Tam Buğday Ekmeği Tüketmek Stresi Önlüyor

Bitlis Devlet Hastanesinde görev yapan Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyhan Topçu, tam buğday ekmeğinin insan sağlığı açısından önemli bir besin kaynağı olduğunu söyledi.

Topçu, tam buğday ekmeğinin stresi önlediğini bildirerek, ekmeği tüketenlerde kolestrol değerlerinin kontrol altına alındığını aktardı.

Tam buğday ekmeğinin B grubu vitaminleri ve liften açısından zengin olduğunu dile getiren Topçu, şöyle konuştu:

'Ekmek, pilav ve makarnaya göre daha düşük kaloride. Beyaz ekmek, buğdayın nişasta kısmından, kepek ekmeği de beyaz una sonradan kepek eklenmesiyle yapılmaktadır. Dolayısıyla tam buğday ekmeği ve çavdar ekmeği içerdiği vitamin ve mineraller açısından beyaz ekmeğe göre daha çok tercih ediyoruz. Ekmeksiz zayıflama diyeti olmaz. Kilo verme diyetlerinde ekmeği en önemli karbonhidrat kaynağı olarak görüyoruz.'

Topçu, ekmeğin mide sağlığında da önemli rol oynadığını belirterek, kandaki kolesterol düzeyinin kontrolüne yardımcı olduğunu söyledi.

Tam tahıl ekmeğinde yer alan B grubu vitaminlerin metabolizmada anahtar rol oynadığını anlatan Topçu, 'Kan dolaşım bozukluğu ve yüksek tansiyon hastalıklarına karşı koruyucudur. Kolon kanseri ve hemoroid hastalıklarına karşı koruyucudur. Ekmek, kandaki ürik asit miktarını kontrol altına alır. Antioksidan içeriği yüksektir. Ekmek yemek vücudumuzun ekonomik yoldan enerji gereksinimini karşılar' diye konuştu.

Kaynak: AA