İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

Filistinli tutuklu gazeteci Sayih, kanserin yanı sıra birçok rahatsızlığı dolayısıyla İsrail hapishanelerindeki en ağır hasta Filistin Esirler Merkezi Müdürü Şahin, Ramallah yönetiminin Sayih için harekete geçmesini istedi.

Filistinli tutuklu gazeteci Bessam es-Sayih'in, kemik ve kan kanserinin yanı sıra birçok rahatsızlığı dolayısıyla İsrail hapishanelerindeki en ağır hasta olduğu bildirildi.

Geçen yıl ekim ayından beri İsrail tarafından tutuklanan 43 yaşındaki Filistinli gazeteci Sayih'in eşi Muna Ebubekir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kan ve kemik kanserine yakalanan kocasının ayrıca akciğer ve kalp rahatsızlığı gibi birçok şikayeti olduğunu belirterek, 'İsrail hapishanelerindeki en ağır hasta kocamdır' dedi.

Eşinin tutuklandığı sırada kendisinin de tutuklu olduğunu belirten ve ilk defa 24 Şubat'ta görüşmeye gidebildiğini aktaran Muna, 'Uzun aradan sonra gerçekleşen bu görüşmemiz çok zordu ve kocamın kalp atışlarının hızlanmasına neden oldu. Gözaltına alındıktan sonraki soruşturma ve tutukluluk sürecinin yanı sıra tedavi ihmalkarlığı nedeniyle eşim Sayih'in hastalığı ilerlemiş ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıyadır. İlerleyen hastalığı dolayısıyla bilincini kaybeden ve yürüyemeyen Sayih, şu anda ne konuşabiliyor ne de duyabiliyor.' ifadelerini kullandı.

Sayih'e hücre arkadaşlarının hizmet etmeye çalıştığını söyleyen Muna, insan hakları kuruluşlarının yardımıyla ancak bazı kanser ilaçlarını kocasına ulaştırmayı başardığını belirtti.

Muna Ebubekir, kocası Sayih'in tam teşekküllü bir hastanede tedavi görmesi için ilgili kurumların, İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulundu.

- 'Ramallah yönetimi hasta için harekete geçmeli'

Filistin Esirler Merkezi Müdürü Usame Şahin de konuyla ilgili AA'ya yaptığı açıklamada İsrail hapishanelerinde daha önce hastalığı bu kadar ilerlemiş Filistinli bir tutuklu olmadığını dile getirerek, 'Kan ve kemik kanseri hastası Sayih'in ayrıca kalp kapakçıklarında da tıkanıklık söz konusu. Son zamanlarda kusmalarla birlikte hastanın ağzından kan gelmeye başladı. Sayih, şu anda İsrail hapishanelerindeki durumu en kritik olan hasta sayılır' diye konuştu.

İsrail hapishaneler idaresinin, hukukçuların Sayih'in Arap doktorlar tarafından tedavi edilmesi yönündeki taleplerine olumsuz yanıt verdiğine işaret eden Şahin, son günlerini yaşayan tutuklu Filistinli hasta için Ramallah yönetiminin harekete geçmesi gerektiğine vurgu yaptı.

İsrail ordusu, Ekim ayında tutuklu eşi Muna Ebubekir'in duruşmasına gitmeye çalıştığı sırada Nablus kentinde Bessam Sayih'i 'İsrailli bir subay ile eşini öldürme eylemine karışmak' suçundan gözaltına almıştı. Nablus'ta gazetecilik bölümünden mezun olduktan sonra Gazze'deki 'Filistin' gazetesinde muhabir olarak çalışan Sayih, 2002 yılında 1,5 yıl hapis yatmasının yanı sıra Hamas üyesi olduğu iddiasıyla birçok defa gözaltına alınmıştı.

Filistin resmi verilerine göre İsrail hapishanelerinde yaklaşık 7 bin Filistinli bulunuyor.
Kaynak: AA