Suşehri'de Ceviz Yetiştiriciliği Konferansı Düzenlendi

Suşehri ilçesinde ceviz yetiştiricilerine yönelik dikim ve bakım konferansı verildi.

Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen konferansta konuşan Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Yaşar Akça, cevizin dikimi ve bakımı konularında çiftçileri bilgilendirdi.

Kelkit havzasında 2014 yılında yaşanan don olayı nedeniyle 3 bin ton ceviz kaybı yaşandığını anımsatan Akça, 'Bu don olayının maliyeti 30 milyon liradır. Bu havza üzerinde 5 yıl içerisinde 7 bin 500 dekar alana, ekolojiye uygun profesyonel meyve bahçeleri kurduk. Ayrıca meyve vermeyen bazı ağaçlara ise aşılama yapıyoruz. Özellikle Tokat bölgesinde ilçelerimizde aşı ve budama kursları veriyoruz. Amacımız meyveciliği daha modern hale getirmektir.' dedi.

Kelkit Havzası üzerinde ceviz ormanları kurmayı hedeflediklerini dile getiren Akça, “Ceviz ormanları açısından suyunun bol olması, rakımının elverişli olması nedeniyle Suşehri uygun ilçelerimizden birisi. Cevizin en çok sevdiği şey sudur.' diye konuştu.

Geleceğin önemli meyveleri arasında kara dutun da bulunduğunu ifade eden Akça, yeni ürünler geliştirerek tarım sanayisinde önemli rol gelişmeler sağlanabileceğine vurgu yaptı.

Akça, 'Yabancı ülkede 5 bin hektar kapalı alanda sadece ceviz üretimi yapan çiftçiler var. Bizler de neden olmasın? Üretilen ürünlerin paketlenmesiyle satışı her zaman yapılabilir. Özellikle ceviz üretimi son yıllarda birçok çiftçinin geçim kaynağı haline geldi. Türkiye genelinde her zaman ceviz ihtiyacı olan bir meyvedir. Türkiye’de ceviz üretimi 80 ile 90 bin ton arasındadır. Yani Türkiye genelinde ceviz açığı var. Şuanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Çevre ve Orman Bakanlığı bu konuda çalışma yapıyor. Ceviz üretimi yapacak çiftçilere ise her türlü destek veriliyor.' ifadelerini kullandı.

Katılımcılara İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Ceviz Yetiştiriciliği” adlı kitapçık dağıtımının yapıldığı programa Sivas Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan Aslan, Suşehri Belediye Başkanı Fazlı Yüksel, çevre ilçelerin Ziraat Odası başkanları ve çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA