Uluslararası Hava Harekatı Sempozyumu

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal: 'Düzensiz harp konusu da oldukça önemli bir konu. Hava güçleri, düzensiz harbin bir parçası olmaya devam ediyor. Mesela, terörizme karşı hava kuvvetlerimiz operasyonlar yapıyor. Bu tür operasyonlarda sivillere karşı sıfır zarar çok önemli. Bu operasyonlarda sivillerin refahının sağlanması bizim için büyük bir başarı' 'Türk Hava Kuvvetleri olarak tüm modern sistemlere sahibiz. Hava kuvvetlerinin en önemli varlığı, her zaman için iyi eğitimli insan gücüdür'

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, düzensiz harp konusunun, son dönemde oldukça önem kazandığını belirterek, 'Hava güçleri düzensiz harbin bir parçası olmaya devam ediyor. Mesela, terörizme karşı hava kuvvetlerimiz operasyonlar yapıyor. Bu tür operasyonlarda sivillere karşı sıfır zarar çok önemli. Bu operasyonlarda sivillerin refahının sağlanması bizim için büyük bir başarı.' dedi.

Hava Harp Akademisi koordinatörlüğünde düzenlenen 'Uluslararası Hava Harekatı Sempozyumu' (ISAW'16), Harp Akademileri Komutanlığı Atatürk Harp Oyunu ve Kültür Merkezinde başladı.

Sempozyumun açılışında konuşan Orgeneral Ünal, değişik ülkeden uzmanların, sempozyum boyunca önemli bilgiler paylaşacağını söyledi.

Hava ve uzay gücünün önemine değinen Ünal, son teknolojik gelişmelerle beraber, hava kuvvetlerinin bu güçten faydalandığını dile getirdi.

Ünal, hava kuvvetlerinin, ülkeler için önemli bir kurum olduğunu anlatarak, 'Birinci Dünya Savaşı esnasında hava kuvvetleri keşif için kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı'nda ise stratejik etki oluşturmanın ilk yoluydu. Bu alanda o günden bu yana çok ciddi yol alındı. Günümüzün hava gücünün özellikleri, güvenlikte temel taşlardan birisini oluşturuyor.' diye konuştu.

Hava kuvvetlerinin 'modern sistemler', 'profesyonel insan gücü' ve 'uygun yönetim' şeklinde 3 sac ayağı bulunduğunu aktaran Orgeneral Ünal, 'Modern sistemler, uçaklar, uydu sistemleri kontrol ve komuta sistemleri ile alt yapı gibi değişik alanlardan oluşuyor. Günümüzde teknoloji oldukça gelişti. Buna bağlı havacılıkta kullanılan sistemler de değişti. Artık insansız platformlardan, uzay seyahatinden bahsediyoruz. Hava kuvvetleri son teknolojik gelişmeleri takip etmek zorunda.' ifadelerini kullandı.

Orgeneral Ünal, ülkelerin artık askeri bütçeleri azalttığını, bunun da kendilerini yeni fonlar bulmaya mecbur bıraktığını dile getirdi.

- 'Tüm modern sistemlere sahibiz'

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ünal, kendilerinin buna çözüm bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:

'Türk Hava Kuvvetleri olarak tüm modern sistemlere sahibiz. Hava kuvvetlerinin en önemli varlığı, her zaman için iyi eğitimli insan gücüdür. Bu alandaki başarınız, iyi eğitilmiş personele bağlıdır. Tüm çalışanlar, mükemmel uyum içinde çalışmak zorunda. Bu alanda oluşacak bir zafiyet, etkinlikte azalmaya neden olacaktır. Bu sac ayaklarından üçüncüsü liderler ve komutanlar... Uygun bir komuta ve kontrol yönetiminin oluşturulması lazım. İyi eğitilmiş insan kaynaklarının, iyi yönetilmesi gerekiyor. Son dönemdeki gelişmelerle hava kuvvetlerinin yönetimi kritik hale geldi. Hava kuvvetleri geçmişte Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ya da Genelkurmay Başkanlığına bağlıydı. Ancak hava gücünün kendine has güçlerinin görülmesinden sonra ayrı bir bölüm haline geldi. Bu has özelliklerin her zaman göz önünde bulundurulması lazım. Bu kapsamda, merkezi kontrol ve ademi merkeziyetçi uygulamalar olması lazım.'

Orgeneral Abidin Ünal, son dönemde yeni müttefikler ve koalisyonlar oluştuğuna dikkati çekerek, bu konuda gözden kaçırılmaması gereken, önemli noktalar bulunduğunu ifade etti.

Bu konuda müttefikler arasında uyumun korunması, ortaklığın iyi tanımlanması ve mükemmel bir koordinasyon gerektiğinin altını çizen Ünal, ortak bir anlayış oluşması için bunların hayati önemi bulunduğunu vurguladı.

- 'Siber güvenlikte tehlike büyüyor'

Ünal, gelişen teknolojiyle siber güvenlik konusunun ortaya çıktığını anlatarak, şöyle devam etti:

'Bilişim teknolojileri geliştikçe siber güvenlikteki tehlike daha da büyüyor. Düşman, siber alanda ülkelerin karşısına değişik şekillerde çıkıyor. Ülkelerin güçlü bir siber sistemi olması çok önemli. İletişim teknolojileri her yıl gelişiyor. Bu gelişmeyle birlikte siber güvenlik çok önemli bir konu haline geldi. Tehditlere karşı koymak için daha etkin olmak gerekiyor. Bunlar bilgi çağında vazgeçilmez. Bilginin işlenmesi de çok önemli hale geldi. Doğru bilginin doğru zamanda aktarılması hayati önem taşıyor. Bu anlamda, herkesin kendi alanında bu becerilere sahip olması gerekiyor.'

Gelecekte savaş sahasının kurallarının değişeceğini dile getiren Ünal, 'Gelecek yıllarda hava savunma misyonları, savaş planlamasında çok önemli olacak. İnsansız hava güçleri şu an önemli, ileride daha da önemli olacak. İnsansız sistemlere olan güven artmaya devam ediyor. Düzensiz harp konusu da oldukça önemli bir konu. Hava güçleri düzensiz harbin bir parçası olmaya devam ediyor. Mesela, terörizme karşı hava kuvvetlerimiz operasyonlar yapıyor. Bu tür operasyonlarda sivillere karşı sıfır zarar çok önemli. Bu operasyonlarda sivillerin refahının sağlanması bizim için büyük bir başarı.' diye konuştu.

Harp Akademileri Komutanı Korgeneral Tahir Bekiroğlu da küreselleşmenin, günümüzün en önemli gelişmelerinden olduğunu söyledi.

Bu süreçte bilginin çok hızlı şekilde arttığını kaydeden Bekiroğlu, 'Bu durum, güvenlik konusunda uygun önlemler alınmasını beraberinde getirdi. Artık hız ve esneklik çok önemli. Gelişen teknolojini yakalanmasıyla, silahlı kuvvetler harbin değişen şartlarına adapte olabiliyor. Teknolojik gelişmelerle beraber hava ve uzay teknolojileri çok hızlı şekilde arttı. Önümüzdeki süreçte uzay ve hava gücü alanında teknolojik ve buna bağlı yeni gelişmeler olacak. Bu konu oldukça önemli.' dedi.
Kaynak: AA