hava Harekatı Sempozyumu Başladı

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Ashfaque: 'Düzensiz harp şu an yaşadığımız dönemde en büyük zorluklardan, sıkıntılardan biri ve insanlığın en büyük düşmanı diyebiliriz. Türk Hava Kuvvetleri'nin, sivillere sıfır zarar uygulayarak, bu konuda teröre karşı yapmış olduğu mücadeleyi takdirle karşılıyoruz.'

Pakistan Hava Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Muhammed Ashfaque, 'Düzensiz harp şu an yaşadığımız dönemde en büyük zorluklardan, sıkıntılardan biri ve insanlığın en büyük düşmanı diyebiliriz. Türk Hava Kuvvetleri'nin, sivillere sıfır zarar uygulayarak, bu konuda teröre karşı yapmış olduğu mücadeleyi takdirle karşılıyoruz.' dedi.

Hava Harp Akademisi koordinatörlüğünde düzenlenen 'Uluslararası Hava Harekatı Sempozyumu' (ISAW'16), Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezi'nde başladı.

Ashfaque, açılışın ardından düzenlenen basın toplantısında, Pakistan ile Türkiye arasında uzun yıllardır süren dostluk bulunduğunu ve ortak tatbikatlar ve çalışmalar yapıldığını dile getirdi.

Her iki ülkenin hava kuvvetleri yetkililerinin uzun zamandır tecrübelerini birbiriyle paylaştıklarını aktaran Ashfaque, 'Benim de Türk ordusuyla çok uzun zamandır yakından çalışma şansım oldu. Ne kadar başarılı olduklarını yakından gördüm. Şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Türk Hava Kuvvetleri ve yetkilileri, çok başarılı ve etkileyici bir yapıya sahip. Kendilerinden çok şey öğrendik. Bundan dolayı kendimi çok şanslı hissediyorum' diye konuştu.

Ashfaque, Türk Hava Kuvvetleri'ni yakından takip etmeye devam ettiklerini anlatarak, 'Düzensiz harp şu an yaşadığımız dönemde en büyük zorluklardan, sıkıntılardan biri ve insanlığın en büyük düşmanı diyebiliriz. Türk Hava Kuvvetleri'nin, sivillere sıfır zarar uygulayarak, bu konuda teröre karşı yapmış olduğu mücadeleyi takdirle karşılıyoruz. Bu sempozyum sayesinde bu tecrübelerini bizimle paylaşmaları da bizim için çok faydalı olacak.' ifadelerini kulladı.

Norveç Savunma Bakanlığı'ndan Prof. John Andreas Olsen de Türkiye'nin çok değişik zorluklarla uğraşan bir ülke olduğunu söyledi.

Türk Hava Kuvvetleri'nin çok profesyonel çalıştığını ifade eden Olsen, 'Hava kontrolü, istihbarat, gözetim, keşif gibi hava kuvvetlerinin temel rollerini çok iyi uyguluyorlar. Subaylarınızdan çok etkilendim. Türk Hava Kuvvetleri'ndeki insanlar çok sıra dışı ve çok özel insanlar. Burada yeni fikirler elde edeceğiz. Bu kapsamda şimdi de çok kapsamlı ve önemli bir sempozyum düzenleniyor. Bu sayede yeni tecrübeler edineceğiz.' şeklinde konuştu.

- Uluslararası Hava Harekatı Sempozyumu'

Hava Harp Akademisi tarafından düzenlenen ISAW' 16, dünyada hava ve uzay gücünün karşılaştığı zorluklar ve bu zorluklar karşısında hava ve uzay gücünün nasıl kullanılacağı konularını tartışarak fikir alışverişi yapmak ve farklı bakış açılarını paylaşmak amacıyla düzenleniyor. Bu yıl ikincisi düzenlenen ve 'Hava ve Uzay Gücünün Kullanımında Güncel Konular' sloganıyla icra edilen sempozyum, üst düzey askeri yetkililer, tanınmış akademisyenler, havacılık endüstrisinin önde gelen kurumlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

İki gün sürecek sempozyumun ilk oturumunda, son dönemde icra edilen müşterek ve birleşik harekatlar incelenerek, bunların ışığında alınan dersler ve diğer kuvvetlerin hava ve uzay gücüne bakışı konuları incelenecek. Sempozyumun ikinci ve üçüncü oturumunda ise düzensiz harp ve siber saldırılarda hava ve uzay gücü konuları ele alınacak. Sempozyumun son oturumunda ise gelişen teknolojiler ve bu teknolojilerin hava ve uzay gücüne etkileri masaya yatırılacak.

Kaynak: AA