Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor

Konya Büyükşehir Belediyesi, çocuklarda tohum bilinci uyandırmak için “Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor Projesi”ni hayata geçiriyor.

Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor
Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya’da yaşayan çocukların bahçe ve tarla kültüründen uzak yetişmemeleri ve çocuklarda tohum bilincinin oluşması amacıyla “Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor Projesi”ni hayata geçiriyor. Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen proje kapsamında, Konya’nın tüm ilçelerinde 10-12 yaş arası öğrencilere geri dönüşümü sağlanabilecek tohumların korunması, tohum sevgisinin oluşturulması, toplanan tohumların gelecek nesillere aktarılması, tüketen değil, üreten bir toplum olma bilincinin aşılanması amaçlanıyor. Üç etapta gerçekleştirilecek projenin birinci etabında, Ilgın Çiğil Kazım Karabekir İlkokulu, Doğanhisar Cumhuriyet İlkokulu, Derbent Çiftliközü İlkokulu, Altınekin Şehit Ahmet Yılmaz İlkokulu, Seydişehir Çavuş İlkokulu’nda toplam 236 dördüncü sınıf öğrencisine saksılara tohum ekimi, tohum toplarının yapımı, tohumların kumbaralara toplanması, tohum toplarının yeni yerleriyle buluşması öğretildi. Projenin ikinci etabı şehir merkezindeki 23 okulda 2 bin 500 dördüncü sınıf öğrencisinin katılımıyla devam ederken üçüncü etaba ise Konya merkezdeki dördüncü sınıf öğrencilerinden 8 bin 700 kişi katılacak. Toplam 11 bin 436 dördüncü sınıf öğrencisine Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü ile ortak bir çalışmayla okulların bahçelerinde uygulamalı bir eğitim alanı oluşturacak olan Büyükşehir Belediyesi, parsellere ayrılan bu alanlarda çocuklara tohumların toprakla buluşma sevincini yaşatacak.

“TOHUMLAR GEN BANKASINA”

Proje kapsamında Altınekin, Ilgın, Derbent, Seydişehir, Doğanhisar’daki ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin topladığı 3 bin 731 paket tohum gen bankasına ulaştırılmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin ortağı olan Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsüne teslim edildi. Kırsalda okul bahçelerinde düzenleme yapılacak proje kapsamında çocuklar okul bahçelerindeki eğitimlerde sırasıyla toprak hazırlığı, sulama, gübreleme gibi temel ekim aşamalarını uygulama fırsatı bularak, yenilenmiş bahçe ortaya çıkarma mutluluğunu da yaşayacak. Proje ile kayısı, şeftali, erik, vişne kiraz gibi sert çekirdekli meyveler, elma, armut, ayva gibi yumuşak çekirdekli meyveler, kavun, karpuz, hıyar, balkabağı gibi kabakgiller, ve domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin içinden çıkan tohumların, tüketim esnasında çöp olarak çevreye ya da evlerde atık olarak çöp kutularına bilinçsizce atılması engellenecek.

Konya Büyükşehir Belediyesi, “Çevreci Nesiller Tohumla Yeşeriyor Projesi” ile EXPO 2016 Antalya Fuarı’na da katılacak. Uluslararası nitelikteki fuarda “Şehirlerin en iyi uygulamaları, yeşil şehirler” kategorisinde stant açılacak.
Kaynak: İHA