Manisa'da 'İran'a Manisa'dan Açılan Kapı' Paneli

İran İslam Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Zadboom'İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 10 milyar doların altına indi. 2009 yılında ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıktı, 30 milyar rakamının yakalanması mümkün'

İran İslam Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Hamid Zadboom, İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 10 milyar doların altına indiğini belirterek, '2009 yılında ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıktı, 30 milyar rakamının yakalanması mümkün' dedi.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Bülent Koşmaz hizmet binasında düzenlenen “İran’a Manisa’dan Açılan Kapı” paneline katılan Zadboom, ülkesinin uzun yıllardır ambargo altında olduğunu ve etkilerinin hala devam ettiğini belirtti.

Zadboom, '5+1 ülkeleri' ile yaptıkları müzakerelerin ardından bazı ambargolardan kurtulduklarına işaret etti.

Türkiye ile ticarete özel önem verdiklerini kaydeden Zadboom şöyle konuştu:

'İran ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi geçtiğimiz yıl 10 milyar doların altına indi. 2009 yılında ticaret hacmi 20 milyar doların üzerine çıktı, 30 milyar rakamının yakalanması mümkün. Bu anlamda iki ülkenin cumhurbaşkanları 30 milyar dolarlık ticaret hacmi üzerine hemfikir olmuşlardır. Umuyoruz bir iki yıl için bu hedefe ulaşmaya nail olacağız.'

- 'Ticaret tamamen serbest olsun'

Zadboom, iki ülke arasındaki ticaretin tamamen serbest bırakılmasının nihai hedef olduğunu kaydetti.

İki ülke arasındaki işbirliğinin arttığına dikkati çeken Zadboom, şöyle devam etti:

'Özellikle Başbakan Davutoğlu’nun İran’a yaptığı seyahat sonrasında yeni bir ekonomik dönemin iki ülke arasında başladığı söylenebilir. Önümüzdeki hafta da iki ülke arasında karma ekonomik toplantısı Ankara’da gerçekleştirilecek. Amacımız bazı başlıklarda ortak üretim ve ortak yatırım. Şu anda Vestel Manisa’da ev eşyası üretiyor. Ahmet Nazif Zorlu, benzer şekilde İran’da yatırım yapmak üzere bizimle görüşmelerini sürdürmekte. İki ülke arasında çok güzel işbirliği söz konusu olacaktır.' diye konuştu.
Kaynak: AA