Sığınmacıların İadesi Süreci

Türkiye ile AB arasındaki anlaşma gereği 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen göçmenlerin iade edilmesinin beklendiği bölgelerde hazırlıklar devam ediyor Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden heyetin göçmen kabulünün yapılabileceği 5 Yunan adasında, Yunanistan'dan bir heyetin de Dikili'de inceleme yaptığı bildirildi İzmir'de göçmenlerin geri kabulünün Dikili ve Çeşme ilçelerindeki limanlardan deniz yoluyla yapılması bekleniyor AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Özdağ: 'Manisa’da 5 bin kişilik bir kamp yapılıyor. Kurulacak bu kamp geçici olacaktır. Yer konusunda AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılayı birlikte çalışıyor'

Türkiye ile AB arasındaki anlaşma gereği 20 Mart'tan sonra Avrupa'ya geçen göçmenlerin iade süreçlerinin yürütüleceği merkezlerde çalışmalar sürerken Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden bir heyet, göçmen kabulünün yapılabileceği 5 Yunan adasında, Yunanistan'dan bir heyet de Dikili'de incelemelerde bulundu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türkiye ve AB'nin denizlerde can kaybının önüne geçilmesi, Avrupa'ya gitmek isteyen Suriyeliler için güvenli, yasal yol açılması amacıyla üzerinde uzlaştığı plan kapsamında, 20 Mart sonrası Türkiye'den Avrupa'ya geçen göçmenlerin geri kabulü için Ege kıyılarındaki çalışmalar sürüyor.

Henüz kabul işleminin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgiler netlik kazanmadı ancak İzmir'deki kabul işlemleri için Çeşme ve Dikili'deki limanların kullanılması bekleniyor. Göçmenlerin, kayıt işleminin ardından Manisa'da oluşturulacak kamp alanına yönlendirilmeleri üzerinde duruluyor.

Kabul işleminin 4 Nisan'da başlaması öngörülüyor. Çalışmalar kapsamında, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden bir heyet geri kabul yapılabilecek Yunanistan'ın 5 adasında, Yunanistan'dan bir heyet de Dikili'de inceleme yaptı.

- Manisa'ya 5 bin kişilik merkez

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ, Demirci ilçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Manisa'da 5 bin kişilik 'geçici kamp alanı' oluşturulacağını bildirdi.

Kamp alanının yeri konusunda AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ve Türk Kızılayının çalışmalarını sürdürdüğünü dile getiren Özdağ, şöyle devam etti:

'Bu aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti devletinin ev sahipliğini ve antlaşmalara göstermiş olduğumuz riayeti gösteriyor. Böyle bir kampın yapılması Manisa için de iyidir. Manisa bir yandan ev sahipliği yapacak, misafirperverliğini gösterecek diğer yandan da bu insanlar için devletin alışverişi olacak. Manisa ekonomisine de bir katkı sağlamış olacağız. Göçmen anlaşmamız sürdüğü sürece de bu kamplarda insanlar eksik olmayacak.'

Kamp yerinin henüz netlik kazanmadığını, en uygun yerin tespiti için incelemelerin devam ettiğini belirten Özdağ, şu bilgileri aktardı:

'Kampın merkezde olmasını düşünüyoruz ama Akhisar üzerine de çalışıyoruz. Eski tütün fabrikalarının adı geçiyor. Orada 220 dönüm araziyi üniversiteye tahsis etmiştik, kalan kısmının da ticaret merkezi olmasını istemiştik. Buralarla ilgili ihalelere çıkılmıştı, belki ihaleler yapılıncaya kadar geçici olarak barındırma yapılabilir ama kesin değil.'

- Dikili'deki çalışmalar

Geri kabul işlemiyle ilgili hazırlıkların devam ettiği Dikili'de göçmenlerin biner kişilik gruplarla gelmesi ihtimaline karşı geçici çalışma merkezi, sahra çadırı, afet merkezi ya da prefabrik bina şeklinde merkez oluşturmak amacıyla en büyüğü 5 dönümlük üç alan belirlendiği bildirildi.

Göçmenlerin 300-400 kişilik gruplar halinde gelmeleri durumunda ise Dikili Limanı'ndaki kayıt işlemlerinin ardından Manisa'daki sığınmacı kampına gönderilmelerinin planlandığı belirtildi.

Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Sığınmacılara ilçede kamp yapılacağı' söylentilerinin vatandaşta tedirginliğe neden olduğunu, resmi makamların bu iddiaları yalanlamasıyla rahat bir nefes aldıklarını söyledi.

Dikili'nin bir turizm kenti olduğuna dikkati çeken Tosun, 'Buraya kamp yapılması halinde turizmin önü kesilir, yatırımcı buradan kaçar. Sığınmacılar, limanda kayıt işlemleri yapılıp Dikili dışında kurulacak kampa götürülecekse bu noktada elimizden gelen desteği veririz' diye konuştu.

Kaynak: AA