Irak'ta Teknokratlar Hükümeti Tartışmaları

Irak Grubu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Haşimi: 'Irak'ta durum puslu ve ciddi riskli olmaya başladı. İbadi'nin işi zor ve kimsenin yerinde olmak istemeyeceği bir durumda' 'İbadi, bir yandan Sadr ve sokaktaki kitlesi, diğer yandan iktidarından vazgeçmek istemeyen siyasal partilerin arasında kaldı'

Irak'ta Başbakan Haydar el-İbadi'nin vadettiği köklü reformları hayata geçirmesinin zaman alacağı ve ülkedeki siyasi durumun riskli bir hal almaya başladığı belirtiliyor.

Irak Grubu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Vatik el-Haşimi, AA muhabirine, ülkedeki mevcut siyasi duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'İbadi'nin işi zor ve kimsenin yerinde olmayı istemeyeceği bir durumda' ifadelerini kullanan Haşimi, 'Irak'ta durum, puslu ve ciddi riskli olmaya başladı. Şii Koalisyonu bünyesinde ciddi ihtilaflar yaşanıyor ve İbadi ile dayanışma içerisinde değiller. Sünni ve Kürt tarafının da yaklaşımı farklı değil.' dedi.

Haşimi, meclis içindeki bazı grupların, İbadi'ye destek verme konusunda istekli davranmadıklarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

'İbadi, bir yandan Sadr ve sokaktaki kitlesi, diğer yandan iktidarından vazgeçmek istemeyen siyasal partilerin arasında kaldı. Bu krizin aşılması için mucize gerekir. Bu mucize daha önceki kritik dönemlerde olduğu gibi dışarıdan bir gücün katılımıyla mı gerçekleşecek yoksa içeriden bir uzlaşıyla mı belli değil.'

- İbadi'nin çağrısı ve meclisteki grupların tutumu

Başbakan İbadi, salı günü yaptığı çağrıda, vadettiği reformlar çerçevesinde kurmayı planladığı teknokratlar hükümetine karşı meclisin tutumunu açıkça belirlemesini isteyerek, 'Meclis tarafından reddedilecek bir kabineyi sunmak akıllıca olmaz.' ifadelerini kullandı.

İbadi'nin bu konuşmasının ardından Mukteda es-Sadr'ın Bağdat'taki temsilcilerinden Ali Simesim, İbadi'nin hayal kırıklığı yarattığını savunarak, bu sürecin uzaması halinde 'güvenoyunu çekme' uyarısında bulundu.

Irak Meclis Başkanı Selim el-Cuburi de İbadi'nin önünde iki seçeneğin bulunduğunu, Başbakan'ın kabinesini ya bağımsız adaylardan ya da siyasal grupların vereceği adaylardan oluşturmasını istedi.

Eski Başbakan İyad Allavi'nin lideri olduğu ve mecliste 21 sandalyesi bulunan Vataniyye Koalisyonu da 29 Mart'ta İbadi'nin beklenen teknokratlar hükümetine aday göstermeyeceklerini açıkladı. Sadr'a bağlı, mecliste 34 sandalyesi bulunan Ahrar Grubu da söz konusu hükümette yer almak istemediklerini duyurdu.

Irak meclisinin en büyük Sünni grubu Güçler Birliği Koalisyonu da daha önce istifalarını sunan 2 bakanın istifalarını geri çektiğini açıklayarak, kararın, Şii Koalisyonu'ndaki bazı bakanların İbadi'nin teknokratlar hükümeti kabinesi için görevlerini bırakmak istememesinden dolayı alındığını bildirdi.

Süleymaniye'de bir süre önce toplanan Goran, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kürt milletvekilleri teknokratlar hükümetine destek vermek istemediklerini açıklarken salı akşamı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani'den de açıklama geldi.

Barzani, 'Bakanların yeniden aday gösterilmesi veya bakanların görevden alınmasına ilişkin meydana gelecek gelişmeler çok büyük bir önem arz etmiyor. Bunun nedeni ise Irak merkezi hükümetinin uzlaşı esaslarını ihlal etmesi ve herhangi bir anlam taşımamasından kaynaklanıyor. Eğer uzlaşı ortadan kalkarsa bakanlık için verilecek kotanın ne önemi kalır?' demişti.

Başbakan İbadi'nin kurmayı planladığı kabineyi bugün meclisin güvenoyuna sunması bekleniyor.

Kaynak: AA