TBMM Mülteci Hakları İnceleme Alt Komisyonu

HÜ Göç ve Siyaset Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erdoğan:'Almanya'daki Suriyelilerin yüzde 70'i üniversite mezunu. Okuryazar olmayanların oranı yüzde 5. Türkiye'de ise okuryazar olmayan Suriyelilerin oranı yüzde 50. 'Üniversite mezunuyum' diyenlerin sayısı sadece 40 bin. Facia bir durum var, kaymak tabakayı kaybettik''Kamplardaki yaşamın güzel olduğuna ilişkin reklamlar, bize gelen yardımların başka yerlere gitmesine neden oldu. Kampların bir an önce boşaltılması lazım; kamp anlamında iyi durumdayız ama bu sürdürülebilir değil'

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, 'Almanya'daki Suriyelilerde üniversite mezunu olanlarının oranı yüzde 70 görünüyor, okuryazar olmayanların oranı yüzde 5 görünüyor, Türkiye'de okuryazar olmayanların oranı yüzde 50 görünüyor, Türkiye'de üniversite mezunuyum diyenlerin sayısı sadece 40 bin görünüyor. Facia bir durum var, kaymak tabakayı kaybettik' dedi.

Erdoğan, TBMM Mülteci Hakları İnceleme Alt Komisyonuna, Türkiye'deki Suriyelilere ilişkin yaptığı çalışmalarla ilgili sunum yaptı.

Murat Erdoğan, Balkanlar ve Kafkaslardan Türkiye'ye 1923'ten 2011'e kadar toplam 2 milyon civarında Türk soylu mülteci geldiğini, bu kişilerin Türkçe bilen, nitelikileri yüksek kişilerden oluştuğunu ifade etti. Erdoğan, daha Türkiye'ye girdikleri ilk andan itibaren iskanları yapılan bu kişilerin ülkeye çok şey kazandırdığını bildirdi.

Murat Erdoğan, Türkiye'nin uzun yıllardan sonra bu defa dünyanın en büyük göç kriziyle karşı karşıya kaldığını ve duruma hazırlıksız yakalandığını söyledi.

Türkiye'yi etkileyen krizin Avrupa'yı da etkilediğini ancak bugün Avrupa'da yaşanan krizin 'mülteci krizi değil, insanlık krizi' olduğunu vurgulayan Erdoğan, dünyada 50 milyon üzerinde mülteci bulunduğunu, bunlardan sadece 1 milyon 200 bininin Avrupa'da bulunduğunu bunun da dünya göçmen nüfusunun yüzde 2'si oranında olduğuna işaret etti.

Doç. Dr. Erdoğan, dünyanın her yerinde mülteci bulunduğunu, garip şekilde bu kişilerin yüzde 90'ının gelişmiş ülkelerde değil, geldikleri ülkeden biraz daha gelişmiş ülkeleri tercih ettiklerine değinerek, Suriyeli mültecilerin hem coğrafi hem de kültürel yakınlık nedeniyle Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.

Suriye'de ve Türkiye'nin bu ülkeye sınır bölgelerinde kaçakçılık kültürünün olduğuna işaret eden Erdoğan, 'Kaçakçılık kültürü var, bunun getirdiği alışkanlık var. Şu an insan kaçakçılığı da bu bölgenin en iyi para getiren alanı, yılda 10 milyar dolarlık bir kaynak var bu alanda' dedi.

Erdoğan, Türkiye'deki mülteciler sorununun kriz boyutuna ulaşmasında, soruna 'mültecilerden çok, Esad’ın ne zaman gideceği' konusuna odaklanmanın neden olduğunu savundu. Erdoğan, bu bakış açısı nedeniyle sorunun başladığı ilk yıllarda kayıtlama yapılmadığını, tam kayıt tutulmamasına rağmen Türkiye'nin en fazla mülteci barındıran ülkesi konumuna geldiğini ifadesini kullandı.

Murat Erdoğan, 'Yaklaşık 1,5 yıldır dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesiyiz. 29 Şubat itibariyle 2 milyon 688 bin 686 kayıtlı Suriyeli var. Diğer ülkelerden gelenlerle birlikte 3 milyon 200 bin mülteci. Bu sayı Türkiye nüfusunun 3,4’üne denk geliyor. Estonya, Letonya, Lüksemburg, Malta, Slovenya ve Kıbrıs’ın nüfusundan büyük bir sayı' diye konuştu.

-'Avrupa nüfusuna göre mültecilerin oranı 0,15 ile 0,20 arasında'

Türkiye’deki mültecilerin nüfusa oranının yüzde 3,4, Lübnan'da yüzde 24, Ürdün'de yüzde 10 seviyesinde olduğunu belirten Erdoğan, 'Avrupa'nın nüfusu 508 milyon, şu an bütün Avrupa nüfusuna göre mültecilerin oranı 0,15 ile 0,20 arasında' dedi.

Murat Erdoğan, Türkiye'deki kamplarda 272 bin, şehirlerde de yaklaşık 2,5 milyon mültecinin yaşadığına dikkati çekerek, 'Kamplardaki yaşamın güzel olduğuna ilişkin reklamlar bize gelen yardımların başka yerlere gitmesine neden oldu. Kampların bir an önce boşaltılması lazım, kamp anlamında iyi durumdayız ama bu sürdürülebilir değil' değerlendirmesinde bulundu.

Mültecilere yönelik çalışmalar kapsamında kamplara yönelmek yerine yerel yönetimlerin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, Almanya'dan örnekler vererek, o ülkede bir eyalete yerleştirilen ve sadece 70 bin mülteci için merkezi yönetimin 2 milyar avro kaynak aktarımında bulunduğunu anlattı.

Erdoğan, Suriyelilerin eğitimlerine yönelik çalışmaların yetersiz olduğunu, eğitim ihtiyacı olan en az 800 bin Suriyeli çocuğa iyi bir planlama yapılamazsa gelecekte büyük problemler yaşanacağını dile getirdi.

Erdoğan, 'Son 4 yılda bu çocukların büyük bölümü okul görmedi, görenlerin de okul kalitesi iyi durumda değil. 4 senedir kampta yaşıyor çocuklar, güya Türkçe ders alıyorlar ama bir cümle, ismini söyleyecek Türkçe bilmiyor. Bizim acilen bu çocukları Türk eğitim sistemine entegre etmemiz gerekiyor. Arapça müfredat artık anlamsız, bu çocukların artık Türkiye'de kalıcı olduğunu düşünerek, Türkçe öğrenmeleri önemli' ifadesini kullandı.

-Eğitimsiz Suriyeli çocuklar

İstatistiklere göre 2026 yılında Türkiye'de 4 milyon Suriyeli olma ihtimali bulunduğunu belirten Erdoğan, eğitimsiz çocukların ileride işsiz, ötekileştirilmiş, insanların korktuğu, saldırgan bireyler olacağını bildirdi.

Erdoğan, Türkiye'ye gelen Suriyelerin sadece yüzde 2'sinin meslek sahibi olduğunu, okuryazar oranının yüzde 50 civarında bulunduğunun kayıtlarda geçtiğini vurguladı. Erdoğan, 'Almanya'daki Suriyelilerde üniversite mezunu olanlarının oranı yüzde 70 görünüyor, okuryazar olmayanların oranı yüzde 5 görünüyor, Türkiye'de okuryazar olmayanların oranı yüzde 50 görünüyor, Türkiye'de üniversite mezunuyum diyenlerin sayısı sadece 40 bin görünüyor. Facia bir durum var, kaymak tabakayı kaybettik' dedi.

Avrupa için şu anda en önemli konunun Türkiye'nin mültecileri tutması olduğuna dikkati çeken Murat Erdoğan, 'Kriz iyi yönetilemezse Avrupa, Esad’ı deviremedi, devirmedi ama Angela Merkel’i devirecektir' ifadesini kullandı.
Kaynak: AA