CHP, 'Doğa Katliamlarının' Araştırılmasını İstedi

CHP, Türkiye’nin hemen her bölgesinde hukuka aykırı olarak yaşanan 'doğa katliamlarının' araştırılarak bir an önce durdurulması ve benzerlerinin yaşanmaması adına etkili ve sürekli tedbirler alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan araştırma önergesi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Önergenin gerekçesinde, Türkiye'nin hemen her bölgesinde 'doğa katliamlarının' hukuka aykırı bir biçimde hukuk kuralları adeta yok sayılarak yaşandığı ve bu durumun eko sistemi çok ciddi boyutlarda tehdit ettiği ifade edildi.

Birkaç yıl önce Türkiye'de büyük bir yarasa katliamı yapıldığı, Edremit Körfezi’ndeki Havran’da bulunan 10 farklı türden 20 bin yarasanın eşleşmek ve yavrularını büyütmek için kullandığı mağaranın tüm uyarı ve eylemlere rağmen baraj kapaklarının kapanmasıyla su altında kaldığı belirtilen gerekçede, 'Ancak öncesinde, Çevre ve Orman Bakanlığı, mağaranın sular altında kalacağının kamuoyuna duyurulmasının ardından oluşan Avrupa Birliğinin baskıları üzerine çözüm olarak yarasalar için yaklaşık 3 milyon lira harcayarak yapay bir mağara inşa etti. Sonuç olarak eski mağaralarından ses ve ışıkla işkence edilerek çıkarılan yarasalar, 3 milyon lira harcanarak yapılan mağaranın yüzüne bile bakmamış ve binlerce yılda oluşmuş mağarayla birlikte yitip gitmiştir' değerlendirmesine yer verildi.

Son 10 yılda yaklaşık 40 binin üzerinde maden ruhsatı verildiği, yasal düzenleme ile zeytin alanlarında madencilik yatırımları yapılmasının önünün açıldığı, HES projesi ile neredeyse tüm akarsuların özel sektöre 49 yıllığına satıldığı ileri sürülen gerekçede, şunlar kaydedildi:

'Mevcut HES'ler ve gündemde olan projelerle HES'lerin toplam sayısı 561'dir. HES projeleri sadece yaşamın temel kaynağı olan suyu doğadan çekip almakla kalmamakta aynı zamanda çok büyük bir orman katliamını da beraberinde getirmektedir. Yine iyimser bir rakamla 4 metrekareye bir ağaç düşmesi üzerinden hesapla bir tek HES projesi için yaklaşık 500 bin ağacın kesileceği tahminleri mevcuttur. Karadeniz’in sık ormanları ve 561 HES projesi birlikte düşünüldüğünde ortaya korkunç bir tablo çıkmaktadır. Üstelik bu tabloya yol genişletme çalışmalarındaki ağaç kıyımı, ileriki tarihlerde gelecek maden dalgası ve yaylaları birleştirmesi düşünülen otoyol çalışması gibi projelerin henüz dahil olmadığını da göz ardı etmemek gerekmektedir.'

Artvin Cerattepe'de yaşananlara da işaret edilen önergede, Türkiye’nin hemen her bölgesinde hukuka aykırı olarak yaşanan doğa katliamlarının araştırılarak bir an önce durdurulması ve benzerlerinin yaşanmaması adına etkili ve sürekli tedbirler alınması amacıyla Meclis Araştırması açılması istendi.

Kaynak: AA