ABD'de Tüketici Güveni Beklentiyi Aştı

ABD'de Tüketici Güven Endeksi mart ayında 96,2'ye yükselerek beklentileri aştı.

Amerikalı tüketicilerin eğilimlerini ölçen Conference Board'un verilerine göre, Tüketici Güven Endeksi martta önceki aya kıyasla 2,2 puan artarak 96,2'ye ulaştı. Endekse ilişkin piyasa beklentisi ise 94 seviyesindeydi.

Bu arada, şubat ayı Tüketici Güven Endeksi 92,2'den 94'e revize edildi.

Conference Board'un ekonomik göstergelerden sorumlu direktörü Lynn Franco, yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:

'Tüketici güveni şubatta geriledikten sonra martta yükseldi. Tüketicilerin mevcut ekonomik şartlara ilişkin değerlendirmeleri biraz kötüleşse de kısa vadeli beklentileri finansal piyasalardaki çalkantının sona ermesine bağlı olarak iyileşti. Genel olarak, tüketiciler ekonominin yakın dönemde kayda değer ivme kazanmasını ya da kötüleşmesini beklemiyor'.

Ekonomistler ise beklentilerin üstünde gelmesine rağmen düşük seviyelerde seyreden tüketici güven endeksinin hane halkı harcamalarının zayıf kalmasında önemli rol oynadığına işaret ediyor. Dün açıklanan mart ayı kişisel harcamalar verisi, beklentilerin altında kalarak tüketicilerin artan gelirlere rağmen tedbirli harcama yaptığını ortaya koymuştu.

Bu arada, güne düşüşle başlayan New York borsasında endeksler, tüketici güven endeksinin ardından karışık bir seyir izliyor.

Kaynak: AA